unicredit_todoroff-20170404
Bank

Magyarország legjobb hitelei: milliókat bukhatsz, ha nem ezeket választod

Portfolio
A kamatmentes babaváró hitel, a fix 3%-os kamatozású CSOK-hitel és a szintén fix 3%-os otthonfelújítási hitel verhetetlen Magyarországon a lakosság számára. Sokan vannak azonban, akik egyikre sem jogosultak, vagy magasabb összegű kölcsönt vennének fel, nekik szólnak a piaci kamatozású konstrukciók. Ezek közül mutatjuk most be a hitelintézetek legjobb költséggel futó lakáshiteleit és személyi kölcsöneit. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Még az öt legjobb banki ajánlaton belül is több százezres, esetenként pedig akár milliós összegű eltérések mutatkoznak egy 10 millió forintos összegű lakáshitel teljes visszafizetendő összege esetében. Nagy a jelentősége tehát annak, hogy melyik banki ajánlat lesz végül a befutó a hitelfelvétel során.

A személyi kölcsönök esetében természetesen kisebb a különbség, de még az általunk megvizsgált 600 ezres, illetve 3 milliós személyi kölcsönöknél is előfordulnak néhány tízezer forintos különbségek a futamidő során visszafizetendő összegben. 

Lakáshitelek

Nézzük először a lakáshiteleket! Minden esetben nettó 300 ezer forintos jövedelemmel számoltunk (az adóstársak jövedelme összeadódik), és azzal, hogy a hitelfelvevő vállalja, hogy jövedelmét az adott bankhoz érkezteti. 10 millió forintos, 20 éves lakáshiteleket néztük most mi meg.

Először is a változó kamatozású (vagyis a legfeljebb 12 hónapos kamatperiódusú) lakáshiteleket vizsgáltuk meg. Ezek esetében a K&H Bank és a Budapest Bank hitele áll az élen, az 5 legjobb banki ajánlat átlagos induló törlesztőrészlete 57 ezer forint, az átlagos THM 3,47%, ami egy hónap alatt minimális csökkenést jelent.

A biztonságosabb, 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek körében történt egy látványos változás: az UniCredit lépett az élre egészen alacsony, 2,75%-os THM-ű termékével.  Mögötte a Budapest Bank és a CIB Bank áll, az 5 legjobb banki ajánlat átlagos törlesztőrészlete az első öt évben 56 ezer forint, az átlagos THM 3,12%. Rögtön levonhatjuk a következtetést, hogy ezek egyértelműen jobb ajánlatok, mint a változó kamatozású hitelek, hiszen nemcsak biztonságosabbak (a törlesztőrészletük csak 5 évente változik), de furcsa módon a hiteldíjuk is kedvezőbb.

Ha a még ritkábban változó, 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleket nézzük, ott is az UniCreditet találjuk most az élen 3,35%-os THM-mel, őt a Budapest Bank és a Raiffeisen Bank követi. Az 5 legjobb banki ajánlat átlagos törlesztőrészlete az első tíz évben 59 ezer forint, az átlagos THM 3,69, ami az UniCreditnek és a K&H-nak köszönhetően kisebb a januárinál.

A teljesen biztonságos, a 20 év alatt végig ugyanazzal a törlesztőrészlettel rendelkező lakáshitelek az UniCredit Banknál és a Budapest Banknál a legkedvezőbbek, a piacon megtalálható öt banki ajánlat átlagos törlesztőrészlete 64 ezer, átlagos THM-e 4,82%. A teljes biztonság tehát 5-6 ezer forinttal magasabb havi törlesztőrészlettel és több mint 1 százalékponttal nagyobb THM-mel jár együtt a 10 éves kamatperiódushoz képest.

Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorát ajánljuk!

Személyi kölcsönök

Nézzük most a jellemzően szabad felhasználású személyi kölcsönöket! Mivel fix kamatozású hitelekről van szó, most nem a kamatperiódus, hanem a felvett összeg és a futamidő szempontjából kategorizáltunk. Ezúttal is minden esetben nettó 300 ezer forintos jövedelemmel számoltunk (az adóstársak jövedelme összevonódik), és azzal, hogy a hitelfelvevő vállalja, hogy jövedelmét az adott bankhoz érkezteti (persze csak ahol ez elvárás). A személyi kölcsönök THM-plafonja január 1-jével megszűnt, ez némi drágulást idézett elő a teljes futamidőre kiszámított hitelköltségekben. Megjelentek ugyanakkor az első minősített fogyasztóbarát személyi hitelek (MSZH).

Egy kisebb, 600 ezer forintos összegű és rövidebb, 2 éves futamidejű hitelfelvétel esetében érdemes elsősorban a CIB Bank és az MKB Bank ajánlatát fontolóra venni (utóbbi szereplő új a top5-ös listánkon), az 5 legjobb ajánlat átlagos törlesztőrészlete 28 ezer forint, az átlagos THM 10,85%, ami egy százalékponttal alacsonyabb a januárinál az MKB hitelének köszönhetően.

Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum személyikölcsön-kalkulátorát ajánljuk!

Egy nagyobb, 3 millió forintos összegű és hosszabb, 5 éves futamidejű hitelfelvétel esetében januárhoz képest változatlanul az UniCredit Bank és a Sberbank ajánlata a legkedvezőbb, az 5 legjobb ajánlat átlagos törlesztőrészlete 60 ezer forint, az átlagos THM 8,07%, jelentős változás itt nem történt. A bankok ugyanolyan jövedelmi szint mellett is egyértelműen díjazzák (alacsonyabb hiteldíjat ajánlanak) a legjobb példák alapján, ha nagyobb összegű személyi kölcsönt veszünk fel.

koronavírus vakcina védőoltás
vakcina oltás védőoltás koronavírus kínai Sinopharm
GettyImages-1206147315 (1)
vakcina oltás
bank hitel getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bank hitel getty stock