Előfizetői tartalom

Párhuzamos pénzügyi rendszer épül a világon: mit tudnak az iszlám fintechek?

Portfolio
A mostanában egyre többet hangoztatott és egyre mérvadóbb ESG befektetések kapcsán, elsőre talán nem biztos, hogy az iszlámra asszociálnánk. A vallás azonban - az élet számos más területe mellett - a pénzügyeket is szigorú megkötésekkel igyekszik szabályozni. A tilalmak pedig olyan etikus gyakorlatotokat eredményeznek, amik sok szempontból fedik a fenntarthatósági és szociális szempontokat képviselő vezetési keretrendszer előírásait. A fintechnek köszönhetően az iszlám pénzügyi szolgáltatások globális hozzáférhetősége egyre nő, így a fenntarthatóságra törekvő befektetőknek is érdemes lenne komolyan venni a szektort.

Halal vagy haram? Mielőtt az iszlám fintechek terítékre kerülnének érdemes kitérni arra, hogy a vallás milyen korlátokat állít a pénzügyek elé és hogy ezek milyen - a hagyományos nyugati bankrendszertől idegen - gyakorlatokat eredményeznek. Az iszlám banki tevékenység egészen a 7. századig nyúlik vissza, de modern intézményi háttere az olajkereskedelem fellendülésével...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés