alairas_hitel_shutter
Bank

Mit jelent a törlesztési moratórium célzott meghosszabbítása? (Videó)

Portfolio
Október 31-éig meghosszabbítja a kormány a törlesztési moratóriumot a jelenlegi formájában, azt követően pedig, egészen 2022. június 30-áig csak a rászoruló jogosultak vehetik majd igénybe külön nyilatkozattétellel – jelentette be tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter. A Portfolio vezető elemzője beszél arról videónkban, mit jelent mindez az érintettek számára.

A moratórium november 1-jétől való meghosszabbítását kérhetik a nyugdíjasok, a gyermeket várók és nevelők, a közfoglalkoztatottak (vagyis a köznyelvben közmunkások), azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, illetve azok a vállalkozások, amelyek esetében az árbevétele legalább 25%-kal esett az előző évhez képest.

Akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot, a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell a bankoknál, a bennmaradás tehát nem automatikus. Annak érdekében, hogy minden érintettnek legyen ideje nyilatkozatot tenni, a kormány a jelenlegi formájában október 31-ig hosszabbítja meg a moratóriumot. Palkó István, a Portfolio vezető elemzője beszél az alábbi videóban arról, mit jelent a törlesztési moratórium meghosszabbítása az érintettek, vagyis a hiteladósok és a bankok számára.

A rászorulók számára november 1-jén életbe lépő hosszabbítás szociálisan indokolt és politikailag a választások előtti évben érthető. A rászoruló csoportok meghatározása ugyanakkor véleményünk szerint nem elég célzott, túl széles (lásd: összes nyugdíjas és családos, a jómódúakat is beleértve), illetve laza (lásd: jövedelemcsökkenés mint feltétel mindössze nyilatkozattétel alapján), így potyautasok továbbra is maradhatnak a rendszerben. A potyautas magatartást mindazonáltal mérsékelheti az opt-in bevezetése (vagyis aki kéri, annak külön nyilatkoznia kell), illetve a futamidő-hosszabbítás, mint szubjektív költség: akik 2022 közepéig a moratóriumban maradnak, azoknak az MNB korábbi számítása alapján többségében 3,5 évvel is nagyobb mértékben nyúlhat meg a futamideje.

Indokolható a mostantól számítva másfél hónapos felkészülési idő biztosítása, de ezt már tavasszal érdemes lett volna május-júniusra beidőzíteni, hogy ne kelljen előbb augusztus 31-ét mondani, aztán szeptember 30-áig, illetve most újból, október 31-éig hosszabbítani a moratóriumot, különösebb indok nélkül. Összességében a moratórium szelektív meghosszabbítása hozzájárulhat a bankszektor, illetve az érintett ügyfelek pénzügyi stabilitásához, a hitelek nem teljesítő válásának megfékezéséhez, és megakadályozhatja egy jelentős (akár az ügyfélhitelállomány 10%-át meghaladó) nem teljesítő hitelállomány felépülését. A szelektív meghosszabbítás előnye a bankok számára az, hogy látni fogják, hány százalékos arányt képviselnek a valóban sérülékeny (de a moratórium által egy darabig még megvédett) hitelek, így kellő felkészülési időt és információt kapnak egy 2022 második felében esetleg bedőlési hullámhoz.

Címlapkép: Shutterstock

balaton strand hőség
fodrász koronavírus
kórház beteg ágy covid koronavírus

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
mobil mobilbank app telefon