észtország észt zászló
Bank

Elárulták az észt digitális csoda titkát

Portfolio
Észtország elnöke abban látja az ország virágzó startup-szektorának sikerét, hogy az állam nem teremt „különösen vonzó” körülményeket a bigtech cégeknek. Az Apple, a Facebook és a Microsoft is több ezer alkalmazottat foglalkoztat a Európa szerte, ám a technológiailag kivételesen fejlett Észtországban elhanyagolható a jelenlétük.
A bigtechek a fintechek és a bankok versenyéről és közös jövőjéről is szó lesz október 13-ai Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció itt!

A mindössze egy millió lakóval rendelkező ország sok olyan techcéget adott a világnak, amit később a befektetők több milliárd dollárra értékeltek. Ezek között van a például a Skype, amit először az Ebay, majd a Microsoft vett meg; a nemzetközi pénzküldésben utazó, időközben már neobankká váló Wise; és az e-mobilitás szolgáltató Bolt is.

Az elnök szerint a siker oka az lehet, hogy a balti ország nem biztosít olyan - a bigtecheket az országba csábító - kedvező jogi és adózási feltételeket, mint amivel sok más európai ország próbálkozik. Az Apple, a Facebook és a Microsoft központja is Írországban található, ahol a társasági adó kulcsa 12,5%. Ez Észtországban 20%. A nagy versenytársak jelenlétének hiánya jótékonyan hat az ország technológiai szektorának fejlődésére, ami több unikornis státuszú (több mint 1 milliárd dollár értékű) startup szárnyalásából is látszik.

Észtország híres a technológia-barát politikájáról, kormánya elsőként vezette be az online szavazást és a digitális személyigazolványokat, az ingyenes wifi pedig szinte az egész országot lefedi. Észtország nyitottságát mutatja, hogy a politikusok rendszeresen konzultálnak technológiai vállalakozókkal és szoftverfejlesztőkkel a legújabb diszruptív technológiákról.

Az észt elnök úgy nyilatkozott, hogy az országa biztonságos, az új technológiák számára pedig megengedő jogi környezetet szeretne teremteni. Erre jó példa az újonnan engedélyezett élelmiszerszállító robot, amit a Skype alapító Janus Friis cége, a Starship Technologies épített.

(CNBC)

A bigtechek a fintechek és a bankok versenyéről és közös jövőjéről is szó lesz október 13-ai Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció itt!

Címlapkép forrása: Getty Images

Jens Stoltenberg Nato védelmi miniszteri találkozó
OTP fiók
járvány kórház románia
gyed-emeles-2022-gyermekgondozasi-dij-anya-gyermek

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük az összes izgalmas befektetési, illetve spekulatív pozícióra vonatkozó lehetőséget.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
OTP fiók