üresbuksza
Bank

Megérkezett a friss magyar banki rangsor: így tett be a koronavírus a legnagyobbaknak

Harmadával kisebb profitot könyveltek el a járvány sújtotta tavalyi évben a legnagyobb hazai kereskedelmi bankok, mint az utolsó „békeévben”, 2019-ben.  A május végéig megjelent éves beszámolók alapján emögött egyértelműen a kockázati költségek megugrása áll, amire (a törlesztési moratórium miatt ténylegesen még alig realizált) várható hitelezési veszteségek miatt kellett sort keríteniük. Jövő szerdai Hitelezés 2021 konferenciánkon részletesen is szó lesz a témáról, érdemes regisztrálni.
Hitelezés 2021 konferencia jövő szerdán, még nem késő regisztrálni!

A Takarékbank kivételével mind a kilenc, általunk nagybanknak tekintett (2000 milliárd forint feletti mérlegfőösszeggel bíró) kereskedelmi bank közzétette mára 2020-as konszolidált éves beszámolóját, az alábbiakban az ezekben látható számokból szemezgetünk. Kivétel nélkül visszaesett a nagybankok nyeresége a tavalyi évben, a legnagyobb mértékben az MKB, a Budapest és az Erste Banké, a legkevésbé pedig az OTP-é, a K&H-é és a Raiffeisené.

A nyolc nagybank összesített hazai eredménye 443-ról 285 milliárd forintra, vagyis 36%-kal csökkent. Az OTP nyereség szerinti részesedése 43%-ról 56%-ra ugrott.

Ezek a hetek, hónapok még nem az osztalékfizetésektől hangosak, de nemcsak az eredményromlás miatt: az MNB tavaly év végén frissített vezetői körlevele elvárja, hogy a hitelintézetek 2021. szeptember 30-ig ne fizessenek osztalékot, és ne vállaljanak visszavonhatatlan osztalékfizetési kötelezettséget a 2019-es és 2020-as pénzügyi évre, illetve a korábbi évek eredményeinek terhére. Ha minden jól megy, ősztől ebben radikális változás jöhet idehaza és az európai bankszektorban is, és megtömhetik a zsebüket a bankok tulajdonosai osztalékkal.

A bankok két lefontosabb bevételi tételét, a nettó kamatbevételek és a nettó díj- és jutalékbevételek összegét mutatja fenti ábránk. Mint látható, az MKB Bank kivételével (ahol az értékpapírokon és a származékos ügyleteken elszámolt kamatbevételek alakultak kedvezőtlenül)

mindegyik nagybanknak növekedtek az alapvető bevételei, vagyis az eredményromlást nem ez magyarázza.

A bevételek szerkezete viszont megváltozott: a legtöbb banknál a nettó díj- és jutalékbevételek csökkentek (jelezve az üzleti aktivitás járvány miatti visszaesését), a nettó kamatbevételek viszont a szűk marzsok és a moratórium ellenére növekedtek.

A nagybankok többségének a mérlegfőösszege 20 és 30 százalék közötti mértékben, vagyis kiugró mértékben növekedett. Ennek elsődleges oka egy forrásoldali jelenség volt:

a betétállományok hasonló mértékű növekedése. Utóbbira elsősorban az ügyfelek járvány miatti óvatossági szempontjai (vállalati és lakossági pénzügyi tartalékolás), másodsorban az állami/jegybanki hitelprogramok vállalati likviditást fokozó hatása, harmadsorban pedig a törlesztési moratórium likviditásképző ereje lehet a magyarázat.

A hitelállományok növekedése egyrészt a hitelezési aktivitás viszonylagos fennmaradásának, másrészt (a lakossági hitelállomány több mint felét, a vállalati hitelállomány több mint harmadát érintő) törlesztési moratóriumnak köszönhető. A moratórium nélkül a vállalati hitelállomány közel stagnált volna, és a lakossági is csak egyszámjegyű mértékben nőtt volna. A nyers számok alapján a legnagyobb mértékben az MKB Banknál nőtt a betét- és a hitelállomány is, a legkisebb mértékben a betétállomány az OTP magyarországi tevékenységénél, a hitelállomány pedig a Budapest Banknál bővült, de egyaránt kétszámjegyű mértékben.

A betétállományok jelentősebb mértékű növekedésének köszönhetően a bankok amúgy is jó likviditása tovább javult, a bruttó hitel/betét arány átlaga mindössze 61% volt 2020 végén, viszonylag kis szórás mellett.

Az üzleti állományokra tehát nem lehetett panasz 2020-ban, a jövedelmezőség csökkenése nem ezzel magyarázható, hanem a járvány elhúzódó hatásával: nagyobb részben a várható hitelezési veszteségekre, kisebb részben pedig a moratóriumra vonatkozó számviteli szabályok miatt megképzett kockázati költségek hatásával. Mint láttuk,

a nyolc nagybank nettó eredménye összességében 158 milliárd forinttal csökkent, a kockázati költségek adózás előtt 171 milliárd forintos romlást magyaráznak:

a 2019-es nettó 40 milliárd forintos visszaírás (értékvesztés- és céltartalék-visszaírás) 131 milliárdos mínuszba (értékvesztés- és céltartalék-képzésbe) váltott, magyarázatot adva a profitabilitás visszaesésére. A törlesztési moratórium meghosszabbítása és a lezárása egyaránt e szám további növekedése irányába mutat: előbbi esetben a számviteli előírások, utóbbi esetben a tényleges csődráta emelkedése miatt. A nagy kérdés a bankok számára az, melyik jár nagyobb jövedelmezőségi áldozattal.

Saját egységes számításaink szerint (ami több ok miatt is eltérhet a bankok által közölt számoktól), a legjobb tőkearányos megtérülést a K&H, az OTP és az UniCredit érte el tavaly, ezek a bankok egyébként az elmúlt évtized egészében is a szektorátlagnál jobb megtérülést mutattak fel. A Budapest, a CIB és az MKB Bank ROE-ja volt a legalacsonyabb tavaly a nyolc nagybank közül 2020-ban. A kockázati költségek elszámolásában ugyanakkor nem volt minden bank ugyanannyira konzervatív (bruttó hitelállomány-arányosan 1% feletti kockázati költséget a Budapest, az Erste, a K&H és az UniCredit Bank számolt el), a járvány végső mérlegeként az alábbitól jócskán eltérő sorrend is előállhat még.

Hitelezés 2021 konferencia jövő szerdán, még nem késő regisztrálni!
tokió japán
beruhazas
wisjh
bull
budapest airport
koronavírus labor maszk getty stock

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
startup cég vállalkozás fiatal