bank hitel getty stock
Bank

Kettészakadt a magyar faktoringpiac: szárnyalás a nagyoknál, zuhanás a kicsiknél

MTI
Portfolio
A koronavírus-válság hatására jelentősen visszaesett 2020-ban a kis- és középvállalkozások faktoringforgalma (ami nem összekeverendő a lejárt tartozások megvásárlásával), miközben a nagyvállalatoké emelkedni tudott. A Magyar Faktoring Szövetség összességében 13 százalékos forgalomnövekedést regisztrált, az öt legnagyobb finanszírozó (OTP, UniCredit, CIB, MKB, Raiffeisen) a piac 92 százalékát uralta.

Bár a magyarországi faktorált forgalom 13 százalékkal nőtt 2020-ban, a Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint koncentráció figyelhető meg az ügyfelek körében. Csáki Ferenc, a szövetség elnöke, az OTP faktoringüzletágának vezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a problémás években a mikro-, kis- és középvállalatok súlya csökken a faktoringon belül.

A mikrovállalkozások körében tavaly a 2019-es 316 milliárd forint után csak 168,5 milliárd forint volt a faktoring, a középvállalkozásoknál 1353 milliárd forintról 689 milliárd forintra esett a forgalom.

Ugyanakkor egyre több nagy cég gondol arra, hogy hagyományos hitel nélkül, a vevői kockázatok és a követelésállomány csökkentésére alkalmas faktoringgal oldja meg finanszírozását: tavaly az ügyletek 61 százalékát (1963 milliárd forintnyi forgalmat) nagyvállalatok vették igénybe, míg 2019-ben részarányuk az egyharmadot sem érte el.

Mi a faktoring?

Lényegében forgóeszköz finanszírozás. Halasztott futamidejű számlakövetelések megvásárlása, az eredetileg adott futamidő lejárata előtt. Forrást teremt a vállalat növekedéséhez tulajdoni részesedés eladása vagy kölcsönvállalás nélkül. A faktorálással szerzett forrást a vállalkozás tevékenységébe azonnal vissza lehet forgatni és a termelés bővítését szolgáló beszerzésre, készletvásárlásra és termék, illetve szolgáltatás előállítására lehet fordítani. A faktorhitel igénybevételével a vállalkozás ki tudja használni növekedési lehetőségeit. A faktoring szolgáltatás további előnye, hogy a faktorház a vállalkozó követeléseit nyilvántartja, kezeli, azokat könyvelésre kész állapotban tudja a vállalkozó rendelkezésére bocsátani. A hátralékos adósokat fizetésre ösztökéli. (Forrás: Magyar Faktoring Szövetség)

A bizonytalanabbá váló nemzetközi szállítások is hozzájárultak ahhoz, hogy a belföldi faktoring részaránya 90-ről 94 százalékra nőtt, meghaladta a 3036 milliárd forintot. Az ágazati felosztásban nincs érdemi változás - továbbra is az ügyletek több mint 50 százaléka köthető az iparvállalatokhoz.

A magyar faktoringpiac 2020-as adatai
  (milliárd Ft)
Faktorált forgalom (mrd. HUF) 3226,00
Faktorált állomány bruttó  (mrd. HUF) 326,53
Faktorált állomány nettó (mrd HUF) 275,26
Ügyfélszám - aktív (db) 3786
Ügyfélszám - összes (db) 4854
Belföldi faktoring aránya 94%
Visszkeretes faktoring aránya 27%
Forrás: Magyar Faktoring Szövetség, Portfolio  

Csáki Ferenc szerint a faktoringszakmának a növekvő forgalom mellett azért is volt a korábbiaknál nyereségesebb éve, mert a fizetési moratórium visszafogta a nem fizetés kockázatát. A kamatok csökkenése ugyanakkor ellentétes irányba hatott. Bár a piaci szervezetek tartottak attól, hogy a koronavírus-válságra adott állami és jegybanki hitelprogramok révén csökken a piac, ez a félelem egyelőre alaptalannak bizonyult - írta a lap.

Top10 faktoringpiaci szereplő 2020-ban
Helyezés Szereplő neve
1 OTP Bank Nyrt.
2 UniCredit Bank Hungary Zrt.
3 CIB Bank Zrt.
4 MKB Bank Nyrt.
5 Raiffeisen Bank Zrt.
6 Takarék Faktorház Zrt.
7 Díjbeszedő Faktorház Zrt.
8 MagNet Faktor Zrt.
9 Budapest Bank Zrt.
10 City Faktor Zrt.
Top10 szereplő részesedése: 99%
Top50 szereplő részesedése: 92%
Forrás: Magyar Faktoring Szövetség, Portfolio

 Címlapkép: Getty Images

szu-30 india
koronavírus variáns tüskefehérje covid-19 mutáns vakcina
koronavirus usa
Elisa Ferreira kohezioert reformokert felelos biztos europai bizottsag portfolio cikk
Ferenci Tamás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Vételi jelek azonosítása
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
unicredit_todoroff-20170404