jp morgan shutter
Bank

A vártnál jobb számokkal indul a banki gyorsjelentési szezon

Portfolio
Az elemzői várakozásokat meghaladó, 30,4 milliárd dolláros bevételről és 3,74 dollár egy részvényre jutó nyereségről számolt be a JP Morgan a harmadik negyedévre vonatkozó gyorsjelentésében. A bank részvényeinek árfolyama 0,6%-os erősödésben van a nyitás előtti kereskedésben.

Az elemzők által várt 29,8 milliárd dollárnyi bevétel és 3 dolláros EPS-t meghaladó, 30,4 milliárd dollár bevételről és 3,74 dollár egy részvényre utó nyereségről számolt be a JP Morgan a harmadik negyedévre vonatkozó gyorsjelentésében.

jpm1

A bank profit soron is jól teljesített, ugyanis a bank 2,1 milliárd dollárnyi tartalékot szabadított fel, amelyet korábban a hitelezési veszteségekre képeztek.

A gyorsjelentés főbb számai:

  • A bank profitja 11,7 milliárd dollár lett, 2,2 milliárddal meghaladva az előző év hasonló időszakában elért profitot. A növekedést elsősorban a 2,1 milliárd dollárnyi felszabadított, hitelezési veszteségre képzett céltartalék fűtötte.
  • A nettó bevétel 30,4 milliárd dollár lett, ami 2%-os növekedés éves összevetésben. A nem kamatjellegű bevételek 3%-kal 17,3 milliárd dollárra nőttek, a kamatbevételek pedig 1%-kal 13,2 milliárdra nőttek.
  • A nem kamatjellegű kiadások 1%-kal nőttek egy év alatt, a harmadik negyedévben 17,1 milliárd dollárt kitéve.
  • A hitelezési veszteségre képzett tartalék végül 1,5 milliárdos pluszba került, köszönhetően 2,1 milliárd dolláros felszabadításnak.
  • A lakossági üzletágban a bank profitja 12%-kal 4,3 milliárd dollárra nőtt.
  • A vállalati és befektetési banki üzletágban közel 30%-kal ugrott meg a bank eredménye, a bevételek pedig 45%-kal növekedtek, köszönhetően elsősorban a magasabb befektetési banki díjbevételeknek.
  • A vagyonkezelői üzletágban a profit 36%-kal 1,2 milliárd dollárra nőtt, a bevételek pedig a magasabb vagyonkezelési díjbevételnek köszönhetően 21%-kal 4,3 milliárd dollárra hízott.

Jamie Dimon, a bank vezérigazgatója azzal magyarázta a hitelezési veszteségre képzett tartalék jelentős felszabadítását, hogy kedvezőbbek lettek a gazdasági kilátások és ezzel együtt a bank kilátásai is. Kitért arra is, hogy a bank stratégiai felvásárlásokban gondolkodik, ezzel erősítve pozícióját és növekedési lehetőségeit a következő évtizedekre. A 2022 végére tervezett, 400 új fiók megnyitásából már több mint a felét sikerült elérni, emellett igyekeznek növelni jelenlétüket a lakossági bankolásban is világszerte. Ennek egyik fontos lépése, hogy nemrég megnyitották a digitális lakossági bankjukat az Egyesült Királyágban.  

A befektetők egyelőre pozitívan ítélik meg a JP Morgan számait, a bank részvényeinek árfolyama a nyitás előtti kereskedésben 0,6%-ot erősödik.

jpm

Címlapkép: Shutterstock

elon musk getty editorial
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
tizezer forint bankjegy