GettyImages-1049192158
Bank

Gigafelvásárlások és hatalmas befektetések - Száguld a fintech-szektor

Portfolio
A Covid-válság okozta pillanatnyi lefagyás után 2021-ben a fintech szektor újra megmutatta, milyen iszonyatos mennyiségű pénzt képes megmozgatni: még nem ért véget az év, de már így is több gigafelvásárlásra és hatalmas kockázatitőke-befektetésre került sor. Összeszedtük, melyek voltak idén a legnagyobb M&A dealek és kockázatitőke-befektetések.

Hasonló témákról is szó lesz október 13-ai Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció itt!

Kockázatitőke-befektetések

A fintech befektetések nagyrésze kockázati tőkalapokhoz köthető, de az alapok nyomában ott vannak az inkumbens pénzintézetek, illetve az érettebb fintech cégek felvásárlásai is. A KPMG felmérése szerint a kockázati tőkebefektetések az idei évben elérték az 52 milliárd dollárt, amivel mindössze fél év leforgása alatt, kis híján, sikerült meghaladni a két évvel ezelőtti 54 milliárdos csúcsértéket.

NuBank -1,5 milliárd dollár (2021. június 8.)

A kis techcégként induló, eleinte díjmentes hitelkártyákkal és digitális fizetéssel foglalkozó Nubank ma már a világ egyik legnagyobb digitális pénzintézetévé nőtte ki magát. A 40 milliós ügyfélbázissal rendelkező bank a marginalizált társadalmi rétegek bankjaként vonult be a köztudatba Brazíliában. Elsősorban olyan emberek alkotják az ügyfélkörét, akik kimaradtak a banki szolgáltatásokból és korábban még bankszámlával sem rendelkeztek.

A szociális nézőpont mögött természetesen üzleti megfontolások is meghúzódnak, hiszen e társadalmi rétegen belül a leggyorsabb az ügyfélszerzés üteme. Ráadásul a brazil bankszektor – bár a helyi intézményrendszerhez képest megfelelően képzett szakemberállománnyal rendelkezik - ügyfélkiszolgálása hírhedten rossz és a legtöbb tranzakciót rendkívül magas díjakkal terhelik.

A tőkemelési kör a Berkshie Hathaway 500 millió dolláros hozzájárulásával kezdődött, amit ezután több befektető is követett. Előnyt jelentett a tőkeszerzésben David Velez, kolumbiai származású alapító kockázati tőkealapoknál szerzett tapasztalata és ismertsége. A pénzt többek között felsővezetők toborzására szeretné költeni a bank. Az újak között ott lesz az Apple latin-amerikai marketingigazgatója is, akit egy olyan pozíció betöltésére kérnek fel, amely mindeddig üresen állt. A digitális banknak eddig ugyanis marketingköltsége sem volt, és bízva a szó erejében, a megtakarított összeget az ügyfélkiszolgálás fejlesztésébe invesztálták. 

Klarna – 1,9 milliárd dollár (2021. június 10.)

A svéd fintechnek - amely banklicensszel is rendelkezik - 1,9 milliárd értékű tőkét sikerült bevonnia három hónap alatt, így jelenleg 45,6 milliárd dollárt ér. A már 16 éves vállalat ezzel a legmagasabban értékelt európai fintech lett. Bár a Klarna sok szempontból már most is úgy működik, mint egy részvénytársaság - hiszen nyilvánosak a pénzügyi jelentései és dolgozói részvényei is vannak - egy ideig még nem tervez tőzsdére lépni.

Az új 639 milliós tőkebefektetési kört a Soft Bank kockázatitőke-alapja indította, olyan a befektetőkkel karöltve, mint az Adit Ventures, Honeycomb Asset Management és a WestCap Group.

A globálisan már 20 piacot meghódító, 90 millió felhasználóval működő Klarna alapítója és CEO-ja - Sebastian Siemiatkowski szerint - az újonnan befolyt összeget további növekedésre használják majd fel, elsősorban az Egyesült Államokban. Itt a cég  BNPL-megoldását (buy-now-pay-later) már 18 millióan használják és a funkciót az ország 100 legnagyobb online boltjából 24 már támogatja.

Robinhood– 3,4 milliárd dollár (2021. január 28.)

Az idei legnagyobb kockázati tőkebefektetés a Robinhoodhoz köthető, amely amellett, hogy a leggyorsabban növekvő online brókercégként került be a pénzügyi szolgáltatók történelemkönyvébe, egy óriási sajtóbotránnyal és a szabályozói környezet változásával is szembetalálta magát.

A Gamestop botrány felizzásakor a Robinhood több alkalommal korlátozta - a többnyire kisbefektetőkből álló - ügyfelei számára a kereskedést. Ez közfelháborodást okozott és egy rövid időre még a törvényhozás demokrata és republikánus szárnyának politikusait is közös alapra terelte. A 3 milliárd dolláros tőkeinjekció életmentőnek bizonyult a cég számára, hiszen másképp nem tudta volna teljesíteni a szigorított letéti követelményeket.

A Robinhood-hoz hasonló brókercégeknek ugyanis naponta kell pénz küldeniük a Depository Trust Company letétkezelő számlájára, fedezetül az ügyfelek kereskedelmi tevékenységéhez. Az olyan „meme-részvények”, mint a Gamestop és az AMC árainak elszállásával azonban a követelmény hirtelen 3 milliárd dollárra ugrott, amit a cég csak rendkívüli tőkeemeléssel tudott teljesíteni.

Ekkor nem maradt más, mint felkeresni a befektetőket, akik – minden botrány ellenére – értékpapírra átváltható hitel formájában először 1 milliárd, majd újabb 2,4 milliárd dollárt előlegeztek meg a cégnek. A szerződés szerint a Robinhood tőzsdei bevezetését követően a befektetők 30%-os kedvezményt kaptak a cég részvényeiből. A befektetőket - elmondásuk szerint - lenyűgözte az, ahogy a brókercég még a legzavarosabb időszakban is képes volt növelni a felhasználói bázisát. A brókerapp július végén lépett tőzsdére, ám az exit napján rögtön megbicsaklott és a részvények ára 8%-kal a bevezetési ár alá került. A következő héten nőtt ugyan az árfolyam, ám egy ideje megint lejtmenetben van.

Összeolvadások és felvásárlások

Óriási ütemben nőtt az M&A piaci aktivitás idén. A KPMG számításai szerint, a tavalyi 10,3 milliárd dollárhoz képest már 2021 első fél évének végéhez közeledve a tranzakciók összértéke elérte 27.7 milliárdra dollárt. Az elmúlt két hónap ügyletei pedig minden várakozást felülmúltak ezen a területen. A koronavírus megakasztotta ugyan az M&A tevékenységet, ám a pandémia enyhülését követően több pénzügyi szolgáltató is új erőre kapott és a növekedési céljait, valamint az új képességek megszerzését is felvásárlásokon keresztül kívánta megvalósítani.

Paypal – Paidy – 2,7 milliárd dollár (2021. szeptember 8.)

Néhány  napja érkezett a hír, hogy az amerikai fizetési óriás, a Paypal felvásárolja a japán BNPL fintechet a Paidyt. Az ügylet után a cég a saját brandje alatt és ugyanazzal a felsővezetői gárdával működhet tovább. A Paypal a lépéssel a Square nyomdokaiba kíván lépni, ez pedig a szakértők szerint, csak a kezdete egy hosszú konszolidációs folyamatnak digitális részletfizetések piacán.

Japánban az e-kereskedelem forgalma több mint megháromszorozódott (elérve a 200 milliárd dollárt) az elmúlt tíz évben, ám a fizetések kétharmada még mindig készpénzben történik. A trend azonban kezd megfordulni, egyelőre még csak a nagyobb városokban.

A Paidy lehetővé teszi hatmillió felhasználója számára, hogy a megvásárolt termékeikért, havi részletekben fizessenek, banki átutalással, vagy személyesen kisboltokban. A legnagyobb különbség az amerikai és a japán BNPL-felhasználók között, hogy utóbbiak már az első hónap végén törlesztik a hiteleiket, hiszen japán kultúra nem jutalmazza az adósságfelhalmozást.

A PayPal a pandémia egyik legnagyobb nyertesének számít, hiszen a lezárások alatt egyre többen kezdték el használni az online fizetéseket, illetve fizették be a közüzemi számláiakat a platformon keresztül. A cég a BNPL-szolgáltatások területén is komoly előnyre tett szert, legutóbb példádul egy hasonló, kis ausztrál céget vásárolt meg.

Nasdaq – Verafin – 2,75 milliárd (2021. február 11.)

A három amerikai és hét európai tőzsdét is működtető pénzügyi szolgáltató vállalat februárban vette meg a szoftverfejlesztő Verafint.

A Verafin 2003 óta nyújt felhőalapú szolgáltatást több mint 2000 pénzintézetnek a pénzügyi bűncselekmények megelőzésére. A Nasdaq a Verafin-t olyan partnerintézeteknek kívánja értékesíteni, amelyek a saját tőzsdei felügyeleti rendszerét is használják. Az ügylettel a Nasdaq tovább tör előre a pénzügyi csalások ellen fejlesztett szoftverek piacán. A lépést egy másik szoftvercég szeptemberi felvásárlása előzte meg, amely kereskedelmi bankokat támogat pénzügyi bűncselekményeket feltáró vizsgálatok automatizálásában.

A bankok és pénzintézetek egyre jobban törekednek az összetett és drága back-office folyamatok automatizálására. Különösen a compliance eljárások váltak költségessé az egyre szigorúbb törvényi rendelkezéseknek köszönhetően.

LSEG – Refinitiv – 14,8 milliárd (2021. január 25.)

A következő felvásárlás szintén az egyik legnagyobb tőzsdéhezköthető. Az LSEG (London Stock Exchange Group) még 2019 augusztusában erősítette meg a hírt, hogy felvásárolja a pénzügyi adatelemzési szoftverek piacvezetőjét a Refinitivet. A tranzakció zárását 2020-ra várták, ám az európai bizottság vizsgálatot indított, mivel az összeolvadás erősen torzíthatta volna a versenyfeltételeket a kötvénykereskedelmi és az adatszolgáltatói szektorokban. Az európai bizottság jóváhagyta a felvásárlást, miután az LSEG eladta kötvénykereskedelmi platformját és az olasz tőzsdét (Borsa Italiana). David Schwimer az LSEG CEO-ja úgy nyilatkozott, hogy a felvárlással olyan piaci folyamatokhoz szeretnének alkalmazkodni, amelyben egyre nagyobb szerepet kapnak az adatelemzési technológiák.

A befektetők eleinte jutalmazták a döntést, hiszen a Refinitiv beolvasztása a legnagyobb pénzügyi adatszolgáltatók soraiba emelheti a tőzsdei infrastruktúrát kezelő vállalatot. A fejlesztés eredményeként pedig olyan piacvezetőkkel is felveheti majd a versenyt, mint a Bloomberg.

Rombolja ugyanakkor a kezdetben optimista befektetői várakozásokat, hogy az új cég integrálása úgy tűnik, elég nehézkesen megy a harmadannyi alkalmazottal rendelkező LSEG-nek. Olaj a tűzre, hogy a Refinitiv szolgáltatása az új tulajdonos alatt már kétszer teljesen váratlanul leállt.

Square – Afterpay - 29 milliárd dollár (2021. augusztus 2.)

Az idei év legnagyobb felvásárlását a 70 millió felhasználóval és több millió kereskedővel rendelkező Square lépte meg augusztus elején. Az amerikai fintech megvette a BNPL-szolgáltatást fejlesztő ausztrál Afterpayt 29 milliárd dollárért. A két cég összeolvadásával olyan fintech óriás jön majd létre, amelyhez fogható még nem volt a piacon.

Az Afterpay 16 millió ügyféllel rendelkezik és 100 000 kereskedőt szolgál ki világszerte olyan ágazatokban, mint a szépségipar, a divat, a háztartási cikkek, és a sportfelszerelések.

A Square, amely a Covid-válság alatt részt vett az amerikai állampolgároknak járó 1200 dolláros stimulációs csomagok kiosztásában, idén márciusban szerzett magának banklicenszt. A cég eleinte kkv-knak nyújtott nagyon egyszerűen bevezethető kártyaelfogadási rendszert, majd a P2P piacra való betörése utána 2016-ban ment tőzsdére. A vezérigazgató Jack Dorsey elmondta, hogy az Afterpay rendszerét egy az egyben integrálni fogják a Square online és fizikai kereskedő hálózatába, ezzel megteremtve a lehetőséget a felhasználóknak, hogy azonnal igénybe tudják venni a szolgáltatást.

Hasonló témákról is szó lesz október 13-ai Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció itt!

(KPMG, Techcrunch)

Címlapkép forrása: Hiroshi Watanabe/Getty Images

forradalom szabadságharc október 23 ünnep korlátozás 1956
PayPal mobil
rusvai miklós forrás rtl híradó
koronavírus vakcina negyedik hullám szigor
ipari_termeles_autogyartas_gdp_shutter-20190531
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
PayPal mobil