kína
Bank

Egyre félelmetesebb Amerikának a kínai digitális jegybankpénz

Portfolio
Joe Biden kormánya aggódva figyeli a kínai digitális jegybankpénz fejlődését, a kínai jegybank (PBOC) alelnöke, Li Bo szerint azonban Kína célja a digitális jüannal nem a dollár vagy más devizanemek kiszorítása a nemzetközi elszámolási egység funkcióból, a digitális jegybankpénzt belföldi használatra szánják - írja a Bloomberg. Jövő februárban, a téli olimpián viszont már akár külföldiek is használhatba vehetik a digitális jüant.
Ezzel a témával és a payment szektor legfontosabb kérdéseivel is foglalkozunk június 3-ai Financial and Corporate IT 2021 konferenciánkon. Regisztráció itt!

Kína már javában teszteli a digitális jegybankpénzét, a digitűlis jüant. Például a kínai holdújév ünnepén lakossági nyereményjátékon 200 000 ajándékcsomagot osztottak szét, melyek egyenként 200 jüant (nagyjából 9500 forintot) érnek, digitális jegybankpénz formájában. Ehhez le kellett tölteni egy okostelefonos appot, ahol a digitális jegybankpénzt tárolhatják a szerencsések, és amivel el is költhetik. A digitális jüan projekten 2014 óta dolgoznak a kínaiak.

A digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency – CBDC) egy jegybank által kibocsátott, dematerializált, digitális fizetőeszköz. Jelenleg a digitális fizetőeszközök kibocsátói a kereskedelmi bankok, a jegybank által közvetlenül kibocsátott pénzzel csak fizikai formában találkozhatunk. A digitális jegybankpénzért a jegybank közvetlenül vállal felelősséget, nem szükséges például betétvédelemmel ellátni, mert az állam garantálja, szinte kockázatmentes. Ez kicsit arra hasonlít, mintha a jegybank elektronikus számlát vezetne.

Az eddigi nyilatkozatokból úgy tűnt, KÍna hosszabb távon a digitális jüannal a dollár uralmát szeretné gyengíteni a világon a technológia bevezetésével, vagyis a belföldi pénzforgalom hatékonyságának növelése mellett a nemzetközi kereskedelemben is előteljesebben jelenhetne meg elszámolási egységként, illetve kifejeztett cél az is, hogy a pénzügyi tranzakciókat átláthatóbbá tegyék.

Múlt héten a Bloomberg arról írt, a Biden-kormány is aggódik, hogy a digitális jüan miatt a dollár szerepe gyengülni fog. A kínai jegybank alelnöke, Li Bo most ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, sokszor elmondták már, hogy a jüan nemzetközi elszámolási egységként való használatának erősödése egy természetes folyamat, de nem céljük átvenni a dollár vagy más deviza vezető szerepét.

A digitális jüant, jelenleg legalábbis, elsősorban belföldi használatra szánjuk. A nemzetközi interoperabilitás egy nagyon komplex probléma, nem sietünk azzal, hogy erre megoldást találjunk.

Ugyanakkor Li hozzátette azt is, nem kizárt, hogy hosszabb távon a digitális jüant határokon átnyúló tranzakciókban is használják. A digitális jüant a jövő februári téli olimpián mutathatják be a világnak élesben, ekkor már nem csak kínai állampolgárok, hanem az eseményre érkezők is használatba vehetik a digitális pénzt.

Ezzel a témával és a payment szektor legfontosabb kérdéseivel is foglalkozunk június 3-ai Financial and Corporate IT 2021 konferenciánkon. Regisztráció itt!

A címlapkép forrása: Getty Images.

crocs
andrzej duda klaus iohannis
GettyImages-1211246431 (3)
GettyImages-117802156
Vitara
richter3_forras_richter
koronavirus
legszennyezettseg india shutterstock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
digitális bank chip