alairas_hitel_shutter
Bank

Akár a GDP 2%-át is megtakaríthatná Magyarország a digitalizációval?

Portfolio
Észtország a GDP 2%-át spórolta meg azzal, hogy a papíron zajló közigazgatási folyamotok többségét átterelte a digitális térbe. A megvalósítás alapeleme a digitális hitelesítés, azaz, hogy minden észt állampolgár képes elektronikusan hitelesíteni okiratokat.

A Docler Csoporthoz tartozó e-aláírás specialista NETLOCK szerint Magyarország versenyképességének egyik kulcsa lehet, hogy komolyabb szerepet kapnak a digitális törekvések a kormányzati célok között. Ennek egyik előremutató eleme, hogy Magyarország engedélyezte a videóazonosítást az e-aláírás kiváltáshoz szükséges eljárásban.

Azzal, hogy az észtek minden állampolgár számára létrehozták ún. digitális identitásukat, megnyílt az út, hogy az emberek távolról, papírmentesen intézhessék hivatalos ügyeiket. Nincs szükség személyes jelenlétre, bármilyen bizalmi szintű dokumentumot képesek távolról is hitelesíteni a polgárok. Ennek köszönhetően hetente egy Eiffel-torony méretű papírhalom kinyomtatását spórolja meg az állam és a GDP 2%-ának megfelelő költségcsökkentést értek el.

A papíralapú folyamatok digitalizációjában, pedig kulcskérdés az e-hitelesítés, vagyis az, hogy egy digitalizált irat minden tekintetben jogilag is egyenértékű lehessen a papírlapú verzióval, kiválthassa azt. “Az észt példa mutatja, hogy hatalmas költségcsökkentési lehetőségek rejlenek abban, ha a többségi társadalom képes elektronikusan hitelesíteni dokumentumokat. Itt a bizalom kulcskérdés, vagyis az, hogy digitális identitásomat kire bízom. Ez lehet az állam vagy lehet egy az állam által nagyon komolyan és szigorúan szabályozott bizalmi szolgáltató is” - mondta el Kacsenyák Barna a Docler Csoporthoz tartozó e-aláírás specialista NETLOCK államigazgatási üzletág vezetője.

A pandémia hozott nagy változást

A szakember kiemelte, a járvány és a vele együtt járó karantén időszak és tömegessé váló otthoni munkavégzés hatalmas lökést adott az e-aláírás hazai elterjedésének. “Egy év alatt nagyjából tízszeresére nőtt a NETLOCK rendszereiben elektronikusan aláírt dokumentumok száma. A kormányzat gyorsan és rugalmasan reagált és már tavaly lehetővé vált, hogy személyes megjelenés nélkül, videóazonosításon keresztül is kiváltható legyen az elektronikus aláíráshoz szükséges tanúsítvány” – tette hozzá.

A szakember szerint azért is fontos változás mindez, mert az e-aláírás elterjedésének egyik legnagyobb akadálya éppen az volt, hogy korábban körülményes volt a bizalmi szolgáltatás eléréshez szükséges azonosítási folyamat, amely személyes megjelenéshez volt kötve: ügyfélszolgálati irodán lehet csak kiváltani az e-aláíró tanúsítványt. A törvényi változással mindez átkerülhet a digitális térbe a videóazonosítás révén.

frankfurt
pepsi kóla cola getty stock
vakcina járvány oltás pakisztán

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
afterpay square