Előfizetői tartalom

A CSOK meztelen valósága: kiderült, mire mennek el a súlyos milliók

Portfolio
A három gyermekre CSOK-ot igénylő családok 82 százaléka már az igényléskor rendelkezett három gyermekkel, a két gyermekre CSOK-ot igénylők 43 százaléka pedig két gyermekkel – állapítja meg egy friss tanulmány, amely többek között e családtámogatási forma gyermekvállalásra gyakorolt hatását kutatja.  A nagycsaládosok 58 százaléka, a nem nagycsaládosoknak pedig 47 százaléka vásárolt használt ingatlant. Az összes igénylő négyötöde saját bevallása szerint a támogatás igénybevételekor nem rendelkezett lakóingatlannal a kutatásban, amely megismétli egy 2019-es tanulmány megállapítását: a CSOK megjelenése a megnövekvő kereslet révén jelentősen felhajtotta az ingatlanok árát, ami felemésztette a támogatási összeg nagyobb részét.

Mennyire segítette az előzetes gyermekvállalást és az ingatlanszerzést a Családi Otthonteremetési Kedvezmény (CSOK) 2016 és 2020 között? – erre ad választ a legfrissebb Hitelintézeti Szemlében megjelent közös tanulmányában két szerző, Plöchl Kata és Obádovics Csilla. Egyetlen banknál támogatásban részesült összesen 625 (köztük 391 hitelfelvevő) háztartás anonim...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái