fogyasztási
Bank

Robbanás előtt a magyar személyi kölcsönök?

Portfolio
Már idén, de legkésőbb jövőre helyreállhat a fogyasztási hitelezés volumene a koronavírus előtti szintre Magyarországon – a piacot mozgató tényezőkről volt szó a Portfolio mai Hitelezés 2021 konferenciáján.

A szekciót Horváth Attila, a Provident regionális gazdasági igazgatója moderálta.

Nehéz év volt mindannyiunk számára a tavalyi, megtorpanást hozott a fogyasztási hitelezésben a koronavírus-válság, de már májusban visszatértek a járvány előtti szintekre. Nőtt az online hitelfelvevők aránya, és akik hozzászoktak ehhez, azok a digitális megoldásoknál maradtak – mondta Florova Anna (OTP). Az online átlagos hitelösszegekben 70%-os növekedést látnak. A pandémia alatt csökkent, most viszont nő az átlagos hitelösszeg, utóbbit a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek megjelenésének tulajdonítja.

Rajna Gábor (K&H) szerint keresletoldali változás volt a hitelezésben, az „ügyfelek voltak a legjobb kockázatkezelők”, vagyis visszafogták hitelkeresletüket. A kínálati oldalt a THM-plafon, illetve bizonyos szektorok koronavírus miatti érintettsége vetette vissza. A felvett személyi kölcsönök bő felét lakás- vagy autó célra veszik fel az ügyfelek náluk. A tisztán online hitelfelvételek aránya már 50% feletti náluk.

A záloghitelezésben a rövid futamidejű hitelek miatt a moratórium a futamidő radikális kitolódását jelentette, és például a kamatfizetési kötelezettség a hatszorosára növekedhetett. A jogalkotó belátta, hogy itt a THM-plafon nem működhet (ez ellehetetlenítette volna a működésüket) – mondta Dandé Imre (BÁV). Az átlagos hitelösszeg 60 ezer forint náluk, tavaly 20%-os növekedést láttak ebben.

Fábián Gergely (MNB) nem értett egyet azzal, hogy az ügyfelek lennének a legjobb kockázatkezelők, és azzal sem, hogy a THM-plafon nagyon megfogta volna a hitelezést. A 40% feletti visszaesésbe az is szerepet játszott, hogy nem tudták mire költeni az ügyfelek. Az óvatosabb hozzáállást mutatja az is, hogy az átlagos hitelméret lement 1,5 millióról 1,2 millióra, a medián hitelfelvevői jövedelem 230 ezerről 250 ezerre ment fel, az átlagos JTM pedig 33%-ról 30%-ra csökkent.

Mi jöhet a törlesztési moratórium után a nem teljesítő hiteleknél? Dandé Imre (BÁV) úgy véli, a 7%-os mutatójuk 10% környékére romolhat. Florova Anna (OTP) meglátása szerint reális, hogy 5-10% között lesz majd az NPL-ráta, de nehéz megmondani előre, sok a bizonytalanság. Rajna Gábor (K&H) szerint elemzéseik szerint alacsony azok száma, akinek visszaesett a bevétele. Fábián Gergely (MNB) úgy vélte, a bankok alulbecsülik a kockázatokat, valamivel 10% fölött alakulhat majd szerinte a személyi kölcsönök nem teljesítési aránya, ugyanis kockázatosabb hitelek ezek, mint a lakáshitelek.

A konferencia résztvevőinek fele szerint még idén, fele szerint jövőre érhetjük el a Covid előtti hitelezési szinteket a fogyasztási hitelek területén.

Címlapkép: Mónus Márton, Portfolio

chile koronavírus oltás átoltottság
nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
hitel