Portfolio signature

Technológiai vihar forgatja fel a biztosítókat: hova jutottak az insurtechek?

Tonács Attila
A technológiai változások szele a biztosítási szektort is elérte és egyre inkább arra sarkalja a konzervatív piaci szereplőket, hogy a pénzügyi piachoz hasonlóan alkalmazkodjanak a megváltozott fogyasztói szokásokhoz. Az eszközkínálat meglehetősen széles és új képességek tucatjait teremtheti meg a bonyolult folyamatokkal küzdő biztosítók számára. Az insurtecheknek meg kell küzdeniük ugyan a merev piaci viszonyokkal, de a befektetések óriási mértéke jelzi, hogy ez talán már nem is jelent akkora kihívást, mint évekkel ezelőtt.

A biztosítói piacon is hasonló folyamatok és diszruptív törekvések zajlanak, mint a fintech szektorban, ám a termékek sajátosságából adódóan mindez sokkal lassabban történik és a piaci adottságok is jobban kedveznek az inkumbens szereplőknek.

A CARE szemlélet

A megváltozott szemlélet szerint az „újhullámos” biztosítók sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a személyre szabott szolgáltatások kialakításra és az ügyfélélményre. Ezt a törekvést a CARE (Convenience, Advice, REach) mozaikszó sűríti magában, amit a nagyobb szereplők is egyre inkább igyekeznek magukévá tenni.

  • C: non-stop kényelem, ami gyors válaszidőt, valamint többcsatornás hozzáférést jelent a kötvényinformációkhoz és a számlavezetéshez
  • A: tanácsadás, igényre szabott termékek, valamint a kockázati profil kezelése a szerződés teljes időtartama alatt
  • RE: Az ügyfelek elvárják a biztosítóktól, hogy elérhetők legyenek és a preferenciáknak megfelelően érdemben foglalkozzanak velük

Az insurtech társaságok céja – az általános hatékonyságjavítás mellett – tehát az is, hogy ultraperszonalizált biztosítási kötvényeket kínáljon az ügyfeleknek, aminek lényegi eleme az adatgyűjtés és -elemzés. Ehhez viszont kifinomult technológiai háttérre van szüksége.

Nagy felfordulást hoznak az insurtechek

  • A CARE szemlélet
  • Milyen technológiákat használ az insurtech szektor?
  • Mire számíthatnak az új szereplők?
  • Földcsuszamlásszerű átalakulás a piacon
  • Hol történtek a legnagyobb innovációk?

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések