zöld ingatlan
Bank

Négy lépés az MNB-től, amitől zöldebbé válhat a magyar gazdaság

Portfolio
A magyar pénzügyi rendszer környezeti fenntarthatóságáról szóló „Zöld Jelentést” publikál a jegybank, a jelentés évente fog megjelenni, az első tanulmányt ma mutatták be. Jelenleg a magyar gazdaság a „zölddé válási folyamat” elején van, és a bankoknak is sok a tennivalója, ugyanakkor a COVID-járvány árnyékában is történt több fontos előrelépés a területen. Az MNB négy szabályozói lépéssel támogatja a közeljövőben a gazdaság zöldebbé válási folyamatát.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Szinte napra pontosan két éve indult el az MNB zöld programja, amelyet a jegybank a környezeti fenntarthatóság elősegítése céljából hívott életre. Ennek kapcsán kezdték meg a zöld ösztönzők beépítését a hazai bankszektorban, és az MNB már 2021-ben karbonsemlegessé akar válni maga is.

Egy éve zúdult ránk a COVID-járvány, ezért attól tarthattunk, a piaci szereplőknek nem lesz módjuk a zöld törekvésekkel foglalkozni, de a járvány árnyékában is előrelépés történt a zöld pénzügyek területén

- mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a mai sajtótájékoztatón. 

Az új jelentés segítséget nyújt abban, hogy értékeljük a pénzügyi rendszert, hogy képes-e a hazai gazdaság fenntartható átállását segíteni, sőt, akár katalizálni. A fenntartható fejlődési célok elérése szempontjából a hazai pénzügyi szektornak van hova fejlődni, az út elején állunk.

Alig egy hónap múlva publikálja az MNB zöld ajánlásait, hogy miként építsék be a zöld szempontokat a működésükbe.

Gyura Gábor, a Fenntartható Pénzügyek Főosztályának főosztályvezetője elmondta, a jelentés elkészítésének célja, hogy felmérje, hol tart a pénzügyi rendszer, tudja-e finanszírozóként segíteni a zöld gazdaságot.

A magyar gazdaság mely területein van szükség előrelépésre zöld szempontból?

Az üvegházhatású gázok kibocsátása 1990 óta erősen csökkent Magyarországon az utóbbi évekig, azonban jelenleg stagnál és kismértékben nő már. Az EU-s átlaggal szinkronban mozog az egy egységnyi megtermelt termelésre jutó CO2 kibocsátás. A mezőgazdaságban 2030-ra au EU-ban az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági területek arányát 25 százalékra kell emelni, ez alig haladja meg a 10 százalékot Magyarországon jelenleg.  

Az itthon megtermelt energia előállítása mennyire zöld? Magyarországnak ebben jócskán van teendője, a bankszektornak finanszírozóként ebben nagy szerepe van, a napenergia és más energiatermelési fajták nagy beruházási igényűek. Az elektromobilitás terén is még sokat kell fejlődni, egyelőre messze vagyunk az EU más országaitól ebben. A települési-hulladék újrahasznosításában is elmaradunk az EU-s átlagtól, míg itthon 35 százalék körüli ez az arány, az EU-ban ez az 50 százalékot közelít.

Az MNB minden bankot megkérdezett, milyen lehetőségeket látnak a zöld gazdaságban, sokan az energetikában, az elektromobilitásban, a zöld kötvényekben és zöld befektetési alapokban látnak üzleti lehetőséget.

Az energiahatékony, zöld ingatlanok támogatása érdekében programot dolgozott ki az MNB, a zöld hitelösztönző mellett egy zöld jelzáloghitel is tervben van. 2020-ban két sikeres zöld állampapír kibocsátásra került sor, ez egy fontos üzenet volt a piacoknak. Beindult a vállalati zöld kötvény piac, három sikeres kibocsátásra került sor. A bankokat egy szabályozási kedvezménnyel zöld kötvények vásárlására ösztönzik. A kibocsátó vállalatok zöld projekteket finanszíroznak a zöld kötvénykibocsátásból, például a szállítást teszik környezetbarátabbá, vagy energetikai fejlesztést finanszíroznak ebből.

A zöld eszközkínálat növekedés a befektetési alap szegmens miatt is fontos, az ESG trend térnyerésében utol kell érnünk Európát, így a lakossági megtakarítások is ebbe az irányba mozdulhatnak el.

Az MNB legfontosabb szabályozó lépései a közeljövőben zöld területen:

  • 2021 márciusban publikálja az MNB a fenntartható befektetésekkel kapcsolatos iránymutatást a piaci szereplőknek,
  • Áprilisban jelenik meg a zöld ajánlás, amely a bankok számára kockázatkezelési, illetve a klímavédelmi, vállalatirányítási törekvéseket segítő iránymutatás lesz,
  • 2021-ben fokozatosan terjesztik ki a vállalati hitelezésre és a zöld kötvények vásárlására vonatkozó programot, a tőkekövetelmény-kedvezményt,
  • A tőkepiacra vonatkozó nemzeti fenntartható tőkepiaci stratégiát nyárig tervezik létrehozni.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus
teheran iran

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
commerzbank shutter