pboc kínai jegybank
Bank

Már tesztelik Kína digitális pénzét, ami a hatalom új kémeszköze lehet

Portfolio
A decentralizált kripto-szuperpénzből könnyen lehet, hogy egy újabb digitális megfigyelőeszközt készítenek Kínában, és a projekttel a túl nagyra nőtt kínai fintech-szektornak is határokat szabna a hatalom. Ez lehet a következő lépés abban a játszmában, amelyben Jack Ma világraszóló IPO-ját megfúrták, és letörték a milliárdos szarvait.

Kína már teszteli a digitális jegybankpénzt, a kínai holdújév ünnepén lakossági nyereményjátékon 200 000 ajándékcsomagot osztanak szét, melyek egyenként 200 jüant (nagyjából 9500 forintot) érnek, méghozzá digitális jegybankpénz formájában. Ehhez le kell tölteni egy okostelefonos appot, ahol a digitális jegybankpénzt tárolhatják.

És hogy ez miért olyan nagy durranás? A digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency – CBDC) egy jegybank által kibocsátott, dematerializált, digitális fizetőeszköz. Jelenleg a digitális fizetőeszközök kibocsátói a kereskedelmi bankok, a jegybank által közvetlenül kibocsátott pénzzel csak fizikai formában találkozhatunk.

A digitális jegybankpénzért a jegybank közvetlenül vállal felelősséget, nem szükséges például betétvédelemmel ellátni, mert az állam garantálja, kvázi kockázatmentes. Ez kicsit arra hasonlít, mintha a jegybank elektronikus számlát vezetne. A technikai megvalósítás nagyon sokféle lehet, a legtöbb digitális jegybankpénz-terv szerint az CBDC-ket a bitcoin technológiai alapjain, blokkláncon bocsátanák ki, de különböző szinten központosított rendszerekről vannak elképzelések: részben zárt, részben elosztott hálózatokon tartanák ezeket nyilván. 

A CBDC-k bevezetése Európában is téma: a digitális euró – és általában a digitális jegybankpénzek – a digitális fizetéseket tehetik egyszerűbbé és olcsóbbá, ugyanakkor a jegybankok ezáltal valahol a kereskedelmi bankokkal versenyeznének, ez pedig egyelőre szinte beláthatatlan következményeket hozhat a bankrendszer működésében. A problémáról az MNB korábban egy részletes szakmai cikkben is írt nálunk,  és nemrégiben Kolozsi Pál Péter a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója beszélt erről a Külügyi és Külgazdasági Intézet kerekasztal-beszélgetésén. Az eseményen az igazgató kifejtette:

a világban az államilag kontrollált eszközök kezdenek kiszorulni a piacokról. Ez indította el a jegybanki vezetők körében a gondolkodást, mivel ezt a helyzetet kezelni kell.

Ez drasztikus átalakulást hozhat a teljes pénzügyi rendszerben. A digitális jegybankpénz fejlesztési projekt sok országban kiemelt lett, és kínai-amerikai versengésben is megjelent.

Mit akarhat Kína ezzel az egésszel?

Bár a tesztelésről még nem tudni, mikor zárják le, és mikor indulhat el élesben a kínai digitális jüan, a jelek szerint már nagyon előre járnak a fejlesztésben, és a céljuk, hogy a nagy gazdaságok közül világelsők legyenek a területen. Úgy tudni, az elképzelések szerint a jövő évi téli olimpián már biztosan működnie kellene a digitális jegybankpénznek. A hivatalos álláspont szerint egyrészt a dollár uralmát szeretnék gyengíteni a világon a technológia bevezetésével, vagyis a belföldi pénzforgalom hatékonyságának növelése mellett a nemzetközi kereskedelemben is előteljesebben jelenhetne meg elszámolási egységként a digitális jüan. Illetve cél az is, hogy a pénzügyi tranzakciókat átláthatóbbá tegyék.

Kínában a kommunista párt hatalmának fenntartásához szorosan kötődik a digitális jüan projekt, az innovációt részben a digitális megfigyelés eszközeként használhatják írja a Financial Times. Egy helyi magas beosztású bankár szerint a digitális jüan kibocsátásával minden egyes tranzakció felkerül a kínai jegybank radarjára, melyeket valós időben, egyénenként is nyomon tud követni a jegybank.

Itt nem azzal van a gond, hogy a jegybank felügyeli a rendszert, vagy például a nyomozóhatóság belekérdezhet egy ország elektronikus fizetési adataiba: aggodalomra az adhat okot, ahogy a kínai hatalom bánik a digitális adatokkal, és ahogyan azt felhasználja a társadalom feletti kontrollja megőrzésére. 

Érdekes belegondolni, hogy a kínai jegybank által kibocsátott kriptopénz (illetve a többi digitális pénz is) éppen az ellenkezőjét testesíti meg annak, mint ami a bitcoint eredeti létrehozásának volt a célja, mégis éppen utóbbi technológiáját és újdonságait használják fel a CBDC -k működéséhez. A digitális jüan egy központosított rendszerben jön létre, a kereskedelmi bankokat kihagyva a sorból közvetlenül a PBOC bocsátja ki, az állam garantálja, míg a bitcoint az egymástól független szereplők hálózata működteti.

A piaci versenytársak túl nagyra nőttek

A kínai kormány komolyan tart a saját fintech-szektorának térnyerésétől, a nagyra nőtt kínai technológiai óriásoktól is, és a jegybanki digitális pénzzel a Tencenttel és az Ant Csoporttal szembeni kiszolgáltatottságát is csökkentené. Az e-fizetési piac e két domináns szereplőjének egyértelműen a riválisa lehet a digitális jüan.

Az Ant tavaly minden idők legnagyobb IPO-jára készült, már csak egy engedélyre vártak, amikor hirtelen hatalmasat változott a széljárás a milliárdos főtulajdonos Jack Ma körül. A túlságosan nagy hatalomra és vagyonra szert tett milliárdos alól egy szempillatás alól kiszaladt a talaj, a kommunista párt keményen lecsapott rá: Az államapparátus képviselői:

  • Visszavonták az Ant Group tőzsdei bevezetésének engedélyeit, így meghiúsult az elsődleges részvénykibocsátás, mely során a várakozások szerint 300 milliárd dollárra értékelhették volna a vállalatot.
  • Szigorúbb tőkekövetelményeketakasztottak a cég nyakába.
  • Arra utasítottákaz Ant vezetését, hogy sürgősen változtassák meg a cég működési modelljét.
  • Monopólium-szabályokkal szembeni kihágások miatt eljárást indítottak az Alibaba ellen.
  • Decemberben rendőrségi razziát tartottak a vállalatcsoport több irodájában is.
  • Felmerült a cégbirodalmának feldarabolása, és állami irányítás alá vétele

Állítólag Jack Ma, amikor megtudta, hogy kihúzta a gyufát a kommunista pártnál, önként ajánlott részesedést az államnak cégeiben, tűzoltás gyanánt, de ez már kevésnek bizonyult. A legnagyobb misztérium az egész üggyel kapcsolatosan mégis az volt, hogy Jack Ma októberben egyik napról a másikra egyszerűen eltűnt. Nem írt Twitteren, nem szerepelt nyilvánosan, eltüntették még saját showműsorának stábjából is, és csak január végén került elő újra.

A New York Times friss cikke szerint az egész boszorkányüldözés és az IPO elkaszálása mögött Xi Jinping és a kommunista párt félelme állt, ugyanis ha az Ant Csoport elsődleges részvénykibocsátás megtörtént volna, azzal nem csak Jack Ma, hanem a vállalt olyan tulajdonosai is meggazdagodtak volna, akikben a kommunista párt elnöke vetélytársat lát. Egyes politikai családok leszármazottai is vannak ugyanis ebben a körben, a cégcsoportnál és a tulajdonosi körénél tartott hatósági vizsgálatokat is emiatt vezényelték le.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

mobil mobilbank netbank
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
mobil mobilbank netbank