ubs_shutterstock-20170323
Bank

Fényes győzelemmel zárta a koronavírus-válság első évét Svájc legnagyobb bankja

Portfolio
Az elemzői várakozásokat jelentősen felülmúló, 1,708 milliárd dolláros nyereséggel zárta a negyedik negyedévet a világ legnagyobb vagyonkezelőjeként működő svájci UBS nagybank.

Ez 137%-os növekedést jelent az év utolsó három hónapjában elért profitot illetően egy év alatt. A bank által összeállított húszelemű elemzői konszenzus 966 millió dollárról szólt, így több amerikai befektetési bankhoz hasonlóan alaposan sikerült meglepni a piacot a 2020 végi teljesítménnyel.

A Sergio Ermottit 2020 novemberében váltó Ralph Hamers vezérigazgató kommentárja szerint az erős 2020-as eredményeik világosan megmutatták hálózatuk igazi erejét. Az éves profitot 54%-kal sikerült növelniük 2020-ban, amihez az erőteljesen hitelezési és kereskedési teljesítmény is hozzájárult a vagyonos és ultra vagyonos ügyfeleik körében, és mindehhez a befektetési banki aktivitás jelentős növekedése járult. A negyedik negyedévben a vagyonkezelésben 22%-os profitnövekedést sikerült elérni.

Tegnap írtunk arról, hogy Hamers mindennapjai nem lehetnek felhőtlenek:

A bank közlése szerint igazgatóságuk 0,37 dolláros részvényenként osztalékfizetést javas, és 1,1 milliárd dollárnyi saját részvényt tervezne visszavásárolni még ebben a negyedévben. Emellett elindítanak egy 4 milliárd svájci frankos, vagyis 4,5 milliárd dolláros hároméves részvényvisszavásárlási programot is.

A világ legnagyobb vagyonkezelőjeként a UBS nyeresége jórészt a vagyonos ügyfeleknek nyújtott tanácsadásból és vagyonkezelési szolgáltatásokból áll, emellett egy kisebb globális befektetési banki és eszközezelői tevékenységet is fenntart. Retail és vállalati banki tevékenységet csak hazai piacán, Svájcban végez. Bár 694 millió dollárnyi hitelezési veszteséget így is elkönyvelt 2020-ra a bank, ez az üzleti modell igencsak kifizetődőnek bizonyult a tavalyi évben: a svájci üzletágak kivételével minden divízió nyertesen került ki eddig a pandémiából.

Címlapkép: Shutterstock

egészségügy doktor orvos kórház
tizezer forint bankjegy
építkezés családi ház
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Milyen időtávon érdemes őket használni? Milyen főbb formációkat javasolt figyelni és ezek mit jelentenek? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
goldman shutter