basel
Bank

A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság áldását adta a kriptovalutákra, felpattant a bitcoin

Portfolio
A bitcoin árfolyama ismét 38 ezer dollár fölé került, ami részben annak is köszönhető, hogy a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság, a világ leghatalmasabb banki szabványokat és ajánlásokat alkotó szabályozó szerve döntött arról, hogy a kriptopénzeket a mérlegükben tartani kívánó bankoknak hogyan kell majd kezelniük ezeket az eszközöket.

A Bázeli Bizottság új javaslata alapján a globális szabályozók zöld utat adnak a bankoknak, hogy végre kriptovalutákat, például bitcoint és ethereumot tartsanak a mérlegükben. Ez aligha meglepő, hiszen olyan bankok, mint a JPM, a Goldman és a Citi már elindították saját kriptofókuszú üzletágukat. A javaslat azonban azt is mutatja, hogy ezeknek a bankoknak a kriptovalutákat a legkockázatosabb eszközök között kell majd kezelniük.

A bizottság csütörtökön közzétett jelentésében foglalt állást, miközben a politikai döntéshozók világszerte fokozzák a gyorsan fejlődő piac szabályozására irányuló terveket.

A bázeli bizottság elismerte, hogy bár a bankok kitettsége a születőben lévő kriptoiparban korlátozott, "a kriptoeszközök és a kapcsolódó szolgáltatások növekedése potenciálisan felvetheti a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aggodalmakat és növelheti a bankokat érintő kockázatokat". A kockázatok között említették többek között a piaci és hitelkockázatot, a csalást, a hackertámadást, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kockázatát.

Bázel hajlandó kivételt tenni bizonyos kripto-eszközök, például a részvény tokenek és a stablecoinok esetében, amennyiben azok "mindenkor teljes mértékben fedezettel rendelkeznek" (ami, érdemes megjegyezni, kizárná a világ legnépszerűbb stablecoinját, a tether-t). Az NFT-kre is a legszigorúbb előírások vonatkoznának, míg a központi banki digitális valuták (ez a csoport jelenleg csak a digitális RMB-t tartalmazza) kimaradtak a hatálya alól.

Egyes eszközök, például a részvény tokenek, a bankokra vonatkozó minimális tőkekövetelményekre vonatkozó módosított meglévő szabályokba illeszkednének. Mások, mint például a bitcoin, új, "konzervatív" prudenciális szabályozás alá kerülnének - javasolta a bizottság. A stablecoinok - a hagyományos eszközökhöz, például valutákhoz kötött kriptovaluták - szintén a meglévő szabályok hatálya alá tartoznának, ha mindenkor teljes mértékben fedezettel rendelkeznek - közölte a bizottság.

Minden más kriptoeszköz, beleértve a bitcoint és az ethereumot is, az új, szigorúbb rendszerbe kerülne. A bázeli bizottság 1250 százalékos kockázati súlyt javasolt, összhangban a bankok kockázatosabb eszközökkel szembeni kitettségére vonatkozó legszigorúbb előírásokkal. Ez azt jelentené, hogy a bankoknak gyakorlatilag a kitettségüknek megfelelő tőkével kellene rendelkezniük. Bázel szerint egy 100 dolláros bitcoin kitettség mellett 100 dolláros minimális tőkekövetelményt eredményezne.

Jelenleg a nagybankok azért szállnak be a kriptopénzekbe, mert ügyfeleik és részvényeseik ezt követelik. Tehát az amerikai és a banki hatóságoknak is aktívabb szerepet kell vállalniuk az 1500 milliárd dolláros piac felügyeletében.

A bitcoin árfolyama ma 1 százalékkal került feljebb, míg idén 28,7 százalékos pluszban van.

(Zero Hedge)

Címlapkép: Gianluca Colla/Bloomberg via Getty Images

diam
perma
bull
tokió japán
beruhazas
wisjh

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
startup cég vállalkozás fiatal