otp
Bank

Kétszázmilliárdos tranzakció jön az OTP-nél, Európán kívül terjeszkedhet a bank

Az OTP felmondta az OPUS Securities-szel még 2006-ban kötött megállapodást, és visszavásárol az OPUS-tól 14,5 millió OTP-részvényt, amelyeket részben a bank munkavállalói által létrehozott különleges munkavállalói résztulajdonosi programnak adna el. A saját részvény eladás által felszabaduló tőkét az OTP részben további akvizíciókra használná fel, folyamatosan vizsgálják a felvásárlási lehetőségeket elsősorban ott, ahol már jelen vannak, de a bank szerint új piacokon is ígéretes lehetőségek kínálkoznak, melyek egyike Üzbegisztán.

Október 15-én közgyűlést tart az OTP, ahol a részvényesek két fontos napirendi pontban is döntenek:

  • felhatalmazást adhatnak az igazgatóság részére, hogy az OTP saját részvényeket értékesíthessen a bank munkavállalói által létrehozott különleges munkavállalói résztulajdonosi program (KMRP) részére,
  • és arról is, hogy a bank a KMRP részére támogatást nyújtson.

Az első napirendi pont háttere a következő: Az OTP igazgatósága idén szeptember 14-én úgy döntött, hogy felmondja a 2006. október 19-én a bank és az OPUS Securities között létrejött alárendelt swap megállapodást, és az OPUS által kibocsátott ICES kötvények fedezetéül szolgáló 14,5 millió darab OTP-részvényt (piaci érték a tegnapi záróárral számolva közel 256 milliárd forint) visszavásárolja az OPUS-tól. A döntés hátterében egyébként az áll, hogy az uniós szabályok módosulása miatt az ICES kötvények 2022. január 1-től sem a konszolidált szavatoló tőkében, sem az úgynevezett MREL2 követelmények teljesítésére nem vehetők figyelembe, valamint az ICES kötvény kamatfelára jóval magasabb, mint a bank által jelenleg kibocsátható MREL-képes szenior forrásé lenne.

Az ICES kötvények visszaváltásának eredményeképpen az OTP Csoport szavatoló tőkéje a bank tájékoztatása szerint hozzávetőleg 174 milliárd forinttal csökken, melyből 90 milliárd forint csökkenés a járulékos, Tier 2 tőkében, 84 milliárd forint csökkenés pedig az elsődleges alapvető tőkében, vagyis a CET1-ben jelentkezik. Az OTP Csoport tőkemegfelelési mutatója, a CAR a 2021. június 30-i 18,1 százalékhoz képest 1,1 százalékponttal, a 15,9 százalék CET1 ráta pedig 0,5 százalékponttal csökkenne, ceteris paribus. Az ICES kötvények visszaváltása a nettó kamateredményben nem okoz változást. Az ICES tranzakcióval a saját részvények az OTP könyveibe kerülnek. A saját részvények visszavásárlása nem csökkenti sem a konszolidált szavatolótőkét, sem a sajáttőkét, mivel az ICES kötvények mögötti OTP részvények konszolidált szinten jelenleg is saját részvényként kerülnek kimutatásra.

Ha az OTP Csoporthoz kerülő saját részvények eladásra kerülnek egy, az OTP Csoporttól független harmadik fél számára, az az OTP Csoport konszolidált sajáttőkéjét és szavatolótőkéjét azonos értékben növeli. A saját részvény eladás által felszabaduló tőkét az OTP Csoport további akvizíciókra, és a hitelállomány organikus bővülésére tervezi felhasználni. A ma reggel megjelent közleményben arról írnak, hogy

a bank folyamatosan vizsgálja az értékteremtő akvizíciók lehetőségét elsődlegesen a kelet-közép-európai régió azon országaiban, ahol már jelen van az OTP Csoport, de a bank szerint új piacokon is ígéretes lehetőségek kínálkoznak, melyek egyike Üzbegisztán. Az OTP Csoport számára kiváló növekedési lehetőséget jelenthet az alulfejlett bankpiac a magas népességű Üzbegisztánban, ahol már megkezdődtek a gazdasági reformok és a bankszektor privatizáció előtt áll, írják a közleményben.

Üzbegisztán egyébként nem új sztori, idén márciusban előbb Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből, majd Szijjártó Péter nyilatkozatából derült ki, hogy az OTP beléphet az üzbég bankpiacra, a magyar bank részt vehet az üzbég bankrendszer privatizációjában, vagyis reális az esélye annak, hogy most először Európán kívül terjeszkedjen a magyar bankcsoport.

A ma megjelent közlemény alapján – és erről szavaznak majd az október 15-i közgyűlésen a részvényesek – az OTP-nél létrehozandó két KMRP célja az, hogy

legfeljebb 210 milliárd forint értékben OTP-részvényeket vásároljon.

A saját részvények OTP KMRP-k részére történő esetleges értékesítése tőzsdei ügyletként piaci áron történne, a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó szakvéleménye alapján a 10 százalékot meg nem haladó részesedések blokk tranzakcióként való értékesítése esetén, nemzetközi benchmarkok alapján a tranzakció zárását megelőző nap forgalommal súlyozott átlagárfolyamához viszonyítva

5,5 százalékos diszkont alkalmazása indokolt.

Amennyiben a Bank az ICES tranzakció eredményeképpen tulajdonába került és részben eladni kívánt saját részvénycsomagot a KMRP-k részére értékesíti, azzal egyrészt elősegíti a munkavállalók és a részvényesek érdekeinek hosszútávú összehangolását, másrészt egy hosszú távon stabil tulajdonosi kör kialakulását, áll a közleményben. Mivel az OTP KMRP-k az OTP Csoporttól független harmadik félnek minősülnek, a sajátrészvények OTP KMRP-knek történő eladása után ezen részvények az OTP Csoport sajáttőkéjéből és szavatolótőkéjéből várhatóan nem kerülnek levonásra. Amennyiben a bank az OTP KMRP-k részére 210 milliárd forint értékben saját részvényt értékesítene, az OTP Csoport sajáttőkéje és szavatolótőkéje is hozzávetőleg 204 milliárd forinttal növekedne.

Az OTP a két KMRP részére működési és finanszírozási célú támogatást nyújt,

ezek évente egy alkalommal, külön-külön 2,5-2,5, összesen 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, amennyiben a két KMRP részvényszerzése időpontjában fennálló értéken legalább 200 milliárd forint értékű OTP törzsrészvény kerül a két KMRP tulajdonába. Amennyiben a két KMRP szervezet tulajdonába ennél alacsonyabb értékben kerülnek OTP törzsrészvények, a támogatás összege arányosan csökken. A támogatás ellenszolgáltatás nélkül, a két KMRP szervezet bírósági nyilvántartásba vételét követő első üzleti évtől kezdve a KMRP-k megszűnését kimondó záró közgyűlésükig bezárólag minden olyan üzleti évben kifizetésre kerül, amely üzleti évben a bank a részvényeseknek osztalékot fizet. A jövőben létrehozandó KMRP-knek is támogatást nyújtana a bank.

Az OTP árfolyama ma reggel, a hír megjelenését követően már közel 2 százalék pluszban is állt, jelenleg 1,5 százalékos emelkedésben van, idén már 34 százalékot emelkedett.

Élet az ingatlanon túl, befektetési, megtakarítási ötletek, piaci aktualitások a Portfolio befektetési szakértőitől. Ingyenes tőzsdei előadás szeptember 24-én a LAKÁS 2021 KIÁLLÍTÁSON, ahol többek között az OTP-ről is szó esik majd. Jelentkezés ITT.

otp

Címlapkép: STR/NurPhoto via Getty Images

vakcina vírus
koronavírus vakcina oltás getty stock
járvány vírus oltás
vakcina védőoltás védelem

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
fiatalok a kanapén életbiztosítási szerződést kötnek