jelasityradován
Bank

Jelasity Radován: le kell zárni az általános moratóriumot!

Portfolio
A 2020-as az első olyan válság volt, amikor a bankszektor több hitelt folyósított, mint az azt megelőző évben, ez a jegybank és a kormány nélkül nem sikerült volna - hívta fel a figyelmet Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a Portfolio Hitelezés 2021 konferenciájának nyitóelőadásában. Úgy vélte, a moratóriumos ügyfelek többsége nem azért nem fizet, mert nem tud, hanem mert nem akar. A jó ügyfeleknek nincs szükségük a moratóriumra, ezért az általános moratóriumot le kellene zárni. A moratórium sorsa a napokban dőlhet el.

Jelasity Radován elmondta:

  • Az utóbbi egy év embert próbáló volt a bankszektor számára, de állta a sarat: úgy segítette és támogatta a gazdaságot, mint még soha.
  • Gyors GDP-visszapattanásra számít a Magyar Bankszövetség, jók az esélyek egy V alakú kilábalásra. Az első negyedév nagy meglepetéssel szolgált, 7%-os gazdasági növekedés mindenkit meglepett.
  • 2020 az első olyan válság éve volt, amikor a bankszektor több hitelt folyósított, mint az azt megelőző évben. Csak a lakossági hitelezésben volt visszaesés, a személyi kölcsönök miatt. A hitelbőség jelentősen támogatja a gazdasági növekedést.
  • Az első négy hónapban (moratóriummal együtt) már 8%-kal nőtt a bankszektor hitelállománya, a 2020-as trend tehát folytatódhat 2021-ben is. Az állami programok lendületet adnak a hitelezés további bővítéséhez. Köszönik a bankok a jegybank és a kormány segítségét, nélkülük nem sikerült volna.
  • A bankszektor a törlesztési moratóriumot is üdvözölte annak ellenére, hogy a legbőkezűbb volt az ügyfelekkel és a legdrágább volt a bankoknak nemzetközi összevetésben. Jelenleg várják a bankok, hogy ezzel hogyan tovább.
  • A magyarországi moratórium már eddig is messze a legkedvezőbb (volt) a régióban: automatikus részvétellel, a leghosszabb időtartammal, futamidő-hosszabbítással, törlesztőrészlet-növekedés és a kamatok tőkésítése nélkül.
  • 2020 december végén 6100 milliárd forintnyi hitel volt moratóriumban, ami magasabb az 5300 milliárd forintos szavatolótőkénél. A tavalyi céltartalék-képzés 200 milliárd forint volt a bankszektorban, ám ez nem egyenletesen oszlott meg.
  • A moratóriumos ügyfelek többsége nem azért nem fizet, mert nem tud, hanem mert nem akar: a lakossági moratóriumos ügyfelek 53%-ának nőtt a jövedelme tavaly, és a kkv-ügyfelek 93%-a biztosan tudná folytatni a törlesztést az MNB felmérése szerint. A vállalati hitelek 12%-a, a lakossági hitelek 10%-a számít kockázatosnak.
  • Nem tudnak a bankok olyan moratóriumot támogatni, amellyel több tízezren vagy százezren a bankszektor kárára nem fizetnek, pedig tudnának. Az Ersténél például az ügyfelek 20%-a nagyobb összeggel rendelkezik a folyószámláján, mint amennyi a hitelállománya. A bankok a moratórium nélkül is támogatják az ügyfeleket.
  • A bankszektor feladatai a következő 12 hónapra: a V alakú kilábalás támogatása a hitelezésen keresztül, a moratóriumra rászorult ügyfelek kezelése, a digitálisan igényelhető hiteltermékek bővítése, digitális csomag gyors implementálása.

Címlapkép: Stiller Ákos

európai bizottság brüsszel eu európai unió
space
vakcina
adobevallas adozás

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
európai bizottság brüsszel eu európai unió