párnák
Bank

Felújítási támogatás: megérkezett a hivatalos válasz a magyarok százezreit érintő kérdésre

Portfolio
Fontos kérdést tisztázott a családtámogatások odaítéléséről döntő Magyar Államkincstár a felújítási támogatással kapcsolatban a Portfolio megkeresésére: ha többféle felújítást is elvégzünk 2022 végéig a lakásunkon, akkor a felújítási támogatás igénybevételéhez mégsem szükséges, hogy minden egyes munkálatra vonatkozóan az anyagköltségekről és a munkadíjról is nyújtsunk be számlát, az egyes munkálatok esetében elég csak egyik vagy másik költségtípusról számlát bemutatni. A kétféle költség arányára vonatkozó feltételeket a teljes, számlával igazolt beruházási költségre vonatkozóan kell "csak" teljesíteni.

Mint azóta kiderült, a Magyar Államkincstár telefonvonalán tévesen tájékoztatták kollégánkat a közelmúltban erről a kérdésről. Erre a tájékoztatásra hivatkozva írtuk a múlt héten még azt, hogy „nem jár a felújítási támogatás azokra a felújítási munkálatokra, amelyekről csak anyagköltséget vagy csak munkadíjat igazol az igénylő. A számlaösszesítőn feltüntetett minden egyes tevékenység esetében szükség lesz mindkét költségtípusról szóló számlák, illetve a vállalkozói szerződés bemutatására is”. Mivel olvasóink és az általunk megkérdezett hitelközvetítők is elsősorban ezzel az értelmezéssel találkoztak, ezt akkor helyes értelmezésnek fogadtuk el annak ellenére, hogy ez a rendeletből nem derült ki ilyen egyértelműen.

A cikk megjelenését követően nem sokkal változott a helyzet: cikkünkre reagálva arról tájékoztattak minket a családügyi miniszter és a Magyar Államkincstár környezetéből is, hogy ez az értelmezés túl szigorú, annak ellenére, hogy a lazább értelmezés ellentmondani látszik a rendelet azon, nem egyértelmű megfogalmazásának, hogy „a támogatás a jelen rendelet hatálybalépését követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető.”

Megkeresésünkre a Magyar Államkincstártól most az alábbi hivatalos sajtóválaszt kaptuk, ez tekinthető a végleges álláspontnak (kiemelés tőlünk):

„A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szerint

„5. § A támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint.

7. § (3) A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.”

Amennyiben csak egyetlen, egy fajta felújítási munkálatra kívánják igénybe venni a támogatást, akkor valóban mindenképpen szükséges számlát bemutatni mind a munkadíjról, mind az anyagköltségről. Azonban, h

a több különböző típusú, akár egyidejűleg, akár egymást követően kivitelezett munkálatról van szó, akkor nem jelent akadályt, ha közülük egyes részmunkálatoknál csak az egyik költségtípusról nyújtanak be számlát (tehát jellemzően – bár nem kizárólagosan – valamelyik munkálatról csak anyagköltségről szóló számlát csatolnak, munkadíjról szólót nem),

de összességében a teljes becsatolt számlamennyiség tartalmaz mind vállalkozói díjról, mind anyagköltségről kiállított számlákat, olyan megoszlásban, hogy az igénybevehető támogatás összege fele-fele arányban tartalmazza mindkét költségtípus számláit. Ennek ugyebár az előfeltétele az, hogy egyik költségtípus aránya se csökkenjen 25% alá a teljes elszámolt felújítási költségen belül.  A munkadíjnak (különböző munkálatok esetében is) a teljes összköltségvetésen belül el kell érnie a legalább 25%-os arányt ahhoz, hogy a támogatásra elszámolt összegen belül az előírt 50-50%-os megoszlás teljesüljön és ezáltal az összköltség maximális 50%-át vissza lehessen igényelni (ha a munkadíj aránya kevesebb, mint 25%, akkor a teljes költség arányosan kevesebb, mint fele járhat csak vissza, pl. 20%-os munkadíj arány esetében összesen 40%). A Korm. rendelet további korlátozásokat nem tartalmaz az anyagköltség és vállalkozói díj arányára vonatkozóan, illetve arra vonatkozóan, hogy minden munkálat csak vállalkozóval végeztethető el.

Az anyag- és munkaköltségek lehetséges arányára vonatkozóan alábbi táblázatunk mutat életszerű példákat:

feluijtas3

Az anyag- és munkaköltségek arányára vonatkozó feltétel arra az esetre is vonatkozik egyébként, amikor generálkivitelezővel végeztetjük el a teljes felújítást. Az anyagköltségekről és a munkadíjról szóló számlákat külön-külön egyaránt be kell nyújtani ez esetben is (mint fent láttuk, nem minden részmunkára vonatkozóan kell mindkettőnek meglennie), és ezek aránya a támogatáson belül kizárólag 50-50 százalék lehet (így például egy 3 milliós támogatás igénybevételéhez a legalább 6 milliós beruházási összegen belül ez esetben is el kell érnie az anyagköltségnek a 1,5 millió forintot).

A benyújtandó számlaösszesítőnek minden esetben külön megbontva, listaszerűen tartalmaznia kell a rendeletben felsorolt tevékenységek közül azokat, amelyeket a munkálatok során elvégeztek.

A támogatáshoz 2021. január 1-jén vagy azt követően kötött vállalkozási szerződést (vagy szerződéseket) is be kell benyújtani, amely részletesen meghatározza a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat és azok díját. Amennyiben a szükséges anyagokat is a vállalkozó biztosítja az igénylő részére, akkor anyagköltség és vállalkozói díj szerinti bontásban.

feluijitas2

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
két fiatal nő dolgozik fák zöld klíma