követelés
Bank

Még egy évig velünk maradhat a törlesztési moratórium

Portfolio
2022 közepéig meghosszabbított törlesztési moratórium, 5-10% közé emelkedő nem teljesítési hitelarány a moratórium után, kisebb csomagokban vagy keretszerződések alapján eladott követelések a piacon – nagyjából erre számítanak a követeléskezelési kerekasztal résztvevői a Portfolio mai Hitelezés 2021 konferenciáján elhangzottak alapján.

A panelbeszélgetést Márton Albert, a Deloitte partnere moderálta.

Mit szólnak a kilakoltatási és árverezési moratórium meghosszabbításához?

A veszélyhelyzet végéig meghosszabbította a kormány a kilakoltatási és az árverezési moratóriumot, a végrehajtások azonban továbbra is működnek a szűkebb eszköztárral, és arra számít a Budapest Bank, hogy a veszélyhelyzet közelgő elmúltával visszatér a normál helyzet – mondta Nyulasi Péter (Budapest Bank). A bankoknál ez egy szűk kört érint, nem hozott jelentős változást – értékelte a kormány döntését Barna Gábor Miklós (CIB Bank).

Felfalusi Péter (Intrum) úgy látta. a követeléskezelőket jobban érinti ez a változás, és azt jelenti, hogy idén az árverésekből nem lesz érdemi bevétele a fedezetes követelésekből a szektornak. Lencsés Tamás (EOS) szerint cash flow eltolódást jelent ez, és mivel télen újabb kilakoltatási moratórium jön, inkább csak tavasszal jönnek bevételek a fedezett hitelekből, a fedezetlen hitelek azonban ezt kompenzálhatják.

Mekkora nem teljesítő állományok (NPL) épülhetnek fel a moratórium után, és hogy értékesíthetik ezeket?

Nyulasi Péter (Budapest Bank) a vállalatok esetében lát problémás állományt, készülnek ezen ügyfelek megsegítésére, de biztosan lesznek, aki bedőlnek, hiszen olyan ügyfelek is vannak, akiknek majdnem a teljes bevételük eltűnt. A lakossági oldalon a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében látnak nagyobb problémát, már csak azért is, mert az esetek nagy részében nem látják a jövedelmek változását, hiszen jó részüknek nem a Budapest Bankhoz érkezik a jövedelme. Duplázódásra nem számít az NPL-állományban, de masszív növekedésre igen.  A Magyar Bankholding tagjaitól valószínűleg hamarosan egységes követeléskezelési stratégia várható, markáns szereplők lehetnek a piacon. Barna Gábor (CIB) szerint jelentős növekedés várható a nem felmondott NPL-ek esetében, akiket a moratórium miatt kell átsorolni. A kárt a potyautasok okozzák szerinte. A CIB Bank kisebb csomagokban, rendszeresen értékesítené érintett követeléseit, ez árazás szempontjából jóval kiszámíthatóbb és megtérülés szempontjából a jelenlegi portfólióméretek mellett kedvezőbb.

Felfalusi Péter (Intrum) szerint kézenfekvő, hogy meghosszabbítják a moratóriumot, tavaly 7-8%-os retail NPL-rátát prognosztizált, azóta viszont nőttek a kockázatok, részben az infláció és a várható kamatemelési ciklus miatt. A jegybank szerinte nagyon józan, helyén kezeli az inflációs veszélyeket. Lencsés Tamás (EOS) 8-10%-nál magasabb NPL-rátával nem számol, először a lakossági fogyasztási és a vállalati hitelek jelenhetnek meg, inkább 2022 második feléig. A várakozása szerint a jövő év közepéig fennmarad a moratórium, kérdés, milyen formában. Várják, hogy vásárlóként megjelennek a piacon.

A követeléskezelők a nagyobb csomagokat szeretik jobban megvásárolni, de ez kevésbé lesz jellemző, mint az előző válság előtt: sok kisebb csomag, illetve keretszerződés alapján történő követeléseladások lehetnek a dominánsak a piacon.

Címlapkép: Stiller Ákos / Portfolio

oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió