befektetés kripto üzletember stablecoin
Bank

Már több mint százezren szkennelték be a szemüket az ingyen kriptopénzért

Portfolio
Írisz-szkennerekkel ellátott gömbök segítségével osztják szét a Worldcoin nevű kriptovalutát 1 milliárd ember között szerte a világban. A pilotra már több mint százezren feliratkoztak.

Már több mint százezren szkennelték be a szemüket annak reményében, hogy Worldcoinhoz jussanak, miután a kriptoeszközöket fejlesztő startup írisz-szkennenrrel ellátott gömböket állított ki a világ mind a négy kontinensén. Az eszköz a szemgolyó beolvasásával egy kódsort generál, amivel később a felhasználó kriptopénzt igényelhet majd. Eddig a világ 12 országában, Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában helyeztek ki ilyen gömböket. A legtöbb feliratkozót eddig Chilében sikerült összegyűjteni.

A Worldcoin az eddigi legambiciózusabb kripto-projekt, amit sokan az alapjövedelemhez hasonlítanak, és még az ötletgazdák szerint is bizonytalan a végkimenetele.  

A fejlesztők tagadták, hogy vissza tudnának élni az adatokkal, mert elmondásuk szerint a gömböknek csak addig van szükségük az íriszről készült képekre, ameddig a rendszer létrehozza a  jogosultságot igazoló kódot. A szemek tulajdonosát pedig akkor sem lehetne beazonosítani, ha a képek mégis mentésre kerülnének, a blockchain-alapú háttértechnológia anonimitásának köszönhetően.

A Worldcoinon dolgozó csapat már túl van 25 millió dollár tőkebevonáson, a befektetők pedig 1 milliárd dollárra értékelték a projekttulajdonos Tools for Humanity céget.

A projekt befektetői és alapítói között van Sam Altman is, aki az alapjövedelem bevezetésének egyik nagy élharcosa. A Worldcoin 10 milliárd tokent tervez szétosztani összesen, aminek 80 százaléka a felhasználókhoz, 10 százaléka cég befektetőihez, további 10 százaléka pedig azokhoz az vállalatokhoz kerülnek majd, amelyek a gömböket gyártják és a hálózatot fejlesztik. Sok más kriptovalutához hasonlóan a Worldcoin tokenei mögött sem állnának hagyományos pénzeszközök.

(Financial Times)

Címlapkép forrás: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Erste fiók Győrben