Előfizetői tartalom

Kifogyóban az MNB pénzes zsákja, fusson, ki merre lát?

Palkó István
A koronavírus-járvány kezdete óta felvett hitelek kétharmadát a Növekedési Hitelprogram aktuális keretéből, az MNB NHP Hajrá nevű programjából vették fel a magyar kis- és középvállalkozások, legfeljebb 2,5%-os kamat mellett. Ha a 3000 milliárd forintos keretösszeg elérésekor véget ér a program a jelenlegi formájában (ahogy az MNB ügyvezető igazgatója a Portfolio-nak adott válaszában csütörtökön óvatos utalást tett erre), akkor az érzékenyen érintheti a bankokat és a cégeket is, akik értelemszerűen a fokozatos kivezetésben érdekeltek. A labda a jegybank oldalán pattog.

2597 milliárd forint az NHP kihasználtsága, ekkora összegre kötöttek már szerződést a kkv-k a bankokkal 2020 áprilisa óta, legyen szó beruházási, forgóeszköz- vagy éppen hitelkiváltási célú hitelről. A kkv-kal kötött hitel- és lízingszerződéseket a jegybank 0%-os kamattal refinanszírozza a bankoknak (ezen felül többletkamatot is ad nekik, lásd alább). Mivel alapvetően...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái