Bank

Kazahsztánban nyitott irodát az Exim

Portfolio
A Kazahsztánba irányuló magyar export az elmúlt években folyamatosan növekedett; a 2020-as, pandémia által sújtott világgazdasági helyzetben is 60%-kal haladta meg a kivitel összértéke az előző évit. A két ország közti kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok elősegítésében, építésében egyre fontosabb szerepet játszik az EXIM-nél rendelkezésre álló, 170 millió dolláros országlimit; az április 6-án megnyitott külképviseleti iroda pedig további, helyi segítséget nyújt a magyar cégek kazahsztáni térnyeréséhez - olvasható az EXIM közleményében.
Hasonló témákról is szó lesz június kilencedikei Hitelezés 2021 konferenciánkoin. Regisztráció itt!

Magyarországon az EXIM látja el az exporthitel-ügynökségi feladatokat: a külkereskedelemre specializált finanszírozási és kockázatátvállalási lehetőségekkel támogatja a cégek nemzetközi versenyképességét és sikerét, amelyben kiemelt szerepet vállal külképviseleti rendszere is.

Isztambuli, moszkvai és belgrádi irodája után, idén áprilistól a kazah fővárosban, Nur-Sultanban is helyi irodát működtet az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ területén.

A FÁK térségbeli országba irányuló magyar kivitel legnagyobb részét jelenleg a gyógyszeripari, valamint a gépet, gépiberendezést-gyártók bonyolítják, de jelentős az élőállatok exportja is. Ezen ügyletek esetében megjelentek az olyan, klasszikus exporthitelügynöki pénzügyi termékek, mint az úgynevezett vevőhitel, tehát a kazah vevő számára nyújtott finanszírozás, vagy az exporthitel-biztosítás, amely pedig a kazah fél esetleges, a halasztott fizetésből eredő nemfizetési kockázatától védi a magyar exportőrt, de követésvásárlás formájában is szerepet vállalt az EXIM a külkereskedelmi ügyletek pénzügyi hátterének megteremtésében.

„Jelenleg 127 országra vonatkozóan rendelkezünk országlimittel, tehát képesek vagyunk finanszírozást nyújtani az adott országban működő vállalkozások számára, amennyiben magyar terméket – akár árut vagy szolgáltatást – importálnak.

Az egyébként magasabb kamatkörnyezet mellett működő Kazahsztánban egy ilyen, kedvező és nemzetközi színvonalú finanszírozási háttér megteremtése jelentős hozzáadott értékkel bír a magyar cégek tárgyalási pozícióját, versenyképességét tekintve. A biztosítási lehetőségek pedig közvetlenül védik az exportőrt a pénzügyi kockázatoktól. Kevés olyan exporthitel-ügynökség működik a világon, amely hozzánk hasonlóan mind banki, mind biztosítói oldalról, egyben képes kezelni az export pénzügytechnikáját. A nur-sultani iroda tovább fogja erősíteni az országban már jelen lévő magyar cégek térnyerését, illetve az ennek lehetőségét még csak kereső exportőrök versenyképességét egyaránt, azáltal, hogy felkutatja és segít kiaknázni a helyi kapcsolati rendszert, a potenciális kazah partnereket, a szakmai szervezeteket vagy a finanszírozásában részt vállalni képes kazah bankokat” – mondta el a kazah iroda megnyitásával kapcsolatban Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója.

Hasonló témákról is szó lesz június kilencedikei Hitelezés 2021 konferenciánkoin. Regisztráció itt!
eiffel torony franciaország
amerikai kongresszus capitolium sötétség
mercedes-benz eqb nyitó
dollar penz bankjegy 100
szlávik koronavírus oltás vakcina
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
novák katalin facebook