gazdag_yacht_shutterstock-20190809
Bank

Háromszor annyi dollármilliomos van a világon, mint Magyarország teljes lakossága

Portfolio
Világszinten 25,6 millió főt tett ki tavaly azok száma, akiknek legalább egymillió dolláros vagyonuk van, csakhogy 90%-uk a dollármilliomosok legalacsonyabb vagyoni szintjében foglal helyet. Mindeközben minden tizedik dollármilliomosból egynek van 5 és 30 millió dollár közötti vagyona, az ő számuk 2025-re elérheti a 3,8 millió főt.

Minden 10. dollármilliomosnak van legalább 5 milliós vagyona

Tavaly világszinten 25,6 millió ember volt a földön, akinek legalább egymillió dolláros vagyona volt, összesített vagyonuk megközelítette a 105 ezermilliárd dollárt. A dollármilliomosok közel 90%-ának van 1-5 millió dollár közötti vagyona, így az összesített vagyonból is ők veszik ki leginkább a részüket 40%-os részesedéssel (42,3 ezermilliárd dollár).

Ma már minden tíz dollármilliomos közül egynek 5-30 millió dollár közötti vagyona van, őket nevezi a Wealth-X tanulmánya nagyon magas vagyonnal bíróknak (VHNW), a mostani összefoglaló is rájuk fókuszál.

A nagyon magas, 5 és 30 millió dollár közötti vagyonnal bírók száma (VHNW) tavaly 2,7 millió főt tett ki a világon, ami egy év alatt 1,3%-os növekedésnek felel meg a Wealth-X tanulmánya szerint. Összesített vagyonuk is nagyjából hasonló, 1,2%-os növekedést mutatott, ezzel elérve a 26,8 ezermilliárd dollárt, ami a milliomosok összvagyonának negyede globális viszonylatban.

Ehhez képest a szupergazdagok (akiknek vagyona meghaladja a 30 millió dollárt, UHNWI) a globális milliomos populációnak mindössze 1,1%-át teszik ki, a kezükben lévő vagyon viszont jelentős, a teljes torta 34%-át adja.

Maradva az 5 és 30 millió dollárral rendelkezőknél, itt is nagy különbségeket lehet megfigyelni: az átlagos nettó vagyon ebben a csoportban 10 millió dollár, de kétharmaduk az 5-10 millió dollár közötti sávban helyezkedik el és az általuk birtokolt vagyon is kevesebb, mint a fele a 26,8 ezermilliárd dollárnak. Mindeközben a 15 és 30 millió dollárral bírók száma alig haladja meg ennek a csoportnak a 16%-át, vagyonuk a csoport vagyonának 32%-át teszi ki:

New Yorkban él a legtöbb dollármilliomos, London lecsúszott a listáról

A régiók közül Észak-Amerika és Ázsia mutatott kiemelkedő növekedést a dollármilliomosok (VHNWI) számát és vagyonát tekintve, a többi régióban visszaesést lehetett látni.

Országos összevetésben az 5-30 millió dollár közötti vagyonnal bírók száma az USA-ban közel 8%-ot nőtt 2020-ban, de jól teljesített Kína, Japán és Dél-Korea is. A legtöbb dollármilliomosnak otthont adó városok közül pedig London idén először kiesett a top10-es listáról, a legtöbb VHNW-csoporttag pedig New Yorkban él, összesen közel 122 ezer fővel.

Hány VHNWI lesz 5 év múlva?

Az előrejelzések szerint 2025-re az 5-30 millió dollárnyi vagyonnal bírók száma elérheti a 3,8 millió főt, ami 7,4%-os éves átlagos növekedési ütemet feltételez. Ezzel együtt a kezükben lévő vagyon a tavalyi 26,8 ezermilliárd dollárról 38,2 ezermilliárdra bővülhet.

A tanulmány kapcsán további érdekes adat, hogy az 5-30 millió dollárral bírók

  • döntő többsége öröklés nélkül jutott el ehhez a vagyoni szinthez,
  • átlagéletkora 60 feletti, ami azt mutatja, hogy idő kell ekkora vagyon felhalmozásához,
  • között minél magasabb a vagyoni szint, annál jobban csökken a nők aránya azon belül,
  • vagyonuk több mint felét likvid eszközökben tartják, emellett az ingatlanbefektetések közel 24%-ot tesznek ki (21% feletti az üzleti érdekeltség aránya is).

Címlapkép: Shutterstock

budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
ekb ekb