A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
Bank

Nem érte meg: csak pár milliót nyert a végül milliárdos bukót okozó Archegos-üzleten a Credit Suisse

Portfolio
A Credit Suisse tavaly mindössze csak 16 millió svájci franknyi bevételt realizált az Archegos Capitalhöz fűződő üzleti tevékenységéből – írja a Financial Times az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva. A bizalmi vagyonkezelő márciusi összeomlása miatt végül a svájci nagybank 5,4 milliárd dollárnyi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ami, a csekély összegű bevétel alapján, felveti a túlzott kockázatvállalás problémáját.

A lap szerint erősen megkérdőjelezhető a Credit Suisse üzleti tevékenysége és túlzott kockázatvállalása az Archegos kapcsán, mivel források szerint a bank mindössze csak 17,5 millió dollárnyi bevételt realizált ebből az üzleti kapcsolatból, de 5,4 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el az Archegos bukása után. Mindezt azért, hogy a gazdag ügyfeleinek kedvezzen egy plusz befektetési lehetőséggel.

Az Archegos vagonkezelő, amelyet Bill Hwang korábbi hedge fund menedzser irányított, legalább kilenc banktól több tízmilliárd dollárt kölcsönzött, hogy a pénzt  volatilis részvényekbe fektethesse. Annak ellenére, hogy a Credit Suisse több milliárd dollárnyi hitelt adott az Archegosnak, mindössze  17,5 millió dollárnyi bevételt realizált az üzleti kapcsolatból, ami felveti a túlzott kockázatvállalás problémáját.

A források szerint különösen az kongatta meg a vészharangokat a bank felsővezetésében, amikor kiderült, hogy Hwang nem volt az ügyfele a bank privátbanki részlegének, tehát kis ösztönzője sem volt arra, hogy a befektetéseivel ne vállaljon túlzott kockázatot. Másrészt a bank csupán 10%-os marzsot számolt fel a vagyonkezelőhöz kötődő részvénycsere-ügyletekre, néhány tranzakció esetében pedig tízszeres tőkeáttételt is megengedett a Credit Suisse. A Goldman Sachs ehhez képest csak fele ekkora tőkeáttételt engedett meg az Archegosnak, és végül minimális veszteséggel le is tudta zárni ezt a pozíciót.

Thomas Gottstein bankvezér korábban már bejelentette, hogy jelentősen visszavágják a bank prime brokerage üzletágát, amely a hedge fundos ügyfeleket szolgálja ki és amely az egész Archegos-ügyben központi szerepet kapott.

Címlapkép: Shutterstock

Csanyi Sandor
csalás rendőrség vizsgálat brifkó
gáza
bitcoin

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Csanyi Sandor