Sok szempontból csalódást okozott a PSD2
Bank

Sok szempontból csalódást okozott a PSD2

Portfolio
A Portfolio Banking Technology III/B panelbeszélgetésén a harmadik feles pénzügyi szolgáltatók részéről Szabó Márton a Koin ügyvezetője, Zádor Balázs a Recash ügyvezetője, banki oldalról Kuhárszki András, az OTP digitális banki fejlesztési igazgatója, szabályozói oldalról pedig Luspay Miklós az MNB főosztályvezetője osztották meg gondolataikat a bizonyos értelemben csalódásként értékelt PSD2 kapcsán.

Mi történt a PSD2 bevezetése óta?

Kuhárszki András szerint egyértelműen „eltűnt a rózsaszín köd”, az elvárások nagyok voltak, a kihívás szabályozói oldalról pedig óriási. Az elvileg páneurópainak szánt keretrendszert mindenhol máshogy sikerült implementálni. Az elmúlt két év igazolta a félelmeket, és a bankok részéről óriási beruházás hatása sajnos elmaradt a várttól, a számlavezető pénzintézeteknek viszont még keményebben kell dolgozni, hogy behozzák a lemaradást.

Luspay Miklós úgy véli, hogy a PSD2 régi adósság volt az ügyfelek védelme szempontjából is, hiszen sokkal magasabb biztonsági szintet írt elő. A cél a verseny beindítása volt a bank és a fintech szektor között egy szabályozott környezetben, de az open bankinggal kapcsolatos reményeket nem váltotta be.

Szabó Márton szerint még korai értékelni a helyzetet, mert az igazán fontos lépéseket még csak most tették meg. Alapból hosszú folyamat volt mire megszületett a szabályozás, tavaly jutottak el odáig, hogy felvették a bankokkal a kapcsolatot. Zádor Balázs élesebben fogalmazott, szerinte ugyanis a háttérrendszer nem működik megfelelően, így a kezdeményezés egyelőre értékelhetetlen, és a másfél éves kimaradás komoly hátrányt jelentett az alapvetően kockázati tőkéből működő harmadik feles szolgáltatóknak (Third Party Provider, -TPP).

Mit kellene máshogy csinálni?

Zádor szerint sok banknál értékelhetetlen a kommunikáció, és van hogy nem válaszolnak az üzenetekre, amit minden rosszindulat nélkül nem tud nem időhúzásként értékelni. A bankok valamiért nehezen akarják elfogadni, hogy létezik ez a direktíva és hogy ennek megfelelően kellene eljárniuk.

Luspay úgy véli ez a jogalkotók hibája is, akik nem határozták meg pontosan, hogy milyen időtávon kell végrehajtani a rendelkezéseket, a kommunikációs hibák pedig ebből fakadnak. A harmadik feles szolgáltatóknak könnyebb dolga lenne egy egységes API rendszerrel, ami a PSD3 kapcsán már szóba került.

Kuhárszki András elmondta, hogy üzletileg is érdekeltté kell tenni a banki szereplőket, hogy végrehajtsák az open banking megteremtéséhez szükséges változtatásokat. Egyelőre ez szerinte nem érvényesül eléggé és a pénzügyi szervezetek inkább kényszerként élik meg az open banking követelményeinek való megfelelést.

Az MNB részéről Luspay elmondta, hogy nehéz engedélyeztetni harmadik feles szolgáltatásokat, az eljárás több kört igényel, és sok dokumentumra van szükség. Az MNB Innovation Hubja viszont igyekszik minden támogatást megadni a feltörekvőknek. Kuhárszki szerint a TPP-k felkészültsége elég vegyes képet mutat. Találkozott már olyanokkal is, akik azzal sem voltak tisztában, hogy licenszköteles szolgáltatást készülnek elindítani, de voltak nagyon „talpraesett” szereplők is.  

Kuhárszki elmondta, hogy legfeljebb 10 éven belül az open banking túllép majd a szabályozási kereteken és bilaterális szerződésekre, vagy teljesen új keretrendszerre lesz szükség. Lehet, hogy a PSD3 ezeket is kezeli majd. A szakértő arra számít, hogy az igazi áttörés a B2B területen várható. A szabályalkotóknak Luspay szerint arra kell figyelni, hogy ha bármin változtatnak, akkor azt egyértelműen közöljék az érintettekkel.

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
forinteuroarolyambankjegy