mnb190911
Bank

Kifogyóban az MNB pénzes zsákja, fusson, ki merre lát?

A koronavírus-járvány kezdete óta felvett hitelek kétharmadát a Növekedési Hitelprogram aktuális keretéből, az MNB NHP Hajrá nevű programjából vették fel a magyar kis- és középvállalkozások, legfeljebb 2,5%-os kamat mellett. Ha a 3000 milliárd forintos keretösszeg elérésekor véget ér a program a jelenlegi formájában (ahogy az MNB ügyvezető igazgatója a Portfolio-nak adott válaszában csütörtökön óvatos utalást tett erre), akkor az érzékenyen érintheti a bankokat és a cégeket is, akik értelemszerűen a fokozatos kivezetésben érdekeltek. A labda a jegybank oldalán pattog.

2597 milliárd forint az NHP kihasználtsága, ekkora összegre kötöttek már szerződést a kkv-k a bankokkal 2020 áprilisa óta, legyen szó beruházási, forgóeszköz- vagy éppen hitelkiváltási célú hitelről. A kkv-kal kötött hitel- és lízingszerződéseket a jegybank 0%-os kamattal refinanszírozza a bankoknak (ezen felül többletkamatot is ad nekik, lásd alább).

Mivel alapvetően válságtermékről van szó, a járványból és a recesszióból viszont kifelé jövünk, három alapvető forgatókönyv is adja magát a program jövője kapcsán:

  1. Hirtelen megszüntetés a 3000 milliárd forintos keretösszeg kimerítése pillanatában, vagy rövid lecsengéssel néhány héten belül.
  2. Fokozatos kivezetés / lassú átállás: ilyen volt 2016 környékén a Piaci Hitelprogram is, amely a bankok piaci hitelezésre történő zökkenőmentes átállását segítette, miközben a kamatkörnyezet csökkenése is javában zajlott.
  3. A keretösszeg újabb megemelése (legutóbb április elején emelte 2500 milliárdról 3000 milliárdra az eredetileg 1500 milliárddal meghirdetett programot a jegybank).

A Növekedési Hitelprogram legnagyobb előnye a hosszú ideig (akár 20 évig) fix, alacsony (2,5% alatti) kamatozású kkv-hitelnyújtás, amit egyetlen bank sem tud a kkv-k széles körének tisztán piaci alapon kínálni. Ha megszűnik az NHP Hajrá, azzal lényegében az ilyen hitelek elérhetősége szűnik meg a hazai kkv-k számára.

Most úgy tűnik, a jegybank a fenti 2. megoldást alkalmazza, és valamilyen szűkített formában tartja fenn egy átmeneti ideig a programot. Az általunk megkérdezett bankárok szerint ez jelentheti például júliustól

  1. mérlegfőösszeg, vállalati hitelállomány, kkv-hitelállomány vagy egyéb mutató szerinti kvóta bevezetését a bankok számára, adminisztratívan csökkentve ezzel az igénybevétel volumenét,
  2. a preferenciális betét többletkamatának csökkentését vagy megszüntetését a bankok számára (lásd alább ennek jelentőségét),
  3. a program felhasználási lehetőségeinek szűkítését (pl. beruházásokra, ahogy az NHP korábbi szakaszaiban erre már volt példa),
  4. az igénybevevő vállalkozások körének szűkítését a hitelösztönzésre leginkább érdemes, piaci alapon nehezebben hitelezhető hazai cégekre (ahogy teljesen más jelleggel a törlesztési moratórium meghosszabbítása a rászorulókra vonatkozhat).
  5. A piaci hitelezésre való áttérés ösztönzését kedvezményes kamatswap eszközök alkalmazásával, ahogy a Piaci Hitelprogram (azonban belül a HIRS) esetében történt.

Nem a támogatott hitel, mint olyan szűnne meg a kivezetéssel, hiszen a legkisebb vállalkozások számára a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön és a Széchenyi Kártya hitelprogramjai, a valamivel nagyobbak számára az MFB krízishitelei és az EXIM kárenyhítő termékei is kedvező kamatozással, könnyített fedezetei követelményekkel, rugalmas felhasználási lehetőségekkel érhetők el (legutóbb itt foglaltuk össze őket), kifejezetten a koronavírus-válságra tekintettel. A hitelprogramok jó részét a a garanciaintézmények – szintén a koronavírus-válság miatt kibővített – garanciatermékei is jól kiegészítik.

nhp3

Az NHP 2600 milliárdos kihasználtsága és említett kétharmados aránya az utóbbi egy év kkv-hitelezésén belül azonban azt mutatja, hogy

a Növekedési Hitelprogram egyedülálló a programok között, nem kizárólag a kkv-k, hanem elsősorban a hitelkínálati oldalon álló bankok számára: az NHP Hajrában kibocsátott egyes hiteleik után a jegybanknál tartott preferenciális betéteikre extra kamatot kapnak, javítva ezzel jövedelmezőségüket, és az NHP Hajrá használatára ösztönözve őket.

2020. május 4-e és 2023. január 1-je között megkülönböztetésre került a Preferenciális betét Plusz keretösszeg, amelynek erejéig az MNB kedvezményes kamatozást biztosít a betételhelyezések után, az NHP-ban refinanszírozott összeg erejéig. A beruházási célú hitel- és lízingszerződések esetében ennek mértéke jelenleg 4 százalék, ami évi több tízmilliárd forintot jelent a bankszektor jövedelemtermelésében (a jelenleg fennálló, törlesztés utáni 1880 milliárdos NHP Hajrá-állománnyal számolva, 55%-os beruházási hitel arány esetén ez évi 34 milliárd forintra jön ki - ez persze csak egy nagyon durva becslés). Az MNB a program során legaktívabb bankokat rendre még ünnepélyesen átadott díjjal is jutalmazta, ezzel is jelezve a program jelentőségét a gazdasági kármentesében, újraindításban.

Fő számok

Az MNB 2020 áprilisában indította el az NHP újabb konstrukcióját a hazai kkv-k forráshoz jutásának elősegítése érdekében. A részt vevő hitelintézetek az általuk 2021. május 28-ig beküldött adatszolgáltatás alapján 38 110 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést, 2 597 milliárd forint összegben. Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a már lehívott, de még nem törlesztett – állomány 1 880 milliárd forint. A megkötött szerződések volumenének 35 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, 10 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

A program jövőjét illetően tehát a labda most az MNB oldalán pattog, az NHP Hajrá kivezetésével kapcsolatban azonban máris felbolydult a hitelpiac: a kkv-k a tervezett hitelfelvétel előrehozásával, a bankok a hitelbírálat és a szerződések megkötésének felgyorsításával próbálnak még beleférni a 3000 milliárd forintos keretbe. Megindult a találgatás persze arról is, milyen eszközt vet be az MNB a kivezetés fokozatosságának biztosítására.

Könnyen megeshet, hogy ha nem is hiába a sietség (hiszen a feltételek nagy valószínűséggel minimum szigorodni fognak), de egyik félnek sem kell még mindezt elkapkodnia:

AZ EDDIGI TAPASZTALATOK ALAPJÁN AZ MNB NEM A HIRTELEN, HANEM A FOKOZATOS ÉS CÉLZOTT KIVEZETÉSEK HÍVE, és ebben érdekeltek nemcsak a bankok, hanem a hitelt igénybe vevő, a gazdaság újraindításában kulcsszerepet betöltő kkv-k is.

Címlapkép: Shutterstock

audi Palkovics László
GettyImages-668600179
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
orrfújás koronavírus indiai variáns delta
hitel
burn
forint bankjegy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
hitel