FONTOS Megjöttek a szerda reggeli magyar koronavírus-adatok
Búza Éva
Bank

Felértékelte a válság a hitelgarancia-szolgáltatásokat

Portfolio
Jelentős növekedést tapasztalt a hitelgarancia-termékek értékesítésében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a koronavírus-válság alatt – mondta el Búza Éva, a vállalat vezérigazgatója a Portfolio Hitelezés 2021 konferencián. Hozzátette: az újraindítás során még nagyobb növekedést vár.

Búza Éva, a  Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta: egy hitelgarancia-intézménynek fontos feladata van egy válság során, hiszen számos kkv-hitellel kapcsolatosan kell kezességet vállalniuk, illetve egyes esetekben nagyvállalatoknál is.

2000 milliárd forintnyi hitelt garantál a vállalat, ebből 1500 milliárd forint az állami viszontgaranciás termékek mértéke. A válság alatt jelentősen megnőtt az aktivitás mértéke: csak a 2020-as évben 512 milliárd forintot nőtt a garantált hitelek mértéke – csak egy évben sikerült az előző 3 év átlagos növekedési ütemének 2,5x-ese. A vállalat 14,6%-os piaci részesedése közel 30%-ra nőtt a tavalyi év végére a kkv-szegmensben.

A válság miatt gyakorlatilag az összes termék megváltozott, illetve a banki termékek is nagy változáson mentek keresztül, nem is beszélve az informatikai folyamatokról – mondta el Búza Éva. 2019-ben 38 féle terméket értékesítettek, 2020-ban 171-re nőtt ez a szám. A vezető úgy fogalmazott, egy „mini-Garantiqát” kellett felépíteni a válság alatt. A KAVOSZ Széchenyi kártya programja meghatározó részt képvisel a portfólióban, közel 20 éves múltra tekint vissza az együttműködés – mondta el Búza Éva.

A krízisprogramban a likviditás-kezelés volt fókuszban, majd amikor kiderült, hogy a válság hosszú távú lesz, kialakították az Investment terméküket, amely 0% körüli díjazással működik, 10 éves időtávra.

A digitalizációval kapcsolatosan Búza Éva elmondta: 2014 óta folyamatosan bővítik digitalizációs folyamataikat, most már a kérelem benyújtásának teljes folyamata papír nélkül megoldható.

Búza Éva elmondta: az újraindítás során még nagyobb növekedésre számít a garantált hitelek volumenében, hiszen mind a kkv-k, mind a bankok érdekesnek találhatják a programban való részvételt.

Címlapkép: Stiller Ákos

fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
oroszország koronavírus járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió
space

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió