magnet
Bank

Felvásárolnak egy magyar bankot!

Portfolio
Megvásárolja a MagNet Bank a nála jóval kisebb mérlegfőösszegű, de hasonló hitelállományú, tavaly veszteségesen működő Sopron Bankot. A felvásárlás hátterében a mérethatékonyság javítására és a földrajzi lefedettség növelésére tett erőfeszítés állhat, összeolvadásról egyelőre nincs szó.

A Magnet közleménye szerint a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. és az osztrák Hypo-Bank Burgenland AG között a tegnapi napon megállapodás született, amelynek értelmében a magyar tulajdonú MagNet Bank Zrt. felvásárolja a Hypo-Bank Burgenland AG magyarországi leányvállalatát, a Sopron Bank Zrt-t. A tranzakcióhoz szükséges a Magyar Nemzeti Bank engedélye, mellyel

a Sopron Bank a MagNet Bank 100%-os leányvállalatává válik.

A Sopron Bank Zrt. értékesítését követően a Hypo-Bank Burgenland AG nem vonul ki, Magyaországon a vállalati ügyfelek kiszolgálására helyezi a hangsúlyt, elsősorban az ingatlanfinanszírozás területén. Fáy Zsolt, a magyar közösségi bank elnöke kijelentette: „A felvásárlással a MagNet Bank nemcsak nyugat-magyarországi fiókhálózatra tesz szert, de közel duplájára növelheti piaci részesedését, amely lehetőséget teremt a további dinamikus fejlődésre, és olyan régiókba is eljuttathatja az értékalapú bankolást, ahol eddig ez kevésbé volt elérhető.”

A 100%-ig magyar magántulajdonban lévő MagNet Bank az elmúlt 25 évben mindvégig nyereségesen működött a hazai piacon, és számos korábbi felvásárlás – köztük a 2013. évi Banco Popolare Hungary akvizíciója – révén is, mára több mint 50 ezer ügyfelet szolgál ki - közölték.

Ahogy az alábbi táblázatba is látható, mérlegfőösszeg alapján a MagNet Bank jóval nagyobb a Sopron Banknál, a hitelállomány szempontjából azonban némileg még nagyobb is volt 2020 végén a Sopron Bank a MagNetnél. A MagNet Bank pénzügyi számai tavaly jobbak voltak, a Sopron Bank veszteségesen működött.

A MagNet és a Sopron Bank 2020-as adatai (mrd Ft)
  MagNet Bank Sopron Bank
Méregfőösszeg 252,9 106,6
Hitelállomány 82,3 89,4
Betétállomány 129,7 94,9
Saját tőke 15,8 9,9
Működési bevétel 7,305 3,701
Adózott eredmény 0,382 -0,147
Forrás: MNB, Portfolio    

A viszonylag kis piaci részesedésű bankok közötti M&A-tranzakciókat általában mérethatékonysági megfontolások motiválják, ennek a szempontnak valószínűleg most is nagy szerepe volt: a MagNet Bank jelentős szinergiákat realizálhat az akvizíciókból. Emellett a társaság közleménye a földrajzi lefedettség növelésére is utal. A két bank együtt a lakossági és a kkv szolgáltatások területén növekedhet tovább, a szinergiák teljes kihasználása valószínűleg a leánybank beolvasztását is indokolttá teszi majd a MagNet Bank számára.

Címlapkép: MTI Fotó/Róka László

elon musk getty editorial
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
tizezer forint bankjegy