Takarékbank_2
Bank

Nagy változás jön a Takarékbank körül: lebontják az integrációs intézményrendszert

Portfolio
Ma tárgyalhatja az Országgyűlés a szövetkezeti hitelintézetek integrációját szabályozó 2013-as törvény módosítását, a kormány javaslata szerint ugyanis a Takarékbank létrejöttének és országos működésének köszönhetően „lebonthatóvá vált a 2013-ban törvényi szabályozással létrehozott atipikus intézményrendszer.” Az Integrációs Szervezet – eddig szavatolótőkeként is funkcionáló - vagyonát a bankholding által kibocsátandó kötvényekbe fogják fektetni, az Integrációs Szervezet megszűnésekor pedig ezek a kötvények a korábbi 136 milliárdos tőkejuttatást adó állam tulajdonába kerülnek „vissza”.

Teljesült a cél

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter jegyzi a törvényjavaslatot, amelynek általános indokolása szerint megállapítható, hogy a szövetkezeti hitelintézetek integrációjának működése mára megszilárdult. 2019. október 31-én 11 takarékszövetkezet és két bank cégjogi egyesülésével

A KORÁBBI KÖZEL 120 TAKARÉKSZÖVETKEZETBŐL MÁRA EGYETLEN, ORSZÁGOS LEFEDETTSÉGŰ, UNIVERZÁLIS KERESKEDELMI BANK JÖTT LÉTRE TAKARÉKBANK ZRT. NÉVEN, AMELY KITERJEDT FIÓKHÁLÓZATA RÉVÉN ALKALMAS ARRA, HOGY BETÖLTSE A VIDÉK BANKJÁNAK SZEREPÉT.

E folyamatok eredményeként lebonthatóvá vált a 2013-ban törvényi szabályozással létrehozott atipikus intézményrendszer, egyben az intézkedés a hitelintézeti szektor hosszú távú, stabil működése szempontjából, az ország pénzügyi infrastruktúrája vonatkozásában közérdeknek tekinthető – olvasható az általános indokolásban.

Megmaradt tagok

Az Integrációs Szervezet honlapja szerint az összeolvadások eredményeként jelenleg már csak 5 tagja van a szervezetnek:

“KMF” Közép-magyarországi Fejlesztési Zrt.
MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Takarékbank Zrt.
Takarék Jelzálogbank Nyrt.
Takarék Egyesült Szövetkezet

Közülük a Takarékbank Zrt. az integráció legnagyobb, univerzális kereskedelmi bankként működő intézménye, amely magába olvasztotta a takarékszövetkezetek mellett a korábbi FHB Bankok tevékenységeinek döntő részét is. Az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank a korábbi szövetkezeti integrációból megmaradt központi bankként, a Takarék Jelzálogbank pedig a jelzálogleveket kibocsátó jelzáloghitel-refinanszírozóként működik a csoporton belül. A Takarék Egyesült Szövetkezet az egyetlen megmaradt szövetkezetként (az egyesülések során a létrejövő Takarékbank Zrt-ben közvetlen részvénytulajdont szerezni nem tudó vagy nem kívánó) takarékszövetkezeti részjegyesek tulajdonaként jött létre.

Kötvényt bocsát ki a bankholding

A részletes indokolás szerint az integráció létrehozatalakor közérdekű cél volt a takarékszövetkezeti szektor működési kockázatának a csökkentése, amihez hozzájárult az, hogy – egységes szabályok szerinti kockázatkezelés mellett – az Integrációs Szervezet vagyona szavatoló tőkeként működött.

Indokolt azonban ennek az atipikus tőkeelemnek a magyar pénzügyi rendszerből történő fokozatos kivezetése figyelemmel arra is, hogy az integráció működése mára megszilárdult. A törvényjavaslat az integráció céljainak megvalósulása érdekében rögzíti, hogy

az Integrációs Szervezet köteles vagyonát az Integrációs Szervezet tagja felett ellenőrző befolyást gyakorló tagállami pénzügyi holding társaság anyavállalat által kibocsátásra kerülő, az e rendelkezésben foglalt feltételeknek megfelelő kötvényekbe fektetni 2022. január 31. napjáig, és a tagállami pénzügyi holding társaság anyavállalat az Integrációs Szervezet e rendelkezésen alapuló megkeresésében meghatározott értéken köteles a kötvények kibocsátására.

A törvényjavaslat nem mondja ki egyértelműen, de valószínűsíthetően a nyáron alapított Magyar Takarék Bankholding kötvénykibocsátásáról van szó, ugyanis a Magyar Bankholding az október közepi bejelentés szerint erre a leányvállalatára ruházta át tulajdonosi részesedését a Takarékbankban és a Takarék Jelzálogbankban. A törvényben szabályozott kötvénykibocsátás magyarázatot adhat a köztes tulajdonosként csak nemrég megjelent Magyar Takarék Bankholding szerepére.

A rendelkezés célja, hogy az Integrációs Szervezet hitelintézet tagjai hosszú távon is stabilan megfeleljenek a prudenciális követelményekről szóló EU-s és magyar jogszabályoknak. A törvényjavaslat rögzíti ugyanis, hogy a kötvényjegyzésből származó pénzeszközt az Integrációs Szervezet hitelintézet tagjai vagy a velük együtt összevont alapú felügyelet alatt álló további hitelintézetek saját tőkéjének megemelésére kell fordítani, ami magában foglalja azt a lehetőséget is, hogy mind az Integrációs Szervezet hitelintézet tagjainak a saját tőkéje, mind az Integrációs Szervezet tagjaival együtt összevont alapú felügyelet alatt álló további hitelintézetek saját tőkéje kerül megemelésre.

A törvényjavaslat rögzíti az ügylethez kapcsolódóan az Integrációs Szervezet tagjában közvetlen vagy közvetett befolyásoló részesedéssel rendelkező személyek együttműködési kötelezettségét is.

Lebontják az integrációs szervezetrendszert

Az integráció szervezetrendszerének lebontása érdekében rendelkezik a törvényjavaslat az Integrációs Szervezet hitelintézeti tagjainak kötelező kilépéséről, továbbá arról is, hogy

az Integrációs Szervezet jogutód nélkül megszűnik valamennyi integrált hitelintézeti tagjának kilépése esetén.

Ez esetben megszűnnek az integrációs üzleti irányító szervezet törvényben meghatározott feladatai, továbbá az ebből eredő jogosultságai és kötelezettségei, valamint megszűnik az Integrációs Szervezet tagjai közötti egyetemlegesség is.

Az Integrációs Szervezet megszűnése esetén annak vagyona, így az általa lejegyzett kötvényállomány tulajdonjoga is a magyar államra száll az állam által korábban a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapján keresztül a szektor rendelkezésére bocsátott anyagi jellegű kompenzációra tekintettel. (Utóbbi az Integrációs Szervezet felállításakor 136 milliárd forintos állami tőkejuttatást jelentett - a szerk.)

A szabályozásnak a pénzügyi közvetítő rendszer hosszú távú stabilitását erősítő célja azáltal teljesül véglegesen, ha a hazai pénzügyi közvetítő rendszer részét képező hitelintézetek kivezetik a tőkeszerkezetükből az atipikusnak tekinthető tőkeelemeket – rögzíti a törvényjavaslat.

A törvény a kihirdetését követő 8. napon lép majd hatályba.

séf étterem szakács főzés
schiphol
repülés légitársaság boeing dreamliner utazás naplemente repülő
Amerika Kína sakk stockfotó

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
koronavírus karácsony getty stock