ekszer_gyemant_shutter
Bank

Csúnya gyémánt-mutyiba keveredtek az olasz bankok, átfogó vizsgálat indul

Portfolio
Az olasz hatóságok négy olasz bankot, az IDB gyémántbrókert és 105 magánszemélyt vádolnak azzal, hogy a gyémántügyletekben összedolgozva átverték ügyfeleiket – számol be a hírről két forrásra hivatkozva a Reuters.

A bankok közül a Banco BPM és annak leánya, a Banca Aletti, valamnint az UniCredit és a Monte dei Paschi keveredett a csalárd gyémántbizniszbe. A hatóságok szerint az érintett bankok összejátszottak a gyémántbrókerekkel és átverték ügyfeleiket. A konkrét vád szerint nagyon magas áron adták el a gyémántokat hozzá nem értő ügyfeleiknek, miközben úgy reklámozták őket, mint megbízható pénzügyi befektetés.

A forrás szerint egy ötödik bank is részt vett a mutyiban, az Intesa Sanpaolo, de a pénzintézet állítólag megegyezett a hatóságokkal korábban, ahogyan a másik, az ügybe keveredett DPI gyémánt brókerház.

A hatóságok szerint ezzel a tevékenységgel mintegy 500 millió eurót zsebeltek be a megvezetésben részt vevő pénzintézetek, brókerházak és magánszemélyek (utóbbiak a bankok és brókerházak korábbi vezetői, beosztottjai) 2016-ig. A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy 2017-től minden érintett bank elkezdte visszatéríteni ügyfeleinek a pénzt, az Intesa, az UniCredit és a Monte dei Paschi az eredeti eladási áron vette vissza ügyfeleitől a gyémántokat.  A Banco BPM a gyémántok vételi és valós ára közötti különbséget térítette meg ügyfeleinek.

A Reuters úgy tudja, hogy a megállapodás értelmében az Intesa 100 ezer eurós bírságot fizetett ki, és további 61 ezer eurót adott át, amit az ügyleten keresett. A DPI brókerház 34 ezer eurós bírságot fizetett ki és 88 millió eurós profitot adott át, amit az ügyleteken ért el.

Címlapkép: Shutterstock

wood
vakcina naptár
bulivonat
dollár

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
charles schwab