bankfelirat
Bank

Itt az új banki szabályozás: végleges lesz Bázel III, és jönnek az éghajlati stressztesztek

Portfolio
Elfogadta tegnap az Európai Bizottság az uniós banki szabályok (a tőkekövetelményekről szóló rendelet és irányelv) felülvizsgálatát. A nemzetközileg vállaltnál két évvel később, várhatóan 2025-ben élesedő új szabályok változatlanul azt szolgálják, hogy az uniós bankok ellenállóbbá váljanak a potenciális jövőbeli gazdasági sokkhatásokkal szemben. Az Európai Bankhatóság (EBA) becslése szerint 10 európai nagybanknál 27 milliárd eurós tőkeszükséglet keletkezik, 89 bank tőkeszintje viszont már megfelel az új szabályoknak.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az intézkedéscsomaggal lezárul a Bázel III megállapodás végrehajtása. A megállapodás az EU és a G20-partnerek között a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság keretében jött létre azzal a céllal, hogy a bankok ellenállóbbá váljanak a potenciális gazdasági sokkhatásokkal szemben. A friss javaslatok a banki szabályokra vonatkozó reformfolyamat utolsó lépését jelentik.

Az Európai Bankhatóság előzetes becslése alapján a Bázel III szabályok EU általi véglegesítése nyomán 10 európai nagybanknál összesen 27 milliárd eurónyi extra tőkeszükséglet keletkezik, míg 89 másik bank már megfelel az előírt feltételeknek.

A felülvizsgálat a következő jogalkotási elemekből áll:

  • a tőkekövetelményekről szóló irányelv (2013/36/EU irányelv) módosítására irányuló jogalkotási javaslat;
  • a tőkekövetelményekről szóló rendelet (2013/575/EU rendelet) módosítására irányuló jogalkotási javaslat;
  • külön jogalkotási javaslat (úgynevezett „daisy chain” vagy jegyzési láncra vonatkozó javaslat) a tőkekövetelményekről szóló rendeletnek a szanálás tekintetében történő módosításáról.

Az intézkedéscsomag részei a következők:

A Bázel III végrehajtása – a gazdasági sokkhatásokkal szembeni ellenállóképesség erősítése

A csomag a szándékai szerint pontosan végrehajtja a Bázel III megállapodást, ugyanakkor figyelembe veszi az uniós bankszektor sajátosságait,

például az alacsony kockázatú jelzáloghitel tekintetében. Célja annak biztosítása, hogy a bankok által a tőkekövetelményeik kiszámításához használt „belső modellek” ne becsüljék alá a kockázatokat, és így elégséges tőke álljon rendelkezésre e kockázatok fedezésére.

Ezáltal a Bizottság szerint egyszerűbb lesz a kockázatalapú tőkemegfelelési mutatókat összehasonlítani a bankok szintjén, és ennek következtében helyre fog állni az e mutatókba vetett bizalom és az ágazat egészének stabilitása – remélik az Európai Bizottságnál.

A javaslat célja az ellenállóképesség erősítése anélkül, hogy jelentős mértékben megnövekednének a tőkekövetelmények. Ennek révén a tőkekövetelményekre gyakorolt általános hatás a szükséges mértékre korlátozódik, megőrizve az uniós bankszektor versenyképességét. Az intézkedéscsomag – különösen a kisebb bankok esetében – csökkenti a megfelelési költségeket a prudenciális előírások enyhítése nélkül.

Fenntarthatóság – a zöld átállás elősegítése

A bankszektor ellenállóképességének a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatok tekintetében történő erősítése a Bizottság fenntartható finanszírozási stratégiájának kulcsfontosságú területe. Elengedhetetlen javítani e kockázatok banki mérésének és kezelésének módján, ahogy fontos annak biztosítása is, hogy a piacok figyelemmel tudják kísérni a bankok tevékenységét. A prudenciális szabályozás kulcsszerepet játszik ebben a tekintetben.

A javaslat értelmében

a bankoknak a kockázatkezelés részeként módszeresen azonosítaniuk kell, közzé kell tenniük és kezelniük kell a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatokat (ESG-kockázatokat). Ennek részeként a felügyeleteknek és a bankoknak rendszeresen éghajlati stresszteszteket kell végezniük.

A felügyeleteknek a rendszeres felügyeleti felülvizsgálatok keretében értékelniük kell az ESG-kockázatokat. Valamennyi banknak közzé kell tennie azt is, hogy milyen mértékben van kitéve az ESG-kockázatoknak. A kisebb bankokra háruló indokolatlan adminisztratív terhek elkerülése érdekében a közzétételre vonatkozó szabályok arányosak lesznek.

A javasolt intézkedések növelni fogják a bankszektor válságálló-képességét, és azt is szavatolják, hogy a bankok figyelembe vegyenek fenntarthatósági megfontolásokat.

Szigorúbb felügyelet – az uniós bankok megbízható irányításának biztosítása és a pénzügyi stabilitás hatékonyabb védelme

A csomag erőteljesebb eszközöket biztosít a felügyeletek számára az uniós bankok felügyelete terén. Egyértelmű, megbízható és kiegyensúlyozott szabályokat állapít meg a szakmai alkalmasság és üzleti megbízhatóság tekintetében a felügyelek számára annak értékeléséhez, hogy a vezető beosztású alkalmazottak rendelkeznek-e a bank irányításához szükséges készségekkel és tudással.

Ezenkívül a Wirecard-botrányra reagálva

a felügyeletek megfelelőbb eszközökkel rendelkeznek majd a pénzügyi technológiai vállalkozások, köztük a banki leányvállalatok felügyeletére.

Ez a továbbfejlesztett eszköztár biztosítani fogja az uniós bankok megbízható és prudens irányítását.

A felülvizsgálat – arányos módon – foglalkozik a harmadik országbeli bankok fióktelepeinek EU-n belüli letelepedésével is. Jelenleg e fióktelepek főként a nemzeti jogszabályok hatálya alá tartoznak, és a rájuk vonatkozó szabályok igen csekély mértékben összehangoltak. Az intézkedéscsomag harmonizálja az e területre vonatkozó uniós szabályokat, ami lehetővé teszi a felügyeletek számára, hogy jobban kezeljék azokat a kockázatokat, amelyek a szóban forgó fióktelepekhez kapcsolódnak; ezek ugyanis az elmúlt években jelentősen növelték az EU-n belüli tevékenységüket.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök a következőket mondta: „Európának erős bankszektorra van szüksége ahhoz, hogy a Covid19-világjárványból való kilábalással párhuzamosan továbbra is fenn tudja tartani a gazdaságba irányuló hiteláramlást. A mai javaslatokkal biztosítjuk a Bázel III nemzetközi standardok kulcsfontosságú részeinek végrehajtását. Ez fontos bankjaink stabilitása és rezilienciája szempontjából. Erre az uniós bankszektor sajátosságainak figyelembe vételével és a tőkekövetelmények jelentős mértékű emelése nélkül kerül sor. A mai csomag eredményeképpen az uniós bankok megerősödnek, és támogatni tudják a gazdasági fellendülést, valamint a zöld és digitális átállást.”

Mairead McGuinness, a pénzügyi szolgáltatásokért, a pénzügyi stabilitásért és a tőkepiaci unióért felelős biztos kijelentette: „A bankok alapvető szerepet játszanak a fellendülésben. Mindannyiunk érdeke tehát, hogy a jövőben reziliensek legyenek. A mai intézkedéscsomag biztosítja, hogy az uniós bankszektor megfeleljen a jövőbeli kihívásoknak, és továbbra is megbízható és fenntartható finanszírozási forrást képviseljen az uniós gazdaság számára. Az ESG-kockázatok értékelésével a bankok felkészültebbek lesznek az olyan jövőbeli kihívásokra, mint az éghajlatváltozás okozta kockázatok, és védettebbek lesznek azokkal szemben.”

Didier Reynders, jogérvényesülési biztos a következőket nyilatkozta: „A bankok igazgatósági tagjai és a főtevékenység jogosultjai jelentős hatással vannak az adott hitelintézet tevékenységeire. Központi szerepet töltenek be a vállalat és banki tevékenységek körültekintő és megbízható irányításában. Harmonizált szabályokra volt szükség az igazgatósági tagok és a főtevékenység jogosultjai alkalmasságának értékelése terén. A ma elfogadott szabályok tisztázzák a hitelintézetek és az illetékes hatóságok kötelességeit. Ezáltal biztosítható lesz az uniós szintű konzisztencia, és végső soron e szabályok hozzájárulnak a bankok stabilitásának növeléséhez.”

A jogalkotási csomagot az Európai Parlament és a Tanács is meg fogja még vitatni.

Előzmények

A pénzügyi válságot követően a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság (BCBS) keretében a világ 28 joghatósága a bankok megerősítését szolgáló új nemzetközi standardokat fogadott el (Bázel III). A megállapodás véglegesítésére 2017-ben került sor. Az EU már végrehajtotta e szabályok túlnyomó többségét, aminek eredményeként az uniós bankszektor sokkal tőkeerősebbé vált.

Ennek köszönhetően az uniós bankok a Covid19-válság idején válságállók maradtak. Ezt bizonyítja az, hogy fenntartották a gazdaságba irányuló hiteláramlást. A reformok a pénzügyi válság utáni menetrendet egészítik ki azzal céllal, hogy jelentős mértékben fokozzák az uniós bankszektor versenyképességét és fenntarthatóságát.

Címlapkép: Getty Images

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
koronavírus karácsony getty stock