családi ház
Bank

Eldőlt: őszig tarthat Magyarországon a kilakoltatási moratórium

Portfolio
Megszavazta az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbítását a Parlament őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig, vagyis várhatóan szeptember végéig. Egy május elején kihirdetett rendelet alapján a bírósági végrehajtói árverezésekre és a kilakoltatásokra csak ezt követően 15 nappal lehet majd sort keríteni.
Szó lesz erről is Hitelezés 2021 konferenciánk követeléskezelési szekciójában, érdemes regisztrálni.

Bár április 30-án lejárt, a kormány a veszélyhelyzet megszűnéséig, vagyis várhatóan őszig meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot. A május 5-ei Magyar Közlönyben kihirdetett és május 6-án hatályba is lépő 229/2021. (V. 5.) rendelet értelmében a bírósági végrahajtási törvény szerint ingatlant kiüríteni, azzal összefüggésben intézkedni, erre irányuló helyszíni eljárási cselekményt végrehajtani

A VESZÉLYHELYZET MEGSZŰNÉSÉT KÖVETŐEN LEHET,

mégpedig azzal, hogy az intézkedés, eljárási cselekmény lefolytatására, a halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik.

A  végrehajtó a  természetes személy adós lakóingatlanának árverezése kapcsán legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon intézkedhet. Az árverezésben ajánlatot tevők nevének és jelszavának aktiválását legkorábban a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon lehet megtenni.

A kormány áprilisban benyújtott és ma az Országgyűlés által elfogadott törvényjavaslata (pdf) értelmében a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatálya az országgyűlés őszi ülésszak első ülésnapját követő 15. napig tart majd, és ezt követően 15. nappal indulhatnak csak újra a bírósági végrehajtói árverezések és kilakoltatások.

A törvényben rögzítették ugyanakkor azt is, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti, így elképzelhető, hogy a moratórium is előbb megszűnik.

Címlapkép: Getty Images

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
forint bankjegy getty stock