FONTOS Koronavírus Magyarországon: itt vannak a kedd reggeli adatok
unicredit shutter
Bank

Felvásárlási bejelentés helyett erős számokkal állt elő az UniCredit

Portfolio
Az elemzők által vártnál nagyobb nyereségről számolt be, és megemelte 2021-es előrejelzését ma reggel az UniCredit Group, miután vasárnapi bejelentése szerint elállt az állami kézben lévő Monte dei Paschi di Siena megvásárlásától. December 9-én új stratégiai tervvel áll elő az olasz bankcsoport.

A Reuters 23 elemű elemzői konszenzusa szerint a piac 838 millió eurós harmadik negyedéves adózás utáni eredményre számított, ehhez képest 1,06 milliárd euróról számolt be Olaszország második legnagyobb bankja.

A harmadik negyedévben

  • 4,4 milliárd eurós negyedéves bevételt ért el a társaság, ami egy év alatt 1,9%-os emelkedést jelent, köszönhetően elsősorban a díjbevételek kedvező alakulásának,
  • a bevételeken belül a nettó kamatbevételek 1,4%-kal 2,3 milliárd euróra, a díjbevételek 12,5%-kal 1,7 milliárd euróra emelkedtek, a 354 millió eurós kereskedési eredmény viszont 22,2%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál,
  • a bankcsoport működési költségei 2,4 milliárd euróra rúgtak, ami mindössze 1,7%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, így az év eddigi részében 0,2%-os költségmegtakarítást ért el a társaság 54,2%-os költség/bevétel arány mellett,
  • a kockázati költségek 27 bázispontot értek el, 36 bázisponttal kevesebbet, mint egy évvel korábban,
  • az immateriális tételekkel korrigált saját tőkére vetített tisztított eredmény (underlying RoTE) 8,4% volt, ami 2,9 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A bankcsoport egyúttal megemelte 2021-re vonatkozó várakozásait:

  • az idei bevételi szintre vonatkozó várakozást mintegy 17,5 milliárd euróra emelték, miközben a költségvárakozás 9,9 milliárd euró maradt,
  • 30 bázispontra javították a tisztított kockázati költségekre vonatkozó várakozást,
  • az idei éves, egyszeri tételektől tisztított (underlying) profit pedig 3,7 milliárd euró felett lehet (az első három negyedév 3,1 milliárd eurós teljes adózott eredményt hozott).

A magyar leánybank a harmadik negyedévben 51 millió eurós nyereséget termelt, szemben az egy évvel korábbi 27 millió euróval. az év eddig eltelt részében pedig 68-ról 104 millió euróra növelte hozzájárulását a csoport eredményéhez a kockázati költségek visszaesésének köszönhetően.

Andrea Orcel vezérigazgató szerint robusztusak a harmadik negyedéves számok, 2021. december 9-én pedig egy olyan új stratégiai tervvel fognak előállni, amely az egyszerűség, a digitalizáció és az ügyfélközpontúság hármasára épít majd.

unicredit

Címlapkép: Shutterstock

wall street
forint
bét
automatizáció robot autóipar technológia
magyar rendőrség
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
sötétház