új lakások
Bank

Megjelentek a 2,5%-os zöld lakáshitel részletei, van néhány meglepetés is

Portfolio
Megjelent az október 4-étől elérhető NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) terméktájékoztatója – vette észre a Bankmonitor. A 2,5%-os kamatozású, legalább BB energiahatékonyságú új ingatlanokra felvehető hitel több meglepetést is tartalmaz. 10 évig benne kell maradni az így megszerzett ingatlanban, és vannak az eddig ismertnél szigorúbb energiahatékonysági elvárások is.

Már ismert paraméterek

Azt már eddig is tudtuk, hogy a hitel

 • maximális összege 70 millió forint,
 • futamideje legfeljebb 25 év,
 • kamata legfeljebb 2,5%.

Újdonságok

Nem tudtuk eddig, hogy

 • ha valaki CSOK-hitelt is felvesz a hitel mellé, a kettő összegének kell beleférnie a 70 milliós limitbe,
 • folyósítási díja 0,75%, legfeljebb 100 ezer forint lehet,
 • előtörlesztési díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, legfeljebb 30 ezer forintot (lejáró LTP-szerződésből pedig díjmentes),
 • kapcsolódhatnak hozzá harmadik feles díjak (pl. közjegyzői, értékbecslői, földhivatali ügyintézés díja), de az említetteken kívül más banki díjak (pl. rendelkezésre tartási jutalék) nem,
 • a rendelkezésre tartási idő extra hosszú is lehet: 4 év áll rendelkezésre a folyósítási feltételek igazolására, míg az első részösszeg lehívására 3 év (ezzel szemben jelenleg új lakások vásárlására nyújtott piaci hiteleknél jellemzően 3-18 hónap ez az időszak, míg az építési hiteleknél 1,5-2 év),
 • egy kölcsönnek legfeljebb négy adósa lehet,
 • az adós tulajdonába kell kerülnie a lakásnak, több adós esetén a tulajdonrészek szabadon meghatározhatók, az is elképzelhető, hogy egyik adós nem szerez tulajdonjogot, más ulajdonosa – kivéve adós gyermekei, öröklés miatt szerzett tulajdonjog – a lakásnak viszont nem lehet
 • a tulajdonosnak legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban szükséges élnie,
 • természetesen teljesíteni kell a bank egyedi bírálati szabályzatában foglalt elvárásokat, pl. a munkaviszonyra és jövedelemre vonatkozó feltételeket.)

Új építésű lakás vásárlására, építésÉre vagy meglévő zöld hitel kiváltására lehet felhasználni a kedvező kamatozású hitelt.

Elvárás, hogy a telekvásárlásra fordított kölcsönösszeg ne haladja meg a teljes hitelösszeg 50 százalékát. Lehetséges belőle meglévő építési telken történő építkezés megfinanszírozása, és használatbavételi engedéllyel nem rendelkező – félkész – lakóingatlan megvásárlása és befejezésének megfinanszírozása is. A telek vásárlását követő egy éven belül be kell nyújtani az építési engedélyt – egyszerű bejelentés esetén a bejelentés megtörténtét – a bank felé.

Van egy nehezebben értelmezhető rész a terméktájékoztatóban, amivel kapcsolatban nagy kérdés még, a bankok miként fogják alkalmazni, hiszen a zöld hitel (2,5%), a hozzá felvehető CSOK-hitel (0%) és a piaci hitelek (nagy átlagban 4% körül) kamata eltér:


Amennyiben az Adós az NHP ZOP keretében nyújtott Lakáshitelhez OTK-támogatást vesz igénybe, úgy a Támogatott Lakáshitel Szerződés alapján nyújtott Lakáshitel, valamint az OTK-támogatással nem érintett Lakáshitel ügyleti kamata nem térhet el.

A zöld hitel mellé felvehető kamatmentes CSOK-hitel részletei még nem jelentek meg, csak annyit tudni, hogy két gyermeknél 10, három gyermeknél 15 millió forintig lesz elérhető, és feltétele lesz a zöld hitel felvétele mellett a CSOK igénybe vétele is:

A zöld hitel esetében az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie legalább a „BB” minősítést, azaz közel nullás energiaigényűnek kell lennie. Vagyis legalább 25 százalékban megújuló forrásból kell biztosítani a ház energiafelhasználását. Emellett a ház primer energiaigényének 81-100 kWh/m2/év közé kell esnie. Az ingatlan összesített energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év lehet, ami miatt nem fog megfelelni az összes „BB” energetikai kategóriába kerülő új lakás – hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.

Címlapkép: Getty Images

shutterstock új lakás
infláció

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tizezer forint bankjegy