Bank

Pénzügyi kockázatkezelési ajánlattevő rendszert fejleszt a bankárképző

MTI
Pénzügyi kockázatkezelési ajánlattevő rendszert fejleszt a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt., a projekt teljes keretösszege 175,3 millió forint, ehhez 115,9 millió forint támogatást nyújt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap.

A bankárképző közleménye szerint a kutatás során egy pénzügyi kockázatkezelési intelligens scoring ajánlattevő kifejlesztését végzik el, amely a vállalatok pénzügyi helyzetét, illetve magánszemélyek pénzügyi erejét a rendelkezésre álló adatok alapján automatikusan értékeli. A rendszer a rendelkezésre álló információk alapján, többfajta gépi tanulás algoritmus segítségével az adatokban található összefüggéseket feltárva olyan modelleket képes megalkotni, amelyek javaslatot adhatnak egy adott vállalat vagy magánszemély hitelezhetőségére.

Az intelligens ajánlattevő összekapcsolható lehet hitelezési rendszerekkel, ebben az esetben tanácsokkal képes ellátni mind a banki ügyintézőket, mind az ügyfeleket - jelezték.

Ügyintézői oldalról a csalásokat és a pénzügyi kockázatokat is elemezheti, és független félként tesz javaslatokat, segítve a hitelezési döntések meghozatalát. Az ügyfelek számára képes a számlainformációk alapján hasonló kockázati értékelést tenni, kiértékelni egy hiteligénylés előtt, illetve közben az ügyfél tranzakciói alapján az ügyfél kockázati szintjét, és tanácsokat adni.

A bankárképző hangsúlyozta: célja olyan emberközeli megoldás kidolgozása, amelynek kezelése nem igényel szakirányú végzettséget vagy szakértői felkészülést. Ennek megfelelően az ajánlattevő végső formája egy könnyen kezelhető felület, amelyen keresztül nem csak specialista modellezők nyerhetnek betekintést a kockázatkezelés világába.

A közlemény szerint a kialakítani kívánt kockázatkezelési intelligens ajánlattevő a betáplált adatoktól függően nemcsak pénzügyi kockázati értékelést képes alkotni, hanem flexibilis adatfeldolgozási képességének köszönhetően mindenféle iparág kockázati elemzési döntéseit támogatni tudja. A modellt a pénzügyre fókuszálva fejlesztik ki, de a használat nem korlátozódik csak a pénzügyi szektorra.

A kutatás-fejlesztési tevékenység 2024 januárjában zárul.

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
koronavírus karácsony getty stock