kriptopenzek
Bank

Hamarosan akár a sarki boltban is fizethetünk kriptóval?

Portfolio
A kriptopénzeket övező legégetőbb kérdés, hogy vajon alkalmasak lesznek-e a széleskörű hétköznapi használatra. A kriptovaluták fejlesztői eredetileg úgy álmodták meg a fizetőeszközeiket, hogy azoknak ne kelljen központi szervezetek – például kártyatársaságok - infrastruktúrájára támaszkodni. A kirptopénzekkel folytatott tranzakciók volumene viszont eltörpül a kártyás tranzakciók volumene mellett, így kézenfekvő lenne a kettőt összekötni. A MasterCard és a Bakkt közös projektje erre vállalkozott.

A Bakkt - ami jelenleg egy kriptokezelő platformként működik - egy digitális pénztárcán tárolná a kriptovalutákat és fizetéskor olyan pénznemre konvertálná át, amit a kereskedő is elfogad. Ezt az összeget pedig a Mastercard hálózatán keresztül küldené el.

Többen is a kriptokártyákban látják a jövőt:

  • A BlockFi és Visa együttműködéséből született a BlockFi Rewards hitelkártya, amely kriptovalutában jutalmazza a felhasználóit. Egy átlagos Rewards felhasználó évente 30 000 dollárt költ, ami jóval nagyobb összeg, mint amit hitelkártyákon keresztül szoktak elkölteni. A BlockFi már 120 bitcoint utalt ki jutalomként az ügyfeleinek.
  • A Coinbase egy Visa betéti kártyát bocsát a felhasználók rendelkezésére, amellyel szabadon elkölthetik a platformon birtokolt kriptopénzeiket, úgy, hogy közben 4 százalékos visszatérítést is kapnak.

A kripovalutákkal az a legnagyobb probléma, hogy az értékük sokszor kiszámíthatatlanul változik. Ez pedig megnehezítené a mindennapi használatot. Erre találták fel a stablecoinokat, amiket hagyományos valutákhoz vagy egy árucikkhez, például az aranyhoz kötnek, hogy stabil értékkel rendelkezzenek, és elkerüljék azt az áringadozást, ami a kriptopénzekre jellemző. A stablecoin kibocsátók működésével kapcsolatban azonban számos aggály merült fel az utóbbi időben. A Tethert például azzal vádolják, hogy úgy bocsátott ki stablecoinokat, hogy nem volt mögöttük dollárfedezet. Ez egy „bankpánik” esetén óriási kockázatot rejt magában.

Az adózás is komoly visszatartó erő lehet a kriptopénzekkel szemben, hiszen a fizetéskor a kriptoegyenleget kell tekinteni adóalapnak, aminek az értéke hirtelen óriásit nőhet.

Annyi biztos, hogy a Mastercard kártyájával sokkal egyszerűbb lenne kriptóval fizetni és olyanok számára is hozzáférhető lenne, akiknek korábban nem volt tapasztalat digitális pénzekkel.

(protocol)

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Erste fiók Győrben