unicredit_todoroff-20170404
Bank

Magyarország legjobb hitelei: milliókat bukhatsz, ha nem ezeket választod

Portfolio
A kamatmentes babaváró hitel, a fix 3%-os kamatozású CSOK-hitel és a szintén fix 3%-os otthonfelújítási hitel verhetetlen Magyarországon a lakosság számára. Sokan vannak azonban, akik egyikre sem jogosultak, vagy magasabb összegű kölcsönt vennének fel, nekik szólnak a piaci kamatozású konstrukciók. Ezek közül mutatjuk most be a hitelintézetek legjobb költséggel futó lakáshiteleit és személyi kölcsöneit. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Még az öt legjobb banki ajánlaton belül is több százezres, esetenként pedig akár milliós összegű eltérések mutatkoznak egy 10 millió forintos összegű lakáshitel teljes visszafizetendő összege esetében. Nagy a jelentősége tehát annak, hogy melyik banki ajánlat lesz végül a befutó a hitelfelvétel során.

A személyi kölcsönök esetében természetesen kisebb a különbség, de még az általunk megvizsgált 600 ezres, illetve 3 milliós személyi kölcsönöknél is előfordulnak néhány tízezer forintos különbségek a futamidő során visszafizetendő összegben. 

Lakáshitelek

Nézzük először a lakáshiteleket! Minden esetben nettó 300 ezer forintos jövedelemmel számoltunk (az adóstársak jövedelme összeadódik), és azzal, hogy a hitelfelvevő vállalja, hogy jövedelmét az adott bankhoz érkezteti. 10 millió forintos, 20 éves lakáshiteleket néztük most mi meg.

Először is a változó kamatozású (vagyis a legfeljebb 12 hónapos kamatperiódusú) lakáshiteleket vizsgáltuk meg. Ezek esetében a K&H Bank és a Budapest Bank hitele áll az élen, az 5 legjobb banki ajánlat átlagos induló törlesztőrészlete 57 ezer forint, az átlagos THM 3,47%, ami egy hónap alatt minimális csökkenést jelent.

A biztonságosabb, 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek körében történt egy látványos változás: az UniCredit lépett az élre egészen alacsony, 2,75%-os THM-ű termékével.  Mögötte a Budapest Bank és a CIB Bank áll, az 5 legjobb banki ajánlat átlagos törlesztőrészlete az első öt évben 56 ezer forint, az átlagos THM 3,12%. Rögtön levonhatjuk a következtetést, hogy ezek egyértelműen jobb ajánlatok, mint a változó kamatozású hitelek, hiszen nemcsak biztonságosabbak (a törlesztőrészletük csak 5 évente változik), de furcsa módon a hiteldíjuk is kedvezőbb.

Ha a még ritkábban változó, 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleket nézzük, ott is az UniCreditet találjuk most az élen 3,35%-os THM-mel, őt a Budapest Bank és a Raiffeisen Bank követi. Az 5 legjobb banki ajánlat átlagos törlesztőrészlete az első tíz évben 59 ezer forint, az átlagos THM 3,69, ami az UniCreditnek és a K&H-nak köszönhetően kisebb a januárinál.

A teljesen biztonságos, a 20 év alatt végig ugyanazzal a törlesztőrészlettel rendelkező lakáshitelek az UniCredit Banknál és a Budapest Banknál a legkedvezőbbek, a piacon megtalálható öt banki ajánlat átlagos törlesztőrészlete 64 ezer, átlagos THM-e 4,82%. A teljes biztonság tehát 5-6 ezer forinttal magasabb havi törlesztőrészlettel és több mint 1 százalékponttal nagyobb THM-mel jár együtt a 10 éves kamatperiódushoz képest.

Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorát ajánljuk!

Személyi kölcsönök

Nézzük most a jellemzően szabad felhasználású személyi kölcsönöket! Mivel fix kamatozású hitelekről van szó, most nem a kamatperiódus, hanem a felvett összeg és a futamidő szempontjából kategorizáltunk. Ezúttal is minden esetben nettó 300 ezer forintos jövedelemmel számoltunk (az adóstársak jövedelme összevonódik), és azzal, hogy a hitelfelvevő vállalja, hogy jövedelmét az adott bankhoz érkezteti (persze csak ahol ez elvárás). A személyi kölcsönök THM-plafonja január 1-jével megszűnt, ez némi drágulást idézett elő a teljes futamidőre kiszámított hitelköltségekben. Megjelentek ugyanakkor az első minősített fogyasztóbarát személyi hitelek (MSZH).

Egy kisebb, 600 ezer forintos összegű és rövidebb, 2 éves futamidejű hitelfelvétel esetében érdemes elsősorban a CIB Bank és az MKB Bank ajánlatát fontolóra venni (utóbbi szereplő új a top5-ös listánkon), az 5 legjobb ajánlat átlagos törlesztőrészlete 28 ezer forint, az átlagos THM 10,85%, ami egy százalékponttal alacsonyabb a januárinál az MKB hitelének köszönhetően.

Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum személyikölcsön-kalkulátorát ajánljuk!

Egy nagyobb, 3 millió forintos összegű és hosszabb, 5 éves futamidejű hitelfelvétel esetében januárhoz képest változatlanul az UniCredit Bank és a Sberbank ajánlata a legkedvezőbb, az 5 legjobb ajánlat átlagos törlesztőrészlete 60 ezer forint, az átlagos THM 8,07%, jelentős változás itt nem történt. A bankok ugyanolyan jövedelmi szint mellett is egyértelműen díjazzák (alacsonyabb hiteldíjat ajánlanak) a legjobb példák alapján, ha nagyobb összegű személyi kölcsönt veszünk fel.

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
mobil mobilbank netbank