Előfizetői tartalom

Kifogyóban az MNB pénzes zsákja, fusson, ki merre lát?

A koronavírus-járvány kezdete óta felvett hitelek kétharmadát a Növekedési Hitelprogram aktuális keretéből, az MNB NHP Hajrá nevű programjából vették fel a magyar kis- és középvállalkozások, legfeljebb 2,5%-os kamat mellett. Ha a 3000 milliárd forintos keretösszeg elérésekor véget ér a program a jelenlegi formájában (ahogy az MNB ügyvezető igazgatója a Portfolio-nak adott válaszában csütörtökön óvatos utalást tett erre), akkor az érzékenyen érintheti a bankokat és a cégeket is, akik értelemszerűen a fokozatos kivezetésben érdekeltek. A labda a jegybank oldalán pattog.

2597 milliárd forint az NHP kihasználtsága, ekkora összegre kötöttek már szerződést a kkv-k a bankokkal 2020 áprilisa óta, legyen szó beruházási, forgóeszköz- vagy éppen hitelkiváltási célú hitelről. A kkv-kal kötött hitel- és lízingszerződéseket a jegybank 0%-os kamattal refinanszírozza a bankoknak (ezen felül többletkamatot is ad nekik, lásd alább). Mivel alapvetően...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés