alairas_hitel_shutter
Bank

Itt a rendelet: szeptember 30-áig változatlan marad a törlesztési moratórium

Portfolio
Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap bejelentette, a kormány szeptemberig hosszabbította meg a törlesztési moratóriumot. A rendelet alapján ez konkrétabban szeptember 30-át jelent.

A Magyar Közlönyben megjelent 317/2021 (VI.9) számú kormányrendelet értelmében a fizetési és felmondási moratórium 2021. szeptember 30-áig tart, a moratóriumban érintett és ennek ideje alatt lejáró szerződések szeptember 30-áig meghosszabbodnak.

Hogy ezt követően mi történik, azzal kapcsolatban még nincs hivatalos döntés, a Portfolio tegnapi Hitelezés 2021 konferenciája követeléskezelési szekciójának résztvevői azonban jórészt arra számítanak, hogy a 2022-es választások utánig valamelyik formában (valószínűleg szűkítetten és korlátozottabb kör számára) fennmarad a moratórium.

Ugyanakkor sok a potyautas a rendszerben, aki nem szorul rá a moratóriumra, erről a bankvezérek is kifejtették véleményüket konferenciánkon:

Gulyás Gergely miniszter korábban azt jelentette be, hogy augusztus 31-éig marad a moratórium, ehhez képest tehát egy hónappal elcsúsztatja a kormány:

A magyar törlesztési moratórium sok szempontból páratlan egész Európában: 1. minden vállalati és lakossági hitelszerződésre általánosan kiterjed, amelyet 2020. március 19-e előtt folyósítottak, 2. nem jelentkezni kell a részvételért, hanem kijelentkezni lehet belőle, 3. nem tőkésedik az elmaradt kamatfizetés, 4. nem nőhet tőle a törlesztőrészlet, csak a futamidő, 5. időtartamát tekintve szeptember 30-án már több mint másfél éve tartani fog.

Hogy mi lesz szeptember 30-a után, az még a jövő zenéje, mindenesetre az MNB legfeljebb úgy hosszabbítaná meg a törlesztési moratóriumot, hogy csak a rászorulók maradhassanak benne – hangzott el a Pénzügyi stabilitási jelentés egy héttel ezelőtti online bemutatóján. A lakossági hitelek többségének több mint 3,5 évvel tolódna ki a futamideje, ha a moratórium 2022 közepéig fennmaradna, az érintettek kétharmada azonban nincs tisztában az adósságszolgálati következményekkel – figyelmeztettek a jegybanki elemzők. A vállalati hitelek 10%-át és a lakosságiak 12%-át látják sérülékenynek az MNB elemzése alapján.

Címlapkép: Shutterstock

diam
perma
bull
tokió japán
beruhazas
wisjh

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
startup cég vállalkozás fiatal