generációváltás cégeladás vállalkozás kkv
Bank

Záporoznak a bejelentések a magyar bankoktól: megérkeztek a 0,5% alatti hitelkamatok

Portfolio
Július 1-jével indította el a KAVOSZ öt új Széchenyi Kártya GO! termékét, amit Szijjártó Péter tegnapi bejelentése szerint a legkisebb vállalkozásoknak szóló Széchenyi Mikrohitel bevezetése követ majd. A hazai bankok sorra jelentik be az új hiteltermékek bevezetését, amivel részben a Növekedési Hitelprogram kivezetése miatt keletkezett finanszírozási űrt is próbálják betölteni, legalábbis a kisebb méretű vállalkozások számára.

Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója a Portfolio-nak adott interjújában beszélt a részletekről:

OTP Bank

Bár az NHP Hajrá keretét nem növeli tovább a jegybank, megújultak a Széchenyi Kártya Program konstrukciói, így továbbra is elérhetőek a vállalkozások számára államilag támogatott, kevesebb mint 0,5 százalékos kamatozású kölcsönök. Az OTP Banknál már igényelhetők is az új konstrukciók – közölte már július 1-jén a legnagyobb hazai bank.

Óriási szerepe volt az NHP Hajrának a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésében, valamint a gazdaság újranyitásának segítésében, hiszen a 3000 milliárd forintos keretből nagyjából 40 ezer vállalkozás juthatott államilag támogatott, kedvezményes kamatozású kölcsönhöz. A folyósított összegek harmada új beruházási hitel vagy lízing, több mint fele forgóeszközhitel, a fennmaradó része pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

Az OTP Csoport tavaly tavasszal elsők között tette elérhetővé az új konstrukciókat, majd a hitelintézet az NHP Hajrá keretének 28 százalékára szerződött, több mint 12 ezer ügyfelével - közölte a bank.

A vállalkozások azonban a keret kimerülése után sem maradnak támogatott konstrukciók nélkül, mivel július 1-jével megújultak a Széchenyi Kártya Program konstrukciói, amelyeket legfeljebb 0,5 százalékos fix kamatozással elérhetnek el a vállalkozások.

Újraindult a gazdaság és a vállalkozások több szektorban is hatalmas kereslettel szembesültek, így a fejlesztések mellett készlet-beszerzésre, munkaerő-felvételre és átmeneti fizetési nehézségek áthidalására is óriási segítséget jelenthetnek számukra az OTP Bank pénzügyi megoldásai. Ezek között már az új támogatott kölcsönök is igényelhetők, amelyek hatékonyan segíthetik a második félév gazdasági növekedését – mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási Főosztályának vezetője.

A korábbi támogatott konstrukciók közül továbbra is elérhető az OTP Banknál a járvány miatti válság hatásait célzottan enyhítő MFB-s konstrukció, a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Az OTP Bank által üzemeltetett MFB Pontokon a március 8-ai bevezetéstől július 1-jéig több mint 3 ezer társaság érdeklődött a konstrukció iránt. Mára a befogadott kérelmek összege átlépte a 25,5 milliárd forintot a baknál, míg a hitelkérelmek átlagos összege 8,4 millió forint. A kedvezményes lehetőségek mellett pedig elérhetőek az OTP Bank saját, piaci alapú pénzügyi megoldásai is, amelyek cégmérettől és tevékenységi körtől függetlenül – a támogatott kölcsönöknél kevesebb feltétellel –, igényeikhez illeszkedve segíthetik a vállalkozásokat – emlékeztettek.

Takarékbank

A Takarékbank július 8-án közölte: felkészült arra, hogy az új, államilag támogatott Széchenyi Kártya Újraindítási Program termékeivel segítse a vállalkozások működését. A Széchenyi Kártya GO! már igényelhető az ország messze legnagyobb fiókhálózatát működtető hitelintézetnél, amely az SZKP piacvezető banki partnere.

A Takarékbank fiókjaiban a legkorábbi időponttól elérhetővé váltak az új konstrukciók, hogy a vállalkozások minél gyorsabban kapjanak segítséget az újrainduláshoz. A hitelintézet szükség esetén átcsoportosítással is készül a várható ügyfélrohamra.

A bank eddig is meghatározó szerepet játszott a kkv-k finanszírozásában. A Széchenyi Kártya Program piacvezető kereskedelmi banki partnere, a konstrukció bevezetése óta több mint 132 ezer kölcsönszerződést kötött, és mintegy 1200 milliárd forint forrás kihelyezésével segítette a vállalkozások működését, ami 38 százalékos részesedést jelent a hazai pénzügyi piacon. Az Agrár Széchenyi Kártyáknál pedig minden három forintból kettő a Takarékbank közvetítésével jutott el az agrárvállalkozásokhoz. Az SZKP-ben a legnépszerűbb termékek a folyószámlahitelek, de az elmúlt években dinamikusan nőtt a beruházási hitelek igénylése is.

A válság utáni újraindulásnál a kereskedelmi bankokra különösen fontos feladat hárul azzal, hogy megfelelő forrással segítsék a vállalkozások működését,

a Takarékbank saját termékei mellett az összes támogatott konstrukciót is kínálja ügyfeleinek a nagyvárosokban és a kisebb településeken egyaránt, és piaci súlyát meghaladó mértékben tervezi növelni hitelkihelyezését, hogy ezzel járuljon hozzá a gazdaság mielőbbi talpraállásához – mondta Vida József, a Takarékbank vezérigazgatója.

CIB Bank

Három új finanszírozási konstrukció bevezetésével a CIB Bank is csatlakozott a Széchenyi Kártya Újraindítási Programhoz, ezzel a lépéssel a mikro-, kis- és középvállalati ügyfelei rendkívül kedvező kondíciókkal juthatnak finanszírozáshoz – közölte ma a társaság. A CIB Bank a koronavírus-járvány időszakában is aktív szerepet vállalt a szektor finanszírozásában, a mikrovállalati hitelállománya – a lízinggel együtt – 36 százalékkal nőtt 2020-ban.

A bank első lépésben három konstrukciót – a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!-t, a Széchenyi Likviditási Hitel GO!-t és a Széchenyi Beruházási Hitel GO!-t – vezetett be a Széchenyi Kártya Újraindítási Program elemei közül július elején mikrovállalati és kkv ügyfeleinek. Ezek a hiteltermékek széleskörűen felhasználhatók, kedvezményes, a futamidő végéig fix kamattal igényelhetők, miközben akár 90 százalékos intézményi garanciavállalás is kapcsolódik hozzájuk. A pénzintézet az év további részében újabb konstrukciókkal tervezi bővíteni az elérhető termékek körét.

„A Széchenyi Kártya Újraindítási Programban különböző típusú termékeket vehetnek igénybe a CIB Bank ügyfelei, széleskörű felhasználási céllal, így minden vállalkozás megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő finanszírozási megoldást. Az állami díjtámogatásnak köszönhetően rendkívül kedvező árazás pedig óriási segítség a vállalkozásoknak.” – hangsúlyozta Szabó Balázs, a CIB Bank vállalati vezérigazgató-helyettese az új konstrukciók bevezetése kapcsán. „A CIB Bank évek óta sikeres együttműködést folytat a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-vel, amit jól mutat, hogy a pénzintézet a válság idején elsők között csatlakozott a Krízis Garanciaprogramhoz is” – tette hozzá Ákos Tamás, a CIB Bank retail vezérigazgató-helyettese.

Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot működtető KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: „2021-ben, azaz a koronavírus okozta válság lecsengése és az újraindításra fordulás szakaszában is itt vagyunk a vállalkozások számára. Ebben az évben az Újraindítási konstrukciókat, a Krízistermékeinket és a Klasszik hiteleinket egyben szemlélve

a befogadott ügyletek száma már összesen csaknem 24 ezer darab, értékükben pedig több mint 641 milliárd forint.

Ez azt jelenti, hogy heti szinten a programban együtt dolgozó partnereinkkel összesen csaknem 900 darab kérelmet fogadunk be, közel 24 milliárd forint értékben. Hiszünk benne, hogy a Program hitelcéljainak, termékeinek és a részt vevő intézmények folyamatos bővítésének köszönhetően eljutunk minden magyar vállalkozáshoz, hogy fejlődésükben, likviditásukban támogathassuk őket.”

A CIB Bank mikrovállalatoknak kihelyezett hitelállománya 36 százalékkal növekedett az előző évhez képest, miközben a bank részesedése az NHP Hajrá új szerződéseinél – a hitelezést és a lízinget is figyelembe véve – meghaladta a 20 százalékot. A két program keretén belül kihelyezett összeg 2020 végéig meghaladta a 17,3 milliárd, ez év április végéig pedig a 25 milliárd forintot. A legtöbb kihelyezés a kis- és nagykereskedelemhez kapcsolódott, amelyet az ingatlanágazat és építőipar, majd az üzleti szolgáltatók követtek.

A CIB Bank kis- és középvállalkozói (kkv) hitelállománya – a faktoringgal és a lízinggel együtt – a március végéig számolt egy év alatt 13 százalékkal nőtt, csak a bankhitelt figyelembe véve viszont a 19 százalékot is elérte a bővülés. Az NHP-hitelek állománya a kkv-knál március végére meghaladta a 70 milliárd forintot, ami több mint a háromszorosa az egy évvel korábbi 22 milliárdnak. A pénzintézet aktív szerepet vállal az NHP Hajrá programban is: itt 110 milliárd forintnál járnak a folyósítások, miközben az agrárium és a feldolgozóipar ágazati részesedése jóval magasabb a piaci átlagnál. 

Címlapkép: Getty Images

GVH_epulet_1
SZG_9411

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
családcimlap