A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
Bank

Milliárdos kárpótlást várnak a Credit Suisse gazdag ügyfelei a banktól

Portfolio
Egyre nagyobb nyomás nehezedik a Credit Suisse-re a gazdag ügyfelei oldaláról, akik kárpótlást szeretnének kapni bankjuktól a Greensill Capitalnél ragadt befektetéseik után - számol be a hírről a Financial Times.

Több milliárd dollárnyi befektetés ragadt bent a Credit Suisse-nél a Greensill Capitalhöz kapcsolódóan, a banknál pedig egyre több és egyre dühösen befektető kérne kárpótlást. A lap szerint több mint 1000 banki ügyfél pénze ragadt bent abban a 10 milliárd dolláros alapban, amit a bank még alacsony kockázatú befektetésként hirdetve adott el vagyonosabb ügyfeleinek. Az ellátási lánc finanszírozására létrehozott alapot azonban a pénzintézet márciusban felfüggesztette.

Ahogy arról korábban is írtunk, a Greensill Capitalt 2011-ben alapították és korábban 1,5 milliárd dollárnyi tőkebefektetést kapott a SoftBank Vision Fundján keresztül. Volt, hogy a hagyományos banki szolgáltatásokat új irányba mozdító Greensillt 4 milliárd dollárra is értékelték. A cég az ún. ellátási lánc finanszírozásban igyekezett áttörést hozni azzal, hogy rövid lejáratú hitelhez juttatta a cégeket. Ezeket a pénzelőleget a cég kötvényszerű értékpapírokba csomagolva árulta befektetőinek, akik így magasabb hozamra tehettek szert, mintha bankbetétben tartották volna a pénzüket.

A startup feje körül akkor kezdtek gyülekezni a felhők, amikor a Credit Suisse bejelentette, hogy felfüggeszti négy, összesen 10 milliárd dolláros alapját, amelyek a Greensill által kínált értékpapírokat tartották. Ezzel gyakorlatilag egyik fő pénzügyi forrását vesztette el a startup. A Credit Suisse alapjaiban nyugdíjalapok, vállalati treasuryk és vagyonosabb családok is megjelentek befektetőként.

A bank azért döntött a felfüggesztés mellett, mert az alapokban lévő eszközök árazása kapcsán bizonytalanságok merültek fel.  A korábbi hírek arról szóltak, hogy a pénzintézetnek nem tetszett, hogy a Greensillnek jelentős kitettsége van egyetlen ügyfél, az acélmágnás Sanjeev Gupta és annak vállalkozása felé. Mindez egyébként a magyar piacon is éreztette hatását, ugyanis Sanjeev Gupta cége, a Liberty Steel csoport kivonult a Dunaferr acélgyártóval folytatott felvásárlási tárgyalásokból.

A Financial Times értesülése szerint egy korábbi katari miniszterelnök, több száz európai és ázsiai privátbanki ügyfél, valamint nyugdíjalapok és tőzsdén jegyzett cégek pénze is bent ragadt az alapokban.  

Egyelőre nem tudni, hogyan dönt majd a bank az ügyfelei kárpótlásáról, de eddig a pénzintézet azt a nézetet vallotta, hogy a befagyasztott alapokban ülő befektetők mind szakmai befektetők és tudatában voltak minden kockázatnak.

credit suisse

Címlapkép: Shutterstock

GettyImages-668600179
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
orrfújás koronavírus indiai variáns delta
hitel
burn
forint bankjegy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
hitel