iroda munka home office getty stock
Bank

Bevezetik a négynapos munkahetet egy bankban, még a fizetések sem csökkennek

Portfolio
Az Atom Bank, egy brit neobank, négynapos munkahetet vezet be alkalmazottai számára, ám úgy, hogy a fizetéseket nem csökkentik.

Az Atom Bank – egy sikeres brit neobank – most a gyakorlatban is elkezdi tesztelni a négynapos munkahetet, méghozzá úgy, hogy a fizetések nem csökkennek. A bank 430 alkalmazottja vagy a hétfőt vagy a pénteket is kihagyhatja, azaz egy héten 34 órát kell dolgozniuk.

Míg eddig az ötnapos munkahéten 37,5 órát kellett dolgozniuk, addig most a négy nap alatt 34 órát dolgoznak, vagyis a munkanapok hosszabbak lettek valamivel. Az új szerződéseket november elejétől vezették be, és bár a négynapos munkahét opcionális, a legtöbb alkalmazott ezt fogja választani.

A Covid-inspirálta lépéssel a neobank egyrészt a munkaerő megtartását tűzte ki célul, és az alkalmazottak jóllétének növelését. Az Atom Bank az egyik első digitális challenger bank a brit piacon, tavaly év végén 2,7 milliárd fontos hitelállományt tartottak nyilván a könyveiben.

Izlandon, ahol az állami szektorban kísérleteznek a négynapos munkahatéttel, egy tanulmány szerint elsöprő sikert aratott az új munkarend, és jelentősen csökkentette a kiégés és a stressz esélyét. Japánban 2019-ben a Microsoft helyi leánya vezetett be négynapos munkahetet, itt a kísérlet alatt 40 százalékkal nőtt a leányvállalat értékesítési árbevétele.

A négynapos munkahét kérdése időről időre előjön, nem meglepő módon a lehetőség különösen válság idején válik aktuálissá: az elbocsátások és a bérek csökkentése mellett hatásos válságkezelő eszköz a munkaidő, és ezzel arányosan persze a fizetések csökkentése is. 

Ugyanakkor a rövidített munkahét korántsem csak a nehéz időkben működik jól, világszerte és Magyarországon is vannak olyan cégek, amelyeknél a modell a mindennapok része. Antal Miklós ökológiai közgazdász, az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoportjával a munkaidő-csökkentés megvalósíthatóságát és hatásait vizsgálja. A Portfolio-nak elmondta, egyelőre elég kevés az ebben a témában készült tanulmány, ezért a hatásokról korlátozottan áll rendelkezésre információ. A témakörrel legutóbb ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

(BBC)

A címlapkép forrása. Getty Images.

omikron koronavírus tüskefehérje
kórház koronavírus covid-19
electric car
bear_1
richard-moore-mi6-kulfoldi-hirszerzes-kem-egyesult-kiralysag
vlagyimir-putyin-oroszorszag-joe-biden-amerikai-egyesult-allamok-elnok
mobiltelefon telefon
talib-harcos-afganisztan-kabul

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
hitelszerződés jelzáloghitel bank bubor kamat