koin fintech
Bank

Cseh partnerrel egyesülve terjeszkedik a világon egy magyar fintech sikersztori

Portfolio
A magyar W.UP fintech cég és a cseh székhelyű Banking Software Company (BSC) társaság bejelentette egyesülését. A két vállalat a szükséges hatósági jóváhagyások birtokában Finshape néven új cégcsoportot hoz létre a nemzetközi terjeszkedés elősegítésére. Az egyesülés eredményeként létrejövő digitális banki technológiai szolgáltató célja, hogy low-code platform- és adatalapú perszonalizációs megoldások ötvözésével felgyorsítsa a bankok ügyfélközpontú digitális fejlesztéseit. A tranzakcióban részt vesz a PortfoLion Capital Partners, az OTP csoport kockázati tőkebefektető vállalata, mely friss tőkét biztosít az Finshape terjeszkedéshez Európában, Ázsiában és Közel-Keleten.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio október 13-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Gyorsabb banki digitalizáció

A koronavírus-járvány az elmúlt másfél évben felülírta a korábbi ügyféligényeket és jelentősen felgyorsította a bankszektor digitalizációját. Az aktív online banki felhasználók száma 2024-re várhatóan eléri a 3,6 milliárdot, az európai, ázsiai és közel-keleti régió piacain a legtöbb banki szereplő mégis jelentős lemaradásban van a teljesen digitális „neobankok” és technológiai óriások által kínált ügyfélélményhez képest. A kelet-közép-európai pénzintézetek ötödének egyáltalán nincs digitalizációs stratégiája, és erre szakosodott szakembergárdával is csak körülbelül egyharmaduk rendelkezik.

A sikeres banki digitalizáció kulcsa, hogy az új fejlesztések minél rövidebb átfutási idővel váljanak elérhetővé a banki ügyfelek számára. Ez a felismerés hívta életre a BSC és a W.UP szövetségét, melynek célja egy olyan szolgáltató létrehozása, amely egyszerre kínál könnyen telepíthető és kezelhető digitálisplatform-megoldást és lehetőséget a banki ügyfélinterakciók személyre szabására.  Az előbbi a saját digitális felületek fejlesztésében és modernizálásában, az utóbbi pedig az ügyféladatok elemzésében, értelmezésében és ügyfélfókuszú felhasználásában nyújt segítséget a bankoknak.

650 fős fintech vállalat

A Finshape 650 fős csapata már az induláskor több mint 100 ügyfelet szolgál ki 4 kontinensen, köztük olyan bankokat, mint a Raiffeisen, a BNP Paribas, az Erste, a Société Générale vagy az Alfa-Bank. A csoportot Petr Koutný, a BSC vezérigazgatója és Nyíri József, a W.UP vezérigazgatója közösen irányítja majd. Nyíri József aktívan közreműködött a hazai piacon meghatározó IND Group 2014-es eladásában, amelyet a világ egyik legnagyobb fintech vállalata, a Finastra (korábban Misys) vásárolt meg. A PortfoLion vezérigazgató-helyettese, Nieder Jenő az igazgatótanács elnöki pozíciójában csatlakozik az új csoporthoz.

Külföldi terjeszkedés

A Portfoliontól megkérdeztük, hogy a kockázatitőke-társaság mekkora befektetéssel támogatja a Finshape terjeszkedését, ám ezt az információt nem osztották meg velünk. Ellenben azt megtudtuk, hogy a PortfoLion a jövőben tulajdonosként is támogatja a társaság terjeszkedését.

Kérdésünkre azt is elárulták, az organikus növekedést a már meglévő piacok fejlesztésével, Európában, az APAC (Ázsia) régióban és a Közel-Keleten (MENA régió) tervezik. Az akvizíciós növekedésre nincs előre meghatározott területi korlátozás, inkább ágazaton belüli szinergiákat keres a csoport.

A PortfoLion vezérigazgató-helyettese, Nieder Jenő szerint a kelet-közép-európai régiót a magas technológiai képzettség, a fejlett digitális infrastruktúra és a vállalkozószellem teszi a digitális transzformáció egyik motorjává világszinten. A Portfolion a Finshape új piacokon történő terjeszkedését támogatja organikusan vagy akár felvásárlások útján is.

A W.UP ügyvezetője, Nyíri József szerint: „Az egyik fő ok, amiért a W.UP és a BSC ennyire jól illeszkednek egymáshoz az, hogy a termékeink és a tudásunk egyesítésével a bankok egy helyről tudják felvértezni magukat, hogy adat- és ügyfélélmény-vezérelt vállalattá válhassanak.”

Mit kell tudni a W.UP-ról?

A budapesti székhellyel és londoni irodával rendelkező W.UP 2014-ben jött létre és mára több mint 150 szakértőt foglalkoztat a pénzügyi szolgáltatások és a szoftverfejlesztés különböző területeiről. A cég a digitális banki fejlesztések mellett banki ügyfelek szokásainak adatvezérelt elemzésével foglalkozik. Perszonalizációs platformjuk valós idejű interakciókon keresztül segíti a bankokat a digitális értékesítés és az ügyfélélmény növelésében.

A társaságban érdekeltséggel rendelkezik az a Vinnai Balázs is, aki Nyíri Józsefhez hasonlóan az IND alapításában és későbbi értékesítésében is részt vett. A szakértővel korábban részletesen beszélgettünk a W.UP jövőjéről ebben az interjúban.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio október 13-ai Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

A címlapkép forrása: Getty Images.

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
tizezer forint bankjegy