aipanel2021
Bank

Humbug vagy csodaszer? Kiderült, hol tart a mesterséges intelligencia a magyar bankoknál

Portfolio
A magyar bankok 70-80 százaléka használja már a mesterséges intelligenciát, de egyelőre csak egyes feladatokra, szigetszerűen, és nem a teljes értékláncban. A magyar nyelv korlátainak megugrása mellett a szervezeti kultúra alkalmazkodására is szükség lesz a további fejlődéshez – derült ki a Portfolio mai Banking Technology 2021 konferenciájának Kórász Tamás, a KPMG partnere által moderált panelbeszélgetéséből.

Hol tart a mesterséges intelligencia banki használata?

Bek-Balla László (Erste) elmondta: több területen alkalmazzák az AI-t, de nem mondhatni, hogy bárhol is domináns technológiává vált volna. Példaként a chatbotjukat, a hanganalitikai megoldásukat és a folyamatautomatizációs kezdeményezéseiket említette. Szerinte lesznek olyan elemei azonban az ügyfélkiszolgálásnak, amelyeket továbbra sem érdemes automatizációra alapozni. Fischer András (OTP Bank) elmondta: van olyan machine learning megoldásuk, amely az ingatlan-értékbecslést segíti, és az ügyfélcsőd-veszély felismerését vagy a személyre szabottságot is támogatja már az OTP-nél mesterséges intelligencia. Sok startuppal működnek együtt, és tudják: vannak a piacon AI-ként eladott, de nem AI-alapú megoldások. Például a kicsi adatszükséglet, a megoldás fejlődőképességének a hiánya, az üzleti szabályokra épített megoldások és a data scientistek hiánya gyanússá tehet egy-egy projektet vagy beszállítót, hogy nem is mesterséges intelligenciáról van szó.

Fáykiss Péter (MNB) szerint az MNB is alkalmaz AI-megoldásokat, és szerinte érdemes distinkciót tenni a már alkalmazott AI-megoldások és a humán interakcióhoz hasonlítható general AI között. Felméréseik szerint a bankok 70-80%-a már alkalmaz valamilyen AI-megoldást. Győrfi Gábor (Qualco) szerint mindenhová begyűrűzik az AI, ők prediktív modellek építésére használják a követeléskezelésben. Strén Gábor (Microsoft) szerint a hétköznapokba, ügyfélkapcsolatokba nagyon jó megoldásokat hoz az AI, ezt rengeteg érdekes példa mutatja. Meg kell találniuk a vállalatoknak a megfelelő komplexitású megoldásokat az egyes problémákra, nem kell túlbonyolítani, és minél közelebb kell lenniük az üzleti területekhez – üzente a cégeknek. Abrán József (SAS) szerint valamennyire definíció kérdése, mit tekintünk AI-nak, a bankok döntő többsége egyébként használ ilyet. Szerinte rengeteg olyan műhely létezik Magyarországon, ahol alkalmazásra nem kerülő pilotok váltják sorban egymást, ez gyanút kell hogy keltsen a megrendelőkben.

Korszakhatáron vagyunk a mesterséges intelligenciában?

Strén Gábor (Microsoft) szerint nincs korszakhatár, de egy nagyon erős trendben vagyunk. Nem a kiváltásban, hanem a kontrollban van az AI igazi hozzáadott értéke – vélte. Fáykiss Péter (MNB) szerint a mesterséges intelligencia valóban nem mindenre megoldás, de jó eszköz egyes problémák megoldására, a folyamatok optimalizálására. Fischer András (OTP) szerint most még a felfelé tartó ágon vagyunk, sok mindent belelátunk az AI-be, de lesz egy megálló, és szembesülni fog a piac a valósággal, hogy végül kialakuljon a köztes egyensúlyi állapot. Bak-Balla László (Erste) szerint szükséges, hogy egyre nagyobb teret nyerjen az AI, mert különben belefullad a pénzügyi szektor a feladatokba. Abrán József (SAS) szerint előbb-utóbb kiváltja az emberi munkaerő egy részét a mesterséges intelligencia. Az USA-ban pl. a nem szellemi munkát végzők 25%-a vezet valamilyen járművet, az ő munkájukat idővel ki fogja váltani az AI.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy nagy feladat a nyelvi korlátok lebontása a mesterséges intelligencia nagyobb volumenű felhasználásában, így a magyar nyelvhez illeszkedő megoldásoknak nagy szerepe van. Úgy tűnik, a szigetszerű megoldások (pl. chatbot) jelentik most az AI elsődleges felhasználási terepét, a teljes értékláncban való használatuk még nagy munkát jelent a bankok számára.

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
forinteuroarolyambankjegy