deutsche bank frankfurt getty stock
Bank

500 millió eurós perbe keveredett a Deutsche Bank

Portfolio
Spanyolország egyik legnagyobb hotelcsoportja 500 millió eurós kártérítést követel a Deutsche Banktól, amiért kockázatos devizapiaci derivatívákat adott el, amin persze sokat bukott a hotellánc – számol be a hírről a Financial Times.

A lap szerint a mostani ügy egyike a szintén egzotikus devizapiaci derivatívák értékesítése miatti botránynak, a bank több kis és közepes vállalkozásnak is eladott hasonló terméket Spanyolországban, amelyek közül sokan megégették magukat a befektetéssel.

A bajba került cégek közül néhány az Ibiza székhelyű Palladium Hotelcsoport tagjai, amely egyébként Spanyolország hetedik legnagyobb hotellánca. A hotel azzal vádolja a német pénzintézetet, hogy kihasználva naivitását, olyan terméket adott el neki, amelyet nem ért. A bank a lapnak azt nyilatkozta, hogy a vádaknak nincs alapjuk és nekimegy megy azoknak a bíróságon. A cikk szerint egyébként 50-100 közötti cég lehet érintett az egzotikus derivatívák vásárlásában.

A Palladium a vádirat szerint azt állítja, hogy a Deutsche Bank biztonságos fedezetként adta el a derivatívákat a devizapiaci fluktuációk és kamatok változásának kivédésére, azonban a hotellánc szerint olyan veszteségeket könyveltek el a befektetésen, hogy jelentős hitelt kellett felvenni azokra.

2019-re a Palladiumnak 259 derivatív tranzakciója volt. 2017-es csúcspontjukon ezek a derivatívák 5,6 milliárd eurós elméleti névértékkel bírtak, amely lényegében a hotelcsoport teljes mérlegét jelentette. Mindeközben a csoport mintegy 700 millió eurós konszolidált árbevétellel és mintegy 150 millió eurós adózás előtti eredménnyel bír.

A Deutsche Bank azzal védekezik, hogy a Palladium egy szofisztikált befektető, jelentős tapasztalattal a derivatív piacon. A bank kitér arra is, hogy a csoport éveken keresztül kötött hasonló ügyleteket a bankkal bármilyen panasz nélkül, és hozzátette: a hotellánc tisztában volt ennek az ügyletnek az előnyeivel és kockázataival is.

Címlapkép: Getty Images

elon musk getty editorial
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
tizezer forint bankjegy