pos terminál kártya bankkártya pin kód
Bank

Kiderült: a harmadik járványhullám újra totálisan átrendezte a fizetési szokásokat

Az idei első negyedévben, a koronavírus-járvány harmadik hullámának fellángolása idején ismét alaposan megváltoztak a fizetési szokásaink: külföldön alig költöttünk a kártyákkal a fizikai elfogadóhelyeken, de az e-kereskedelem nagyot ment, és ez a kettősség a belföldi viszonylatban is meglátszott. A kártyás fizetési forgalom tovább nőtt, a kártyás készpénzfelvételek száma tovább csökkent, és jó hír, hogy a bezárt boltok statisztikából kiesett POS-termináljai ellenére is nagyot nőtt a fizikai és a virtuális kártyaterminálok száma - derül ki az MNB adataiból.

Idén január elsejétől kezdve minden online pénztárgép mellett kötelező elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani a vásárlóknak. A kötelezettséget teljesíthetik bankkártyás fizetés biztosításával, vagy akár azonnali fizetések fogadásával is. A felkészülést a boltok a jogszabályra már tavaly év végén megkezdték, sokan döntöttek közülük kártyaterminálok beszerzése mellett, és ez meg is látszik a statisztikán:

egy év alatt 27,5 ezerrel bővült a fizikai kereskedelemi elfogadóhelyek száma, és közel 31 ezerrel az ezeken a helyeken működő POS-terminálok száma.

Az előző negyedévhez képest is 17 ezerrel nőtt az elfogadóhelyek, és közel 10 ezerrel a fizikai POS-terminálok száma. A kettő közötti különbséget részben azzal magyarázza az MNB, hogy a pandémia hatására ideiglenesen bezárásra kerültek olyan egységek, ahol egyszerre több – akár 10-es nagyságrendű – terminál is van, így ezek átmeneti jelleggel kikerültek a bemutatott adatkörből, a kereskedelmi törvény új előírása pedig jellemzően a kisebb kereskedőket érinti, akik rendszerint egy-egy terminált vesznek csak igénybe. Emellett továbbra is releváns szempont, hogy a külföldi szolgáltatók hazai terjeszkedése lefelé torzítja ezeket az értékeket, mivel egyre szélesebb körben nyújtanak határon átnyúlóan kártyaelfogadói szolgáltatást és üzemeltetnek Magyarországon POS terminálokat.

Az e-kereskedelem nagyot ment:

Az internetes elfogadóhelyek száma megközelítette a 26 ezret, ez azt jelenti, hogy egyetlen év alatt közel 85 százalékkal, 11850-nel nőtt a kártyát is elfogadó webshopok száma.

Ez az ugrásszerű növekedés valószínűleg a koronavírus-járvány hatása nélkül nem következett volna be.

Az elfogadói infrastruktúra fejlődése mellett a kártyás forgalom növekedése általánosságban véve, ha nem is ilyen látványosan, de folytatódott, ugyanakkor továbbra is jelentős szerepet játszott a folyamatok alakításában a koronavírus-járvány és ezzel párhuzamosan a különböző korlátozások fizetési szokásokra gyakorlat hatása.

A fizikai kerekesdőknél lebonyolított vásárlások száma 2, értéke kicsit több, mint 6 százalékkal emelkedett éves alapon, az internetes vásárlások darabszáma 21 százalékkal, értéke 13,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Mindeközben a kártyás készpénzfelvételek száma közel 16 százalékkal, értéke 11,5 százalékkal csökkent egy év alatt.

Összességében mindez azt jelenti, hogy egyre inkább költésre, nem pedig a készpénzfelvétel eszközeként használjuk a bankkártyákat. A kártyás fizetések és a kártyás készpénzfelvételek aránya tavaly először billent át a kártyás költések oldalára, és az előnyét azóta is folyamatosan növeli a fizetési oldal.

A bankok összességében az elmúlt egy évben kevesebb pénzforgalmi bevételre tettek szert, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban:

egy év alatt 552 milliárd forintos bevételt értek el az egy évvel korábbi 594 milliárdos bevétel után.

predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
deutsche bank frankfurt getty stock