kandrács
Bank

Hitelmoratórium: az MNB támogatja a díjmentes előtörlesztés lehetőségét

Portfolio
Az MNB mai, kamatemelésről szóló sajtótájékoztatóján szó esett a hitelmoratórium kérdésköréről is. Kandrács Csaba arra hívta fel a moratóriumban részt vevők figyelmét, hogy aki teheti, lépjen ki a moratóriumból. Beszélt a díjmentes előtörlesztés lehetőségéről is.

A tájékoztatón Kandrács Csaba a hitelmoratóriumról is beszélt, kiemelte, hogy az MNB álláspontja szerint azoknak, akik megtehetik, a moratóriumból való kilépés mellett kellene dönteniük, mivel így nem emelkedik tovább a visszafizetendő tartozás.

Kitért arra, hogy a lakáshitelesek és személyi hitelesek visszafizetendő összege jelentős mértékben, akár több millió forinttal is nőhet például azoknál, akinek még 15 milliós tőketartozása van 5%-os kamatozású és 20 éves futamidővel bíró lakáshitelnél.

Mindez egybecseng az MNB által a napokban küldött közlemény mondanivalójával, abban az szerepelt, hogy a törlesztési moratórium alatti időszakban is kamat rakódik a vissza nem fizetett hitelre. Ezt a futamidő megnyújtásával évente egyenlő részletekben lehet majd visszafizetni (nem tőkésítik), s a havi törlesztő is megegyezik a fizetési stop elrendelésekor számítottal. Aki viszont nem szeretne több kamatot visszafizetni és anyagi helyzete megengedi, annak érdemes minél hamarabb ismét megkezdenie hitele törlesztését. Erről bővebben itt írtunk:

Kandrács hangsúlyozta, hogy az MNB vezetői körlevelet készül küldeni a bankoknak, arra kérve ebben a hitelintézeteket, hogy adjanak lehetőséget a moratórium kilépésnél az ügyfelek díjmentes előtörlesztésére a moratórium ideje alatt felhalmozott kamatra és így akár az eredeti futamidő végén lezárhatják az adósságukat. A cél, hogy ne kerüljön több pénzbe, ha valaki gyorsabban akarja visszafizetni a moratórium alatt felhalmozott adósságát, akár havonta, akár egy összegben – tette hozzá.

A díjmentes előtörlesztési lehetőség sem új keletű, a Portfolio áprilisi Lakossági hitelkockázatok és behajtás 2021 Meetupján már elhangzott új javaslatként az MNB részéről, hogy a felhalmozott kamattartozást díjmentesen lehessen előtörleszteni a moratóriumban résztvevő ügyfeleknek, aki pedig önkéntesen vállalja, az magasabb törlesztőrészletet is fizethessen, amennyiben ezt preferálja a hosszabb futamidő helyett.

Erről bővebben itt írtunk:

Címlapkép: Portfolio

budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
ekb ekb