generációváltás cégeladás vállalkozás kkv
Bank

Hiteldömpinggel segítik a vállalkozásokat - De melyik a legjobb választás?

Portfolio
A koronavírus-járvány kedvezőtlen és az előrejelzések szerint a reméltnél jobban elhúzódó gazdasági hatásainak ellensúlyozására március elején 2021 végéig meghosszabbították a Széchenyi Kártya Program krízishiteleinek elérhetőségét a vállalkozások számára. Néhány nappal később pedig elstartolt a bajba jutott cégeket segítő Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Az OTP Business Café néven indított online rendezvény-sorozat első eseményén többek között ezeket a konstrukciókat mutatták be.

Talán nincs is olyan vállalkozás ma Magyarországon, amely ne igényelne valamilyen beavatkozást a járvány miatt. A koronavírus éles határvonalat húzott, két nagyobb csoportba rendezve a cégeket. A kereskedelmi, szolgáltató szektorban működő vállalkozásokat jellemzően rendkívül kedvezőtlenül érintette a járvány, jelentős részüknek azonnali, gyors segítségre van szükségük a likviditás pótlására, a fizetőképesség tartós megőrzésére, a stabilitás fenntartására.

A gyártással foglalkozó, főleg ipari tevékenységet végző cégek ezzel szemben hamarabb vészelték át a kezdeti nehézségeket, sokuknál még javult is a teljesítmény, új piacok, új lehetőségek nyíltak meg számukra. Ezeknél a vállalkozásoknál az a legfontosabb, hogy képesek legyenek minél hosszabb távon fenntartani a kedvező folyamatokat, új beruházásokkal erősítsék jövőbeli versenyképességüket. A kulcs a határvonal mindkét oldalán a tudatos pénzügyi tervezés - áll az OTP közleményében.

Tapasztalataink szerint a vállalkozások vezetői felismerték, hogy mennyire fontos a pénzügyi tervezés, a gyors reagálás a látható és a kiszámíthatatlan változásokra a jelenlegi járványhelyzetben. Érezhetően felértékelődött körükben az azonnal mozgósítható tartalékok szerepe.

Sok lehetőség áll rendelkezésre, ezért szakértőink abban is segítenek a hozzájuk forduló ügyfeleknek, hogy megtalálják a számukra legjobb megoldást, függetlenül attól, hogy a nehézségek leküzdésére, vagy új beruházások elindítására vennének igénybe hitelt” – mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro -és Kisvállalkozói főosztályának vezetője az OTP Business Café első eseményén.

Számos lehetőség a járványhelyzetben

A Széchenyi Kártya Program keretében tavaly tavasz óta hat krízishitel érhető el kisvállalkozások számára. Ezek között megtalálható a működési költségek és a munkabérek fedezésére, forgóeszköz-beszerzésre vagy akár beruházások finanszírozására szolgáló konstrukció, ahogy speciálisan az agrár-, illetve a turisztikai vállalkozásoknak kialakított kölcsön is. A közös bennük, hogy az állami támogatás révén fix, legfeljebb 0,5 százalékos kamattal igényelhetők. 

Ezekhez a konstrukciókhoz képest friss lehetőség a március óta az OTP Bank MFB Pontjain is elérhető Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Az 1-10 millió forint közötti kamatmentes kölcsönt a koronavírus-járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatokban működő mikro-, kis- és középvállalkozások mellett egyesületek is igényelhetik az újrakezdéshez.  

A koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére tavaly tavasszal a Magyar Nemzeti Bank is megújította a vállalati hitelezés ösztönzésére, 2013-ban létrehozott Növekedési Hitelprogramot (NHP). Az NHP Hajrá keretében tavaly áprilistól elérhető konstrukciók maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrást biztosítanak a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A program indítása óta az OTP Csoport szerződte az NHP Hajrá keretének 27 százalékát, a megkötött szerződések összege meghaladja az 500 milliárd forintot, melynek 30%-át beruházásra, 70%-ban forgóeszköz finanszírozásra vettek igénybe a vállalkozások. A forgóeszköz hitelek részben a folyamatosan felmerült költségeket, illetve a munkaerő költséget finanszírozták.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön esetében az OTP Bank által üzemeltetett MFB Pontokon már a márciusi bevezetést követő első hónapban több ezer társaság érdeklődött a konstrukció iránt. Mára a befogadott kérelmek összege az OTP Banknál átlépte az 9,2 milliárd forintot. A hitelkérelmek átlagos összege 7,2 millió forint.

A Széchenyi Kártya Program megújult konstrukcióira tavaly tavasz óta szintén folyamatosan nő az érdeklődés, a vállalkozások nagy része a likviditási nehézségek megoldására, illetve munkaerő-megtartásra fordítja a program keretében igényelt forrást. Ennek megfelelően elsősorban a folyószámla- és a forgóeszköz típusú hitelek iránt nagy az érdeklődés, az OTP Bank partnerei átlagosan 29,4 millió forint hitelösszeget vesznek igénybe.

Budapest lánchíd
utazás koronavírus
olimpia zaszlo shutter-20170801
GettyImages-517120549
berlin nemetorszag
izrael
szerbia

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
varga mihály