unicredit shutter
Bank

Úgy néz ki, mégse vásárolja fel az UniCredit a világ legrégebbi bankját

Portfolio
Hatékonyságnövelő szervezeti átalakításokat jelentett be tegnap az olasz UniCredit bankcsoport, a hazai tevékenység ezután önálló divízióként működik majd. Eközben csökkent az esélye, hogy az UniCredit veszi meg az olasz államtól a Monte dei Paschi di Sienát, pedig az előző vezérigazgató részben éppen a tranzakció ellenzése miatt kényszerült távozásra. A tárgyalások ugyanakkor még nem értek véget.

Az olasz kormány nem fogadta el egyelőre azokat a feltételeket, amelyeket Andrea Orcel, az UniCredit új vezérigazgatója támasztott a világ legrégebbi bankjának számító olasz nagybank megvásárlásához – derült ki a Financial Times cikkéből. A tárgyalások ugyanakkor még nem értek véget.

A lapnak nyilatkozó források úgy vélték, az olasz pénzügymininsztérium kedvező kondíciókat ajánlott az UniCreditnek, Andrea Orcel vezérigazgató azonban olyan további feltételeket támasztott, amelyek túl költségesek az olasz állam számára. Az UniCredit egyrészt a tőkereje megőrzésére kért volna garanciát a dealhez kapcsolódóan, másrészt a Monte dei Paschi di Siena jogi kockázataitól is mentesíttetni szerette volna magát. Orcel arról is tájékoztatta a kormányt, hogy bankbiztosítási és lakossági hitelszerződéseket mondana fel a Monte Paschinál, ennek költségeit azonban nem viselné a bankja.

A lapnak nyilatkozó két, meg nem nevezett politikus szerint az olasz kormány alternatív most opciókat vizsgál, miután egyre valószínűtlenebb, hogy sikerül megegyezni az UniCredittel. Pedig évekig természetes felvásárlóként tekintett az olasz politika az állam által kimentett, 2016 óta köztulajdonban lévő Monte dei Paschi di Siena számára. Könnyen elképzelhető, hogy fokozatos eszközeladás és leépítés vár a világ legrégebbi bankjára.

Az UniCredit előző vezérigazgatója, az Orcelhez hasonlóan befektetési bankári múlttal rendelkező francia Jean Pierre Mustier 2020. november 30-án jelentette be lemondását idén áprilisi határidővel. Távozásának oka az igazgatóság tagjaival való összetűzés volt, többek között a stratégiát és éppen a Monte dei Paschi ügyét illetően. Mustier az akvizíciókkal szemben az osztalékfizetést tartotta elsődlegesnek, és nagyon szigorú feltételeket szabott az olasz versenytárs felvásárlásának.

Az UniCredit tegnap bejelentette, hogy hatékonyságnövelő szervezeti átalakítást hajt végre: önálló divíziót hoznak létre az olaszországi tevékenység számára Niccolò Ubertalli vezetésével, formálisan is leválasztva azt a szintén újraszervezett német, osztrák és közép- és kelet-európai tevékenységről. Az Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Szlovéniát magában foglaló közép-európai divíziót május óta Gianfranco Bisagni vezeti.

Címlapkép: Shutterstock

GVH_epulet_1
SZG_9411

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
családcimlap