pos terminál kártya bankkártya pin kód
Bank

Száguldott a kártyás fizetés, visszatér az élet a normális kerékvágásba

Portfolio
A koronavírus-járvány enyhülésével, a korlátozások fokozatos feloldásával, az élet normális kerékvágásba történő visszatérésével, valamint a kedvező gazdasági folyamatokkal párhuzamosan 2021 második negyedévében pozitív hatások érvényesültek a pénzforgalomban. Számottevően bővült a hazai szolgáltatók kártyaelfogadó-hálózata mind a fizikai, mind az internetes kereskedőhelyek vonatkozásában, továbbá a tranzakciós forgalom tekintetében is visszatért a pandémia előtti időszakot jellemző felfutás - olvasható az MNB közleményében.
A legfontosabb payment-trendekről is szó lesz a Portfolio október 13-ai Banking Technology konferenciáján. Regiszttáció itt!

A normális szezonalitás mellett a jelenlegi tendenciák értékelése kapcsán nem lehet figyelmen kívülhagyni a vírushelyzet torzító hatásait, így a megszokottnál jóval alacsonyabb tavalyi bázisokat sem.Mindazonáltal a fizetési kártyás vásárlások és az átutalások forgalmának bővülése is rekordszintű volt 2021 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest.

A vásárlási tranzakciók mellett a készpénzfelvételek tekintetében is növekedés történt, ugyanakkor jóvalszerényebb mértékben. Itthon darabszámban mindössze 8, értékben pedig 14 százalékos volt a növekedés, külföldön pedig a 8 százalékos darabszámbeli növekedéshez 19 százalékot meghaladó csökkenés társult 2021 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Mindezek eredményeként a vásárlási tranzakciók összértéke (2558 milliárd forint) már stabilan meghaladja a készpénzfelvételekét (2089 milliárd forint).

Az MNB pénzforgalmi adatairól holnap részletesebb elemzéssel jelentkezünk.

A legfontosabb payment-trendekről is szó lesz a Portfolio október 13-ai Banking Technology konferenciáján. Regiszttáció itt!

A címlapkép forrása: Getty Images.

trader23
kamionshutter
hollandia shutter
észak-korea határszakasz
tescoextra
Távvezeték villamos energia áramfogyasztás

Holdblog Molból Unatkozó Majom

Tudja, mi az a blue chip? Olyan részvényeket szokás (szoktunk volt...?) annak hívni, amelyek egy stabil iparágban stabil...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingyenes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
építkezés lakásépítés