Előfizetői tartalom

Itt az új banki szabályozás: végleges lesz Bázel III, és jönnek az éghajlati stressztesztek

Portfolio
Elfogadta tegnap az Európai Bizottság az uniós banki szabályok (a tőkekövetelményekről szóló rendelet és irányelv) felülvizsgálatát. A nemzetközileg vállaltnál két évvel később, várhatóan 2025-ben élesedő új szabályok változatlanul azt szolgálják, hogy az uniós bankok ellenállóbbá váljanak a potenciális jövőbeli gazdasági sokkhatásokkal szemben. Az Európai Bankhatóság (EBA) becslése szerint 10 európai nagybanknál 27 milliárd eurós tőkeszükséglet keletkezik, 89 bank tőkeszintje viszont már megfelel az új szabályoknak.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az intézkedéscsomaggal lezárul a Bázel III megállapodás végrehajtása. A megállapodás az EU és a G20-partnerek között a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság keretében jött létre azzal a céllal, hogy a bankok ellenállóbbá váljanak a potenciális gazdasági sokkhatásokkal szemben. A friss javaslatok a banki szabályokra vonatkozó reformfolyamat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés